Farklı bitkisel yağlar içeren yemlerin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W. 1972)`nda pigmentasyon ve duyusal kriterlere etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Farklı Bitkisel Yağlar İçeren Yemlerin Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss 7PZ2)'nda Pigmentasyon ve Duyusal Kriterlere Etkisi. Bu araştırmada astaxanthin ilave edilen; balık yağı, ay çiçek yağı ve mısır yağı içeren yemlerin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) 'ndaki pigmentasyon ve duyusal kriterlere etkisi incelenmiştir. Yemleme deneylerinin sonunda balıklardaki büyüme performansı; ortalama canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oram ve spesifik büyüme oranlan hesaplanarak bulunmuştur. Toplam sekiz hafta süren yemleme deneylerinde ortalama başlangıç ağırlıkları 149,55± 5,87 g olan 200 adet balık kullanılmıştır. Yemleme deneylerinde her biri iki paralelli dört grup oluşturularak her grup için toplam 50 adet balık kullanılmıştır. Kontrol Grubunda yeme yalnızca balık yağı, I.Grupta balık yağı ve astaxanthin, II. Grupta mısır yağı ve astaxanthin, III.Grupta ayçiçeği yağı ve astaxanthin ilave edilmiştir. Yemlere yağlar %5 oranında, astaxanthin %0,15 (Carophyll Pink %8) oranında ilave edilmiştir. Farklı yağlar ve astaxanthin ilave edilen 4 mm'lik pelet alabalık yemlerindeki besin maddeleri miktarı yapılan kimyasal analizlerle bulunmuştur. Yemleme deneyleri sonunda balıkların ortalama bireysel canlı ağırlık artışları; Kontrol Grubunda, 52.06 g, I.Grupta 48.73 g, E.Grupta 47.86 g, III.Grupta 50.06 g, yemden yararlanma oranlan da sırasıyla; 1.19, 1.27, 1.32 ve 1.28 olarak tespit edilmiştir. 11 ile 18 arasında değişen renk kartı değerlerine göre fileto renk kartı değerleri; Kontrol, L, H, IH. gruplarda sırasıyla 11, 15, 13 ve 14 olarak kaydedilmiştir. Renk analizleri sonucunda, Kontrol Grubuna göre taze örneklerin filetolarındaki toplam renk farkı (AE) değerlerinin; AEı = 9.08, AEn = 6.70, AEra = 7.05, 7 günlük balık örneklerinde ise; AEı = 9.86, AEn = 6.89 ve AEra = 6.87 olduğu hesaplanmıştır. Derilerdeki Ae değerleri ise, taze örnekler için; AEı =5.33 AEıı= 9.21 AEın= 7.85, 7 günlük örnekler içinse; AEı =7.98, AEn= 7.14, AEra = 10.58 olarak hesaplanmıştır. Tat analizlerinde; en iyi değerlendirme derecesi '10' ve en kötü değerlendirme derecesi de '1' olan `10 tasnif derecesi` ne göre; Kontrol, I. II. ve m. grup taze balıklarda sırasıyla; 6.0- 6.7- 6.8- 5.8, dört günlük balıklarda; 4.7- 5.7- 5.3- 5.5, sekiz günlük balıklarda ise 3.8- 4.3-5.0 ve 4.8 değerleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak renk açısından ayçiçeği yağının, tat açısından da mısırözü yağının balık yağından elde edilen sonuçlara benzerlik gösterdiği görülmüştür. VI SUMMARY Effect of Feeds Included Different Vegetable Oil On Pigmentation and Sensory Criterions on Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss 1972) In this study the effect of feeds included fish oil, sunflower oil and corn oil and added astaxanthin on pigmentatin and sensory criterions of rainbow trout {Oncorhynchus mykiss) were investigated. At the end of the feeding trials; growth performance, mean live weight gain, feed consumption, feed convertion ratio and spesific growth rate were found. Totally 200 fish (mean initial weigh was 149,55± 5,87 g) were used for feeding trials during the eight weeks. Fish were separated into four groups which have two paralel and each group have 50 fish. Experimental feeds included just only fish oil in control group, fish oil and astaxanthin in group I, corn oil and astaxanthin in group II and sunflover oil and astaxanthin in group in. 5% different kind of oil and 0.15% astaxanthin (Carophyll Pink %8) were added to experimental feeds and prepared as in 4 mm trout pellets. Proximate composition were found by chemical analyses. At the end of feeding trials mean individual weight gain of the fish was found, 52.06 g in control group, and 48.73 g, 47.86 g, 50.06 g in the experimental groups and feed efficiency ratio were found 1.19, 1.27, 1.32 and 1.28 respectively. Color card values in the flesh of fish were found ; 11, 15, 13 and 14 respectively. According to the color analyses; in the flesh of fish total color diferences between the control and experimental groups (AE) values were found; such as AEi= 9,08 AEn = 6,70 AEm= 7,05, in 7th. days samples, AEi = 9,86 AEn = 6,89 and AEm = 6,87. In the skin of fish samples AE values were found, for fresh samples such as AEi =5,33 AEn= 9,21 AEni= 7,85 and for 7th.days samples; such as AEi -7,98 AEn= 7,14 AEni = 10,58. In analyses of taste, there are 10 categories, where the best examination report is defined as '10' and the worst is defined as el'.Devided in group control, I, II and in, fresh fish was examined with the value 6.0- 6.7- 6.8- 5.8; four-days-old fish was examined with the value 4.7- 5.7- 5.3- 5.5 and eight-days-old fish was examined with the value 3.8- 4.3- 5.0- and 4.8. In view of the fish-oil-results the analyses showed, that the color of fish-oil is similar to sunflower oil and the taste offish-oil is similar to corn-oil. vn
Collections