2,4-diamin ve azinfosmetilin tilapia nilotica`da karaciğerde antioksidant enzim aktivitelerineve lipid peroksidasyonuna etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ DOKTORA TEZİ 2,4-DİAMİN VE AZİNFOSMETTLIN TILAPIA NILOTICA'VA KARACİĞERDE ANTİOKSİDANT ENZİM AKTTVİTELERİNE VE LİPİT PEROKSİDASYONUNA ETKİLERİ ELİF (ÖZCAN) ORUÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nevin Üner Yıl: 1998, Sayfa: 103 Jüri : Prof. Dr. Cevat Ayvalı Prof. Dr. Seyhan Tükel Bu çalışmada, 24, 48, 72, 96 saat sürelerle 27 ppm 2,4-diamin ve 0.03 ppm azinfosmetilin ayrı ayrı uygulanmalarının Tilapia nilotica'da. karaciğerde antioksidant sisteme ve lipit peroksidasyonuna etkilerinin incelenmesi, ayrıca bu pestisitlerin karışım halinde uygulanmalarının aditif etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, pestisitlerin etkilerinde glukoz-6-fosfat dehidrojenaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz, katalaz ve glutatyon-S-transferaz Ienzim aktiviteleri ile malondialdehit miktarı spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, pestisitlerin ayrı ayrı ve karışım halinde uygulanmaları tüm deneme periyotlarında Tilapia nilotica'da, karaciğerde katalaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ile malondialdehit miktarım etkilememiştir. Bununla birlikte, 2,4-diamin ve azinfosmetilin ayrı ayrı ve karışım halinde uygulanmaları glukoz-6-fosfat dehidrojenaz ve glutatyon redüktaz aktivitelerini kontrol grubuna göre arttırmıştır. Ayrıca, 2,4-diamin ve azinfosmetil ayrı ayrı glutatyon peroksidaz aktivitesini arttırırken pestisitlerin birlikte uygulanmaları enzim aktivitesini azaltmıştır. Süperoksit dismutaz aktivitesinde 2,4-diamin etkisinde bir değişim bulunamamıştır. Fakat, azinfosmetil aynı enzimin aktivitesini azaltırken, karışım uygulaması bu aktiviteyi arttırmıştır. Pestisitlerin karışım halinde uygulanmalarının, glukoz-6-fosfat dehidrojenaz, süperoksit dismutaz ve glutatyon redüktaz aktivitelerine sinerjik etki ederken glutatyon peroksidaz aktivitesine antogonistik etki ettiği saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre Tilapia nilotica pestisitlerin miktarına ve uygulanma sürelerine bağlı olarak oluşan oksidatif strese antioksidant mekanizmalarım çalıştırarak karşı koymakta ve lipit peroksidasyonunun artmasını engellemektedir. Anahtar Kelimeler: Tilapia nilotica, 2,4-diamin, azinfosmetil, aditif etki, antioksidant sistem, lipit peroksidasyonu n ABSTRACT PhD THESIS EFFECTS OF 2,4-DIAMIN AND AZINPHOSMETHYL ON ANTTOXTOANT ENZYME ACTIVITIES AND IJPID PEROXIDATION IN LIVER OF TILAPIA NILOTICA ELİF (ÖZCAN) ORUÇ DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCINCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Nevin Üner Year: 1998, Pages: 103 Jury : Prof.Dr. Cevat Ayvalı Prof.Dr. Seyhan Tfikel This study aims to investigate the effects of herbicide 2,4-diamin and insecticide azinphosmethyl on the antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation in a freshwater fish, Tilapia nilotica Fish were exposed to 27 ppm 2,4-diamin, 0.03 ppm azinphosmethyl and their mixture for 24, 48, 72, 96 hours. The activities of glucose-6-phosphate dehydrogenase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, glutathione reductase, mcatalase, glutathione-S-transferase and the level of malondialdehyde were determined by spectrophotometric methods in liver tissues of the fish. The results of this study showed that the activities of catalase, glutathione-S- transferase and the level of malondialdehyde in the liver of Tilapia nilotica exposed to 2,4-diamin and azinphosmethyl both indivudially and in combination were not affected by the pesticide exposures. However, the glucose-6-phosphate dehydrogenase, and glutathione reductase activities in individual and combined treatments increased significantly comparing to control value. Futhermore, in individual treatment glutathione peroxidase activity increased while the same enzyme activity decreased in combination. 2,4-diamin did not affect the activity of superoxide dismutase, but the activity of this enzyme in azinphosmethyl treatment decreased while in combination its activity increased. Combined treatment of the pesticides made synergism effects in the activities of glucose-6-phosphate dehydrogenase, superoxide dismutase, glutathione reductase while an antogonistic effect was found in the activity of glutathione peroxidase. However, this treatment did not make any additive effect in the activities of catalase, glutathione-S-transferase and the level of malondialdehyde in the liver of Tilapia nilotica. According to the results of this study the metabolism of Tilapia nilotica resisted against to the oxidative stress using the antioxidant mechanism and prevented the increase of lipid peroxidation in relation to exposure concentration and period of each pesticide. Key words: Tilapia nilotica, 2,4-diamin, azinphosmethyl, additive effect, antioxidant system, lipid peroxidation IV
Collections