Levrek balıklarında (Dicentrarchus labrax L. ) vibrio anguillarum bakterinine karşı oluşan antikor reaksiyonunun anglutinasyon testleri ile ortaya çıkarılması üzerinde bir çalışma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
VI ÖZET Levrek Balıklarında (Dicentrarchus labrax L.) Vibrio anguillarum Bakterinine Karşı Oluşan Antikor Reaksiyonunun Aglutinasyon Testleri İle Ortaya Çıkarılması Üzerine Bir Çalışma Bu çalışma Vibrio anguillarum bakterini ile immunize edilen levrek balıklarında {Dicentrarchus labrax) oluşan antikor düzeylerinin aglutinasyon testleri kullanılarak saptanması amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan 80 adet 1,5 - 2,0 gram ağırlığındaki deniz levrek yavrusu İzmir Aliağa' daki bir kuluçkahaneden temin edilmiştir. Balıklar 6 - 9g ağırlığa ulaştıklarında deneme ve kontrol grubuna ayrılmıştır. Kontrol gurubu 20, deneme gurubu 55 balık içermiştir. Deneme gurubu balıkları ısı ile inaktive edilmiş V. anguillarum bakterini ile direk immersiyon yöntemi kullanılarak immunize edilmiştir. 16 haftalık deneme periyodu süresince her hafta kontrol gurubundan 1 adet, deneme gurubundan 4 adet balığın başlarına vurulmak suretiyle hareketsiz hale getirildikten sonra kuyruk sapları kesilerek kanları toplanmıştır. Lam aglutinasyon testi ile iınınünizasyondan 1 hafta sonra antiserumlarda zayıf aglutinasyon tespit edilmiştir. Lam aglutinasyon testi ile tam aglutinasyon, immünize edilmiş balıkların antiserumlarında üçüncü haftadan ve onuncu haftaya kadar gözlenmiştir. Mikroaglutinasyon testi ile üçüncü haftadan onuncu haftaya kadar bütün deneme balıklarınlarının antiserum örneklerinin yüksek aglütinin titresine (1:20480) sahip olduğu tespit edilmiştir. Onüç ve ondördüncü haftalarda, lam aglutinasyon testlerinde zayıf aglutinasyon gözlendiği gibi mikroaglutinasyon testiyle düşük aglutinasyon titresi (1:2560 - 1:20) gözlenmiştir. VII SUMMARY A Study On The Detection Of Antibody Reactions In Sea Bass (Dicentrarchus labrax L.) Against Vibrio anguillarum Bactenn By Agglutination Tests This study was carried out for the determination of the induced antibody level of sea bass {Dicentrarchus labrax) after immersion immunization with Vibrio anguillarum bacterin by using agglutination tests. Sea bass fry weighed 1,5-2 grams were obtained from a hatchery in İzmir - Aliağa. When fish reached 6-9 grams they divided into experimental and control groups. The control group contained 20 and the experimental group contained 55 fish. The experimental group fish were immunized with heat killed V. anguillarum bacterin by direct immersion method. During the experimental period of sixteen weeks, each week one fish from control and four from experimental group were sacrified and their blood were collected by caudal cut. Slight agglutination was detected by slide agglutination test one week after immunization. Complete agglutination in the antisera of the immunized fish was observed by slide agglutination from the third to the tenth week. All fish antisera samples showed high agglutinin titers (1:20480) three weeks after immunization to the tenth week by microagglutination test. Thirteenth and fourteenth weeks slide agglutination tests showed slight agglutination and low agglutinin titers (1:2560 - 1:20) were detected by microagglutination tests during these weeks.
Collections