Sera hıyar yetiştiriciliğinde mikoriza kullanımının etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
oz DOKTORA SERA HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MIKORIZA KULLANIMININ ETKİLERİ Gülsüm SAYILIKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman:Prof.Dr. Nebahat SARI Prof.Dr. İbrahim ORTAŞ (2. Danışman) Yd:2003, Sayfa: 125 Jüri : ProfDr. Nebahat SARI Prof.Dr. Kazım ABAK Prof.Dr. Ayşe GÜL Prof.Dr. İbrahim ORTAŞ Yrd.Doç.Dr. H. Yıldız DAŞGAN Bu çalışmanm ilk bölümü olan saksı denemesinde hıyarda (Seraset Fi) farklı mikoriza türleri (Glomus mosseae, G.caledonium, G.etunicatum, G.clarum ve bunların eşit spor yoğunluğunda kanşımından oluşan Kokteyl mikoriza) ile farklı spor yoğunluklarının (0, 1000, 2000 ve 3000 spor/bitki) etkinliği araştırılmış ve sonuçta hıyar bitkisi için G.etunicatum 'un 2000 spor/bitki yoğunluğunun en etkili mikoriza türü olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanm ikinci aşaması olan sera denemesinde G.etunicatum mikoriza türünden 2000 spor/bitki spor yoğunluğunda olacak şekilde 3 dönemde (MTrTohum ekiminde, MF:Fide dikiminde, MT+F:Uygulanacak spor yoğunluğunun yansı tohum ekiminde kalan yansı fide dikiminde olup M0:Mikorizasız bitkilerle karşılaştınlacak şekilde) aşılandığı bitkilerle 4 farklı azot dozu (0, 10, 20, 30 kg/da) ile 4 farklı fosfor dozu (0, 10, 20, 30 kg/da) denenmiştir. Deneme sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki döneminde yapılmıştır. Denemenin güz yetiştiriciliğinde azot ve fosforun yüksek dozlan ile mikorizanın MT+F uygulaması, bahar yetiştiriciliğinde azotun ve fosforun düşük dozlan ve MT+F uygulamalarından iyi sonuçlar alınmıştır. Anahtar KelimelenHıyar, mikoriza, spor yoğunluğu, azot ve fosfor ABSTRACT Ph.D. THESIS EFFECTS OF MYCORRfflZA IN GREENHOUSE GROWN CUCUMBERS Gülsüm SAYILIKAN DEPARTMENT OF HORTICULTURE GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Nebahat SARI Prof.Dr. İbrahim ORTAŞ (2nd Supervisor) Year: 2003, Pages: 125 Jury : Prof. Dr. Nebahat SARI Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Ayşe GÜL Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ AssistProf. Dr. H. Yıldız DAŞGAN This study was carried out in two stages. First experiment in pot culture different mycorrhyza species {Glomus mosseae, G.caledonium, G.etunicatum, G.clarum and their mixture equal amount of spore Coktail mycorrhyza) with different amount of spore (0, 1000, 2000 ve 3000 spores/plant) in cucumber Seraset Fi cultivar was tested. It was determined that Glomus etunicatum with 2000 spores/plant was the best mycorrhyza species for cucumber. Second experiments was conducted using G.etunicatum mycorrhiza species with 2000 spores/plant was used at three stages, in sowing seeds (MT), in planting seedlings (MF) and half of spores in sowing seeds and other half of spores planting seedlings (MT+F) compare with nonmycorrhyzal control (M0) plants and with 4 different nitrogen (0, 100, 200, 300 kg/ha) and phosphorus doses (0, 10Ö, 200, 300 kg/ha). Two greenhouse experiment was done in autumn and spring terms. Under greenhouse conditions in autumn productions the best results were found from high doses of nitrogen and phosphorus and in MT+F time of mycorrhyza application. In spring time experiment the best results were found in low N and P doses with MT+F inoculation treatments. Key Words: Cucumber, mycorrhyza, amount of spores, nitrogen and phosphorus II
Collections