Yüksek bitkilerde tuz stresi ile antosiyan içeriği arasındaki ilişkiler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
YÜKSEK BİTKİLERDE TUZ STRESİ İLE ANTOSIYAN IÇERIGI ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÖZET Bu çalışmada domates ve kırmızı lahana bitkilerinin kök, hipokotil ve kotiledonlarında tuz stresi ile antosiyanin içeriği arasındaki ilişkiler incelendi. Bitkiler çimlenmeden fide büyümesine kadar olan gelişimlerinin her aşamasında değişik konsantrasyonlardaki NaCl ile muamele edildiler. Domates ve kırmızı lahana tohumlarının çimlenme yüzdeleri kontrolde NaCl e göre daha yüksek çıktı. İyi çimlenmiş tohumlar seçildi ve 1/5 oranında seyreltilmiş Hoagland besi çözeltisi içerisinde 0 (kontrol) ve 50, 100 mM NaCl içeren su kültürü düzeneğine aktarıldı. 30 gün sonra iyi gelişmiş fideler seçildi ve deneysel analizleri yapılmak üzere hasat edildiler. Fidelerin büyüme, taze ve kuru ağırlık oranları, klorofil, antosiyanin ve total çözünür protein içerikleri ile peroksidaz aktiviteleri ölçüldü. Tuz stresinin düzeyine ve süresine ayrıca fidelerin NaCl e toleransına bağlı olarak büyümenin gerilemesinden bitkinin ölümüne kadar varan yanıtlar ortaya çıktı. NaCl ile muamele sonucu klorofil pigmentlerinin yıkımının arttığı görüldü. Bunun aksine, bitki stresinin bir göstergesi olarak bilinen antosiyanin birikimi fidelerin çeşitli kısımlarında NaCl konsantrasyonu artışıyla beraber teşvik edildi. Antosiyanin içeriği ile bu bileşiklerin antioksidan kapasitesi arasındaki ilişkilerin araştırılması için total çözünür protein ve peroksidaz aktiviteleri ölçüldü. Tuzluluk total protein içeriğinde belirgin azalmalara yol açarken peroksidaz aktivitesinin artış gösterdiği tespit edildi. Bu araştırmada, tuzlu koşullar altında antosiyanin üretiminden sorumlu olan mekanizmaların saptanabilmesi için bazı yüksek bitkilerin NaCl stresine karşı fizyolojik ve biyokimyasal yanıtlan incelendi. IX THE RELATIONSHIPS BETWEEN SALT STRESS AND ANTHOCYANIN CONTENT IN HIGHER PLANTS SUMMARY The relationships between salt stress and anthocyanin content in the roots, hypocotyls, cotyledons of tomato and red cabbage were investigated. Plants were exposed to various concentrations of NaCl at all of their developmental stages from germination to seedling growth. Tomato and red cabbage exhibited higher germination percentages in control than in NaCl. The well germinated seeds were selected and transferred to water culture chamber containing 1/5 strength Hoagland's nutrient solution supplied with 0 (control) and 50, 100 mM NaCl. After 30 days the well grown seedlings were selected and harvested for experimental analysis. Growth, fresh and dry weight, chlorophyll, anthocyanin, total soluble protein and peroxidase activity of the seedlings were examined. Responses range from growth retardation to plant death depending on the level and duration of salt stress and also the tolerance of seedlings to NaCl treatments. The degradation of chlorophyll pigments were increased as a result of exposure to NaCl. In contrast, anthocyanin accumulation that is known as a hallmark of plant stress was stimulated by increasing concentrations of NaCl in various parts of the seedlings. The relation between anthocyanin content and antioxidant capacity was investigated by measuring the total soluble protein and peroxidase activity. Salinity caused a significant decrease in total protein content while enhanced activity of peroxidase was determined. In this research, physiological and biochemical responses of NaCl stress in some higher plants were investigated in order to determine the mechanisms that is responsible for anthocyanin production in saline conditions. X
Collections