Farklı bitkisel yağlar içeren yemlerin levrek (Dicentrarchus labrax L.1758) yavrularında büyüme performansı ve vücut kompozisyonuna etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Farklı Bitkisel Yağlar İçeren Yemlerin Levrek {Dicentrarchus labrax L., 1758) Yavrularında Büyüme Performansı ve Vücut Kompozisyonuna Etkisi Bu araştırmada, Muğla ili Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmede yürütülmüştür. Başlangıç ağırlıkları ortalama 7.58±0.13 g olan deniz levreği (Dicentrarchus labraxymn. yavru yemlerinde balık yağı yerine bitkisel yağlardan soya, mısır, ayçiçek ve zeytin yağı kullamlarak, bu yağların balıkta büyüme performansı ve vücut kompozisyonuna etkisi incelenmiştir. Balıkların büyüme parametreleri; balıklarda yapılan ölçümler sonucunda bireysel canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme hızı, yemden yararlanma oram, kondüsyon faktörü ile karkas oram, hepatosomatik indeks ve viserosomatik indeks değerleri hesaplanmıştır. Araştırmada kullanılan yem ve balık örneklerindeki besin maddeleri miktarı, yağ asidi kompozisyonu ile balıklardan alman karaciğer örneklerindeki toplam yağ ve yağ asitleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre balık yağının kullanıldığı kontrol grubu ile bitkisel yağların kullanıldığı deney gruplarındaki büyüme performansı ve vücut kompozisyonu karşılaştınlmıştır. Balıkların büyüme performansı değerlerine uygulanan varyans analizi sonucunda gruplar arasındaki farkın önemsiz olduğu görülmüştür (P>0.05). Balık örneklerindeki vücut yağı oranları ile karaciğer yağı oranlarında yapılan istatistiki analizlerde ise gruplar arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Araştırmada kullanılan farklı yağların, balık örneklerinde; toplam vücut ve karaciğer yağ asitleri kompozisyonunu önemli ölçüde etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak; balık yağı yerine kullanılan bitkisel yağlardan soya, mısır, ayçiçek ve zeytin yağı ile beslenen balıkların büyüme performansı değerlerinde önemli bir fark görülmediği, ancak balıkların vücut kompozisyonu ile toplam vücut yağı ve karaciğer yağ asitleri kompozisyonunun etkilendiği anlaşılmıştır. The Effect of feed containing different kinds of vegetable oil on growth performance and body composition of seabass (Dicentrarchus labrax L., 1758) juvenile This study was performed in a hatchery hause of private enterprise in the town Ören, Muğla. Soybean, corn, olive oil and sunflower oil are used in the feed of seabass juvenile which approximately weigh 7.58±0.13 g and they studied the effect of feed on growth performance and body composition. Parameters of the juveniles growth performance; individual growth performance, specific growth rate, feed consumption, condition factor, carcass ratio, hepatosomatic and viserosomatic index values were calculated. The amount of nutrients, fatty acid composition in the samples of feed and fish used in the study, and total fat and fatty acid in the liver samples taken from fish were determined. According to the results of the study, growth performance and body composition of the fish; control group in which fish oil used and experiment groups in which vegetable oil is used are compared. As a result of variance analysis applied to growth performance of the fish, they found out that the difference between groups is unsignificant (P>0.05). As a result of statistical analysis made on the level of fat offish samples and level of liver fat there was a big difference (P<0.05). They found out that different kinds of oil used in the study seriously effected the composition of liver fatty acids and whole body composition. As a result, there is no important difference in growth performance when soybean oil, corn oil, sunflower oil and olive oil used instead of fish oil. However, it effected the body composition, total body fat and the composition of liver fatty acids.
Collections