Etlik dişi piliç rasyonlarının enerji, yağ, protein, enerji-protein düzeylerindeki değişikliklerin performans, yağlanma, bazı plazma bileşenlerine etkileri ve aralarındaki ilişkiler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-100- ÖZET Etlik dişi piliçlerin rasyonlarının enerji-yağ, protein, enerji- protein düzeylerinin ve enerji-protein düzeylerinin besleme dönemlerine göre düzenlenmesinin performans, abdominal yağ de polanması, karkas bileşimi (yağ, protein ve su), bazı plazma para metrelerine (glükoz, total lipoprotein, trigliserid ve total protein) et kilerini belirlemek için Üç deneme yürütülmüştür. Ayrıca abdominal yağ ve karkas bileşimi ile plazma parametreleri arasındaki genel ilişkiler de belirlenmiştir. İlk denemede, izonitrojenik rasyonlarda Anonymous (1984) tarafından tavsiye edilen gereksinmelerin altında (2850-3050 kcal M E/kg rasyon, sırasıyla başlangıç ve bitiş dönemi) ve gereksinme düzeyinde (3050-3250 kcal/ME/kg rasyon, sırasıyla başlangıç ve bitiş dönemi) hazırlanmış rasyonlarda iki ayçiçek yağı düzeyinin {% 5 ve % 9) etkileri 2x2 faktöryel deneme deseniyle hergrupta 21 piliçle bireysel kafeslerde toplam 84 piliç kullanılarak araştırılmıştır. İkinci denemede izokalorik rasyonlarda 5 farklı protein düzeyindeki rasyonlarm ( % 18-16, % 20-18, % 22-20, % 2*-22 ve % 26-24 arasıyla başlangıç ve bitiş dönemleri) etkisi 17 ser piliç içeren 5 grupla 85 piliç kullanılarak tesadüf parselleri deneme dese nine göre araştırılmıştır. Son denemede 1 haftalık yaşlı 68 piliç 17 piliçlik 4 gruba ayrılmıştır. Başlangıç döneminde 3 grup yüksek enerjili-yüksek pro teinli rasyonlarla 3200 kcal ME/kg ve % 25 ham protein) beslenmişlerdir. Bu civcivlere bitiş döneminde sırasıyla yüksek enerjili - yüksek proteinli (3350 kcal ME/kg ve % 23 ham protein), yüksek enerjili-düşük proteinli (3350 kcal ME/kg ve % 17 ham protein) ve düşük enerjili-yüksek proteinli (3000 kcal ME/kg ve % 23 ham pro tein) rasyonlar verilmiştir. Bu gruplara ek olarak bir grup ta bütün deneme süresince kontrol rasyonuyla (3000 -3100 kcal ME/ kg ve % 22-20 ham protein, sırasıyla başlangıç ve bitiş dönemi) beslenmiştir. Rasyonlarm enerji düzeylerinin artışıyla piliçlerin abdominal yağı ve karkas yağı önemli olarak artmıştır. Piliçlerin abdominal yağı ve karkas yağı rasyonlarm artan protein düzeyleriyle veya rasyonlarm enerji düzeylerinin azalmasıyla azalmasına rağmen, düşük enerji-yüksek yağ içeren rasyonlar piliçlerin performansı-101- üzerine bir negatif etki yapmışlardır. Başlangıç döneminde yüksek ener jii-yüksek protein içeren rasyonlar ve bitiş döneminde yüksek ener jii- yüksek proteini, yüksek enerji-düşuk protein içeren rasyon- larla beslemeyle etlik piliçlerin performansı ilerlemiştir (P< 05). Abdominal yağ ve plazma total lipoproteinleri veya trigliserid- leri arasında önemli pozitif doğrusal ilişki gözlenmesine ragmen, ab dominal yağla plazma glukozu arasında önemli negatif doğrusal ilişki bulunmuştur. Karkas yağı ve plazma total lipoprotein trigliseridi veya total proteini arasında da önemli pozitif doğrusal ilişki gözlenmiştir. Bunlara karşılık karkas proteini, karkas suyu ile plazma total lipoprotein trigliseridi veya total proteinleri arasında önemli negatif doğrusal ilişkilerin varlığı ortaya konulmuştur (P<.05). - 102- SUMMARY Three series of experiment using female broiler chick vere conducted to determine vhether energy-fat, protein, energy-protein level and altered energy-protein level of diets according to feeding periods (starting, 7-28^ day) and (finishing, 29-49^ day) affect performance, abdominal fat deposition, carcass composition (fat, protein and moisture) and some plasma parameters (glucose, total li poproteins, triglycerides and total proteins). In addition relationships among abdominal fat, carcass composition and plasma parmeters vere also assessed. In the first experiment, a 2x2 factorial arrengement vas emp loyed vith tvo levels of energy, one of vhich vas belov (2850 kcal ME/kg for starting period, and 3050 kcal ME/kg for the finishing period) the requirements recomended by Anonymous (1984), and the other vas adequate (3050 kcal ME/kg for the starting period, and 3250 kcal ME/kg for the finishing period) to meet the requirements and tvo levels (5 and 9 %) of sunflover oil. 84 female broiler chicks vere divided into 4 groups, comprising 21 birds each. The birds caged individually and fed during vhich first 3 veeks vere starting period and the last 3 veeks vere finishing period. In the second experiment, 85 female broiler chicks vere divided into 5 feeding groups. During the experiment five experimental diets differing in protein contents (starting-finishing; 18-16 %, 20-18 %, 22-20 %, 24-22 % and 26-24 %) but the same energy content vere formulated. The birds vere housed randomly in individual cages. In the last experiment, 68 one veek old female broiler chicks vere divided into 4 groups comprising 17 birds each. Three groups vere fed vith high energy (3200 kcal ME/kg>- high protein (25 %) during the first 3 veeks (starting period). These 3 groups vere offe red high energy (3350 kcal KE/kg)- high protein (23 %), high ener gy (3350 kcal ME/kg)- lov protein (17 %), and lov energy (3000 kcal ME/kg)- high protein (23 %) diets, respectively during the last 3 veeks of the experiment (finishing period). In addition to these 3 groups, one group vas fed vith control diets containing 3000 kcal ME/kg- 22 % protein during the starting period and 3100 kcal ME/ kg- 20 % protein during the finishing period.-103- Abdominal fat and carcass fat vere increased significantly (P<.05) by increasing level of energy in the diets. Althought the abdominal fat and carcass fat vere decreased by increasing level of protein and decreasing level of energy in diets, lov energy containing high fat diets had a negative effect on performance. Performance of broilers vere unproved by feeding high energy-high protein diet during the starting period and higfr energy-high protein, higfc energy-lov pro tein diets during the finishing period. Hove ver reeding vith these diets resulted in increased carcass fat. A significant positive linear relationship vere determined bet- veen abdominal fat and plasma total lipoproteins, and abdominal rat and triglycerides. It vas also found a significant negative linear rela tionship betveen abdominal fat and plasma glucose. Significant posi tive linear relationships betveen carcass fat and plasma total lipopro teins, and carcass fat and triglycerides, and carcass fat and total proteins vere determined. Whereas significant negative linear rela tionships betveen carcass fat and the above plasma parameters (P<.05).
Collections