Coprinus cıinereus`un maksimum çimlenme sıcaklığının saptanması ve yüksek sıcaklıktaki misellerle normal sıcaklıkta gelişmiş misellerin ve meyvelerın protein kombinasyonlarının karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Coprinus cinereus sporlarının maksimum çimlenmesıcaklığının belirlenmesi; normal ve yüksek sıcaklıkta gelişmiş misel vemeyvelerinin protein kombinasyonlarının karşılaştırılması ile sıcaklığa dayanıklılığıifade eden protein yapılarının tespitidir.CYM besiyerine ekilmiş olan sporlar, 24 saat içinde 37 oC'da 3 defa ayrı ayrıçimlendirilmiş ve ortalama çimlenme yüzdeleri hesaplanmıştır. Bu işlemler, 40, 41,42, 43, 44 ve 47 oC sıcaklıklar için tekrarlanmıştır. Birbirinden farklı ve saf kültürhalindeki 43 monokaryon misel 43 oC ve 46 oC sıcaklarda CYM besiyerindegeliştirilmiştir. Bu süreç sonunda gelişim hızlarının ölçülmesi ile, yüksek sıcaklığadayanıklı olanlar ve olmayanlar belirlenmiştir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan 2farklı monokaryonun kendi aralarında ve yine yüksek sıcaklığa dayanıklı olan veolmayan iki ayrı monokaryonun birbirleriyle eşleştirilmesi ile elde edilmiş olandikaryon misel ve meyvelerinin ayrıca, yüksek sıcaklığa dayanıklı olan ve olmayanmonokaryon misellerinin protein ekstraktları çıkarılmıştır. Proteinler, SDS-PAGEyöntemi ile analiz edilerek moleküler ağırlıklarına göre ayrıştırılmıştır.Sporlar yaklaşık olarak 41,2 oC'da maksimum çimlenme oranına (% 19,53)ulaşmıştır. 38 numaralı hariç, diğer monokaryon misel protein profilleri birbirinebenzerlik göstermiştir. Meyve ile misel protein profillerinin farklı olduğu tespitedilmiştir.Anahtar Kelimeler: Basidiomycetes, Çimlenme, SDS-PAGE, Meyve, Misel The aim of this study is determining maximum germination temperature ofspores of Coprinus cinereus and the temperature resistant protein structures bycomparing protein combinations of mycel and fruit-bodies which grows up at normaland higher temperature.Spores were germinated three times seperately on CYM media in 24 hours at37 oC and average germination percentage was calculated. All applications wererepeated at 40, 41, 42, 43, 44 and 47 oC temperatures. According to the result of thegrowth value of 43 different and pure monokaryon mycel at 43 and 46 oC, one highertemperature resistant monokaryon was chosen and paired with each other and,paired the another monokaryon which is not resistant on higher temperatures. Thusthese fruit-bodies and mycels were obtained. In addition, monokaryon mycels whichresisted or not resisted at higher temperatures, were chosed and then obtained. Allproteins of fruit-bodies and mycels were extracted. Proteins were analysed by usingSDS-PAGE electrophoresis method for separating their molecular weights.Nearly at 41,0 oC, spore germination rate (19,53%) have been reached it?smaximum value. The profiles of monokaryon mycel proteins were showed nearlysimilar except number 38. It has been established that profiles of fruit-body andmycel proteins were different.Key Words: Basidiomycetes, Germination, SDS-PAGE, Fruit-body, Mycel
Collections