Kuruma karideslerinde (Penaeus japonicus BATE, 1888) farklı su sıcaklığı ve tuzluluğunun yumurta açılımı-postlarva dönemlerindeki gelişme üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
, Kuruma Karideslerinde (Penaeus japonicus Bate, 1888) Farklı Su Sıcaklığı ve Tuzluluğun Yumurta Açılımı-Postlarva Dönemlerindeki Gelişme Üzerine Etkileri ÖZET Antalya ili Manavgat ilçesinde bulunan PALMAR Su Ürünleri A.Ş.' ne ait tesislerde gerçekleştirilen bu çalışmada Kuruma Karidesi' {Penaeus japonicus Bate, 1888) nin ülkemizde farklı su sıcaklığı ile tuzlulukta yumurta postlarvai dönemleri arasındaki açılma ve yaşama oranlan belirlenmeye çalışılmıştır. Denemede kullanılan anaç karidesler, çapı 1.5 m. ve derinliği 1.5 m. olan larva yetiştirme tankına konularak bu tankda yumurta alımı gerçekleştirilmiştir. Göz saplan önceden kesilen anaçlann tanka yerleştirildikleri günün gecesinde yumurta bıraktıklan görülmüştür. Yumurtalar herbir deneme akvaryumuna 500 adet olmak üzere 9 adet 10 litrelik cam akvaryuma inkübe edilmiştir. Yumurtadan Postlarva döneme kadar geçen süre içerisinde karides larvalan için uygulanan su sıcaklığı ve tuzluluk değerleri; I nolu akvaryumda 29=1°C ve %o 39±1, // nolu akvaryumda 26±1°C ve %o 39±1, 777 nolu akvaryumda 32±1°C ve %o 39±1, A akvaryumunda 29±1°C ve %o 35±1, B akvaryumunda 26±1°C ve %> 35±1, C akvaryumunda 32±1°C ve %o 35±1, a akvaryumunda 29±1CC ve %o 44±1, b akvaryumunda `26±1°C ve %o 44±1 ve c akvaryumunda 32±1°C ve %o 44±1 olarak düzenlenmiştir.. Karides larvalan Naupli VI döneminden PL I dönemine kadar önce Chaetoceros sp., Zoea III döneminden PL dönemine kadar da Artemia sp. ile beslenmiştir. Chaetoceros sp. sayısı 90.000 adet/ml., Artemia sp. sayısı ise, 4 adet/ml. olarak verilmiştir. Yaptığımız bu çalışma sonucuna göre Penaeus japonicus yumurtalannda en iyi açılma ve yaşama oranına `%> 33-35.5 tuzluluk ve 25-33 °C su sıcaklığında ulaşılırken, Nauplius döneminde en uygun tuzluluk %o 34-35.5 ve su sıcaklığı 25.1-28.3 °C; Zoea döneminde %> 35-33 tuzluluk `25-`29 °C su sıcaklığıdır. Trtysîs döneminde ise, %o 35.3 (-35) - 39 tuzluluk ve 26.4-28.7 °C (26 - -29 °C ) su sıcaklığı en uygun iken Postlarva döneminde en uygun tuzluluk %o 35-4D ve en uygun su sıcaklığıda `26-2$ °C olarak saptanmıştır. XII The Effects of Different Water Temperature and Salinity on the Growth of Kuruma Prawn (Penaeus japonicus Bate 1888) During the Stage of Hatching to Postlarvae. SUMMARY This research work was carried out to determine the hatching and survival rates from egg to postlarvae stages of Kuruma Prawn ÇPenaeus japonicus Bate, T888) at different water temperature and salinity levels. The study was taken place at the facilities of PALMAH`Sea Products Co., Manavgat, Antalya In Turkey. In this study, broodstock prawn were plaiced into a larvae culture tank which has a diameter of 1.5 m. and a depth of 1.~5 m. After ablation of eyestalk of `broodstock prawn, the eggs were laid at their first night in the tank. The collected eggs were incubated into the nine glass aquariums. Each one of the aquarium were 1 0 liters and contained 500 prawn eggs. From egg to postlarvae stage, the water temperature and salinity levels were as follows: 29 ± 1 °C and 39 ± 1 %o in the aquarium /, 26 ± 1 °C and 39 ± 1 %o in the aquarium 11, 32 ± 1 °C and39 ±1 %> in the aquarium ///, 29 ±1 °C and 35 ± 1 %> in the aquarium A, 26 ± 1 °C and 35 ± 1 %o in the aquarium B, 32 ± 1 °C and 35 ± 1 %> in the aquarium 'C, 29 ± 1 °C and 44 ± /~%o in the aquarium a, 26 ±1 °C and 44 ± 1 %, in fhe aquarium b, 32 ± 1 °C and 44 ± 1 %o in the aquarium c. Kuruma prawn larvae were fed with Chaetoceros sp. from Naupli VI to Postlarvae stages and with Anemia sp. from Zoea III to Postlarvae stage! The quantitiy of Chaetoceros sp. and Anemia sp. were 90.000 Aril, and 4 /ml., respectively. As a result of this research, for the Penaeus japonicus ' s egg the salinity and water temperature for the optimum `hatching and survival rates were 33-35.5 %o and `25 - 33 °C; at the Nauplius stage 34-35 %o and 25. 1 - 28.3 °C and the Zoea stage were 35 - 38 %o and 25-29 °C. Onthe other `hand, the optimum salinity and water temperature levels were determined as 35.3 (-35) - 39 %o and 26.4 - 28.7 °C (-26 - -29 °C ) at Mysis stage while they were 35-40 %> and 26-28 °C at Postlarvae stage. XIII
Collections