Kum midyelerinin (Chamelea gallina L. 1758) işlenmesi ve mikrobiyolojik kriterlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ülkemiz için yeni bir döviz kaynağı olan kum midyesinin işleme teknikleri iyi bilinmediği için ve kalite kontrolü gereği gibi yapılmadığından dolayı ekonomik kayıplar büyük olmaktadır. Gerekli hijyenik şartlar sağlandığında güvenilir bir üretim yapılabileceği gibi ekonomik kayıplarda en aza indirilebilecektir. Dolayısı ile ülke halkımızın sağlıklı ürün tüketimi sağlanmasının yanı sıra Avrupa Topluluğu ülkelerinin de getireceği kısıtlamalar önlenmiş olacaktır. Ayrıca bu ürünlerin ihracatım yapan sanayicimizin de problemleri en aza indirilmiş olacaktır. Tüm bunlarla birlikte ülkemizin güvenilirliliği de artırılmış olacaktır. Hammadde özellikleri belirlenen kum midyesinde patojenite taşıyan mikroorganizmalardan Escherichia coli, Clostridium perfringens, Salmonella, Listeria, Vibrio parahaemolyticus, Stapylococcus aureus ile Aerobik Mezofilik Bakteri Sayısı, Toplam Koliform, Fekal Koliform, Maya ve Küf mikroorganizmalarının varlığı araştırılmıştır. Aynı mikroorganizmalar ve patojenler haşlanmış ile dondurulmuş ve konserve ürün yanında midye öz suyunda(brodo) da incelenmiştir. Sonuçlar Avrupa Topluluğu ülkelerinin standartları içinde bulunmuştur. Yapılan bu çalışmada ülkemizde tüketilemeyen ancak ülkemiz sularından alman V. gallina 'nm dış ülkeler tarafından tercih edilmesi sebebiyle ekonomimize kazandınlmasındaki işlem basamaklarının ve bunların mikrobiyolojik olarak kalite değerlendirilmesinin tespiti amaçlanmıştır. Technical process of the babyclam that are the new source exchange for our country are not known well. For this reason, some losses and problems of quality are discussed. This research matter are chosen for being helpful to that. In this research, fresh clams are collected from some hunting stations which are determined by ` Tarım ve Köy işleri Bakanlığı` Ministry of Agriculture some physical, chemical and microbiological analyses are made and are determined their fresh babyclam quality properties. In the babyclam that its fresh properties were determined existence of the microorganisms are researched which carry pathogenite. These are; Escherichia coli, Clostridium perfringens, Salmonella spp, Listeria spp, Vibrio parahaemolyticus, Stapylococcus aureus and Aerobic Mesophylic Bacteria Counts, Total Coliforms, Fecal Coliforms, Yeast and moulds. The some microorganisms and pathogens are examined in brodo (water of babyclam intervalvuler liquid) near the cooked, frozen and canning products. The results are found in the standarts of the Europa Economic Community Countries(EEC). If we look at the values which are found, while carrying of babyclam and are taken in the managing and guarantee continous of hygienic conditions, it can be said that quality of product can be export without matters to the European Countries and especially to Italy that it doesen't find hygienic our products. If we put on one side different reasons, it will be more easy and logical to defend our products when we know the quality criters of which EEC bring more restrictives to fresh seafood products.
Collections