Karbonik anhidrazın inhibisyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tarih boyunca bitkiler; barınak, yiyecek, giyecek, baharat, parfüm ve ilaç olarak kullanılmıştır. Yüzyıllardır tedavi amaçlı olarak kullanılmakta olan bitkilerin türlerinin de 750.000 ile 1.000.000 arasında oldukları tahmin edilmektedir. Son yıllarda büyük ilgi gören bitkilerle tedavi yöntemi, yurdumuzda da yaygın bir şekilde kullanılmaya ve incelenmeye başlanmıştır. Bitkilerin bilinçli ve dikkatli kullanılması çok önemlidir. Bu bitkilerin bilimsel yönden araştırılarak olumlu ve olumsuz etkilerinin saptanması halk sağlığı açısından yararlı olacaktır.Ülkemizde, enzimler tıpta, sanayide ve birçok alanda kullanılmaktadır. Çalışmamızda son yıllarda sağlık alanında önemli bir yer edinen karbonik anhidraz enzim aktivitesi üzerine çeşitli bitkilerden hazırlanan sulu ekstrelerin ve bazı kimyasal maddelerin inhibitör etkileri araştırıldı. Çalışmamızda kullandığımız sulu bitki ekstrelerinin ve kimyasal maddelerin tümünde karbonik anhidraz inhibitör etkisi saptandı. Elde edilen sonuçlardan bitki ve kimyasal maddelerin karbonik anhidraz üzerindeki % inhibisyon değerlerinin konsantrasyon artışı ile arttığı saptandı.Yüksek oranda karbonik anhidraz inhibitör etkisi gösteren bitki ekstreleri ve kimyasal maddelerin, karbonik anhidraz inhibitörü olarak kanser, osteoporoz, hipertansiyon ve göz hastalıkları tedavisinde, sağlık alanında ilaç tedavisine ilave olarak kullanımının uygun olabileceği sonucuna varıldı. Throughout history, plants have been used as shelter, food, clothes, spice, parfume and medicine. It is estimated that the species of plants which have being used for treatment for many centuries, are between 750.000-1.000.000. In recent years, treatment methods with plants, which are very popular, have began to be used and researched widely in our country. The conscious and careful usage of plants are very important. Determining the positive and negative effects of these plants researching via scientific aspects will be useful for public health.Enzymes are used in medicine, industry and in many areas in our country. In this study, the inhibitory effects of chemical compounds and water extracts prepared from different plants were investigated on the activity of carbonic anhydrase which has an important value in health area.It was determined that all the plant extracts and chemical substances used in our study showed carbonic anhydrase inhibitory effect. The results showed that inhibition % values of plant extracts and chemical compounds on the carbonic anhdrase were increased with increasing concentration.It can be suggested that several plant spices and chemical compounds which are potential sources of carbonic anhydrase inhibitors may be appropriate to be used as an additional support to drug treatments such as cancer, osteoporosis, hypertension and eye diseases in the field of health.
Collections