Farklı mikoriza türleri ve spor sayılarının değişik kültür bitkilerinde mikorizal infeksiyon ve bitki gelişimine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmanın amacı, farklı zaman periyotlarında farklı mikoriza türleri ve bunların farklı doz uygulamalarının değişik konukçu bitkilerde % kök infeksiyonu ve mikoriza spor üretimi üzerine olan etkilerinin belirlenmesidir. Araştırma, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünde sera koşullarında yürütülmüştür. Denemede konukçu bitki olarak mısır, sorgum, pırasa, soğan, yonca ve üçgül bitkileri kıülanılmıştır. Glomus mosseae ve Glomus etunicatum mikoriza türlerinin 0-500-1000 ve 2000 spor/bitki dozları kullamlmıştır. Denemede bitkiler tohum ekiminden itibaren 3.,4.,5. ve 8. haftalarda hasat edilerek üst aksam ve kök aksam kuru ağırlıkları, kök infeksiyonu, spor üretimi, P ve Zn alımı tespit edilmiştir. Denemede tüm konukçu bitkilerin mikorizaya olumlu tepki verdiği tespit edilmiştir. 4. ve 5. haftadan itibaren kök infeksiyonuna bağlı olarak spor oluşumu da maksimum düzeye ulaşmıştır. Yonca ve Üçgül bitkileri spor üretimi yönünden en iyi konukçu bitkiler olarak belirlenmiştir. 500 ve 1000 spor/ bitki uygulamasının tüm bitki türleri için bitki büyümesi ve beslenmesi için yeterli doz olduğu belirlenmiştir. P ve Zn beslenmesi yönünden mikorizalı bitkiler mikorizasızlara göre daha iyi gelişmişlerdir. Her iki mikoriza türünün, özellikle G. mosseae 'nın bitki gelişimini daha iyi arttırdığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Konukçu bitki, Kök infeksiyonu, Spor üretimi, Farklı Hasat zamanları The aim of this research was to determine the most suitable mycorrhizal spore doses and root infection % for optimum plant growth in different host plants with the different harvest time, mycorrhizal species and their doses application. The experiment was carried out at University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Soil Science, under greenhouse conditions. In the Experiment maize, sorghum, leek, onion, clover and alfalfa were used as host plants. In this experiment Glomus mossea and G etunicatum were used as mycoriza species with the different spore doses (Control, 500-1000 and 2000 spore/plant). In this experiment shoot and root dry matter, root infection, spore production, P and Zn uptake were determined at 3-4-5* and 8th weeks after sowing. All the host plants were affected positive by mycorrhiza applications. Root infection and spore production were determined to be at high level after 4th and 5th weeks from sowing times. The most suitable host plants were found to be clover and alfalfa in respect to spore production. 500 and 1000 spore/plant were found to be enough for maximum root infection, plant growth ant nutrient uptake. Both of mycorrhizae species especially G. mossea increased the plant growth, % root infection and spore production. Keywords: Host plant, spore production, root infection, different harvest time
Collections