Bazı mikotoksinlerin detoksifikasyonunda Lactobacillus ve Bifidobacterium suşlarının kullanımı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalı?mada, bazı Lactobacillus (Lb. acidophilus NCC 12, Lb. acidophilus NCC 36, Lb.acidophilus NCC 68) ve Bifidobacterium (B. bifidum Bb 13, B. bifidum NCC 381) su?larının fosfattamponu (PBS) ve gıda modelinde aflatoksin M1 (AFM1) ve okratoksin A (OTA)?yı bağlamayetenekleri ara?tırılmı?tır. 108 ve 107 kob ml-1 yoğunluğunda canlı bakterilerin PBS?de AFM1?ibağlama yetenekleri toksin konsantrasyonu ve inkübasyon süresine bağlı olarak sırasıyla %10.22-26.25 ve %0-5.02 arasında bulunmu?tur. B. bifidum Bb 13 AFM1?i en yüksek oranda bağlarken, Lb.acidophilus NCC 68?in en dü?ük bağlama yeteneği gösteren su? olduğu görülmü?tür. Isıl i?lememaruz bırakılan bakterilerin PBS?de AFM1 bağlama yetenekleri %14.04-28.97 olarak saptanmı?tır.Canlı ve ısıl i?leme maruz bırakılan bakteriler rekonstitüe sütte 4 saat içinde AFM1?i sırasıyla %7.85-25.94 ve %12.85-26.27 arasında bağlamı?tır. Canlı ve ısıl i?leme maruz bırakılan bakterilerin AFM1?ibağlama yeteneklerinde PBS ve rekonstitüe süt ortamları arasında istatistiksel açıdan (p 0.05) önemlibir fark görülmemi?tir (Lb. acidophilus NCC 68?in 10 ng ml-1 AFM1?i bağlama yeteneği hariç). Canlıve ısıl i?leme maruz bırakılan bakterilerin rekonstitüe sütte AFM1?i bağlama yeteneklerinde toksinkonsantrasyonunun önemli bir etkisi bulunmamı?tır. Bakteri/AFM1 kompleksinin yıkanması sonucu,bağlanan AFM1?in %5.62-8.54?ü PBS?ye geri dönerken, rekonstitüe sütte bağlanmanın geridönü?ümsüz olduğu görülmü?tür.Canlı test bakterilerinin (108 CFU ml-1) PBS ve beyaz ?arapta OTA bağlama yeteneklerisırasıyla %4.43-20.71 ve %15-23.40 arasında bulunmu?tur. PBS?de Lb. rhamnosus en yüksekbağlama yeteneğini gösteren su? olurken, Lb. acidophilus NCC 36 nispeten dü?ük bağlama yeteneğigöstermi?tir. Test bakterilerinin 107 kob ml-1 yoğunluğunda kullanılması durumunda PBS?de OTAbağlama yeteneklerinde önemli dü?ü? (p 0.05) görülmü?tür. Bakterilere ısıl i?lem uygulanması, PBS(%9.60-25.17) ve beyaz ?arapta (%15.24-26.11) OTA bağlama yeteneklerini artırmı?tır. Toksinkonsantrasyonunun canlı ve ısıl i?leme maruz bırakılan bakterilerin beyaz ?arapta OTA bağlamayetenekleri üzerine etkisi bulunmamı?tır. Beyaz ?arapta OTA Lb. acidophilus NCC 12, Lb.acidophilus NCC 36 ve Lb. rhamnosus tarafından kuvvetli (geri dönü?ümsüz) bağlanırken, diğerbakteriler tarafından bağlanan OTA?nın %1.91-7.06?sı tekrar beyaz ?araba geçmi?tir.Anahtar kelimeler: aflatoksin M1, okratoksin A, Lactobacillus, Bifidobacterium, bağlama In this study, the ability of some Lactobacillus (Lb. acidophilus NCC 12, Lb. acidophilus NCC36, Lb. acidophilus NCC 68 and Lb. rhamnosus) and Bifidobacterium (B. bifidum Bb 13 and B.bifidum NCC 381) to bind aflatoxin M1 (AFM1) and ochratoxin A (OTA) in phosphate-buffered saline(PBS) and food model was investigated. The binding abilities of AFM1 by viable test strains at 108and 107 CFU ml-1 in PBS were ranged from 10.22 to 26.25% and from 0 to 5.02%, respectively,depending on contamination level and incubation period. While B. bifidum Bb 13 was the best binder,the poorest removal was achieved by Lb. acidophilus NCC 68. The binding capacities of heat-killedbacteria in PBS were found to range from 14.04 to 28.97%. The binding abilities of AFM1 were foundto range from 7.85 to 25.94% and from 12.85 to 26.27% for viable and heat-killed bacteria inreconstituted milk, respectively, within 4 h. No significant differences (p 0.05) in AFM1 removalability of both viable and heat-killed bacteria were observed between PBS and reconstituted milk,except for heat-killed Lb. acidophilus NCC 68 for 10 ng ml-1. The toxin concentration had no effecton the removal of AFM1 levels by both viable and heat-killed bacteria in reconstituted milk. Whenwashing the bacteria/AFM1 complexes, 5.62-8.54% of AFM1 was released back into the solution. Incontrary, binding process was irreversible in reconstituted milk.The binding abilities of OTA by viable (108 CFU ml-1) test strains were found to range from4.43 to 20.71% and 15 to 23.40% for PBS and white wine, respectively. While Lb. rhamnosus was themost efficient binder in PBS, Lb. acidophilus NCC 36 bound more OTA than other strains in whitewine. A significant decrease (p 0.05) was observed in the percentage of OTA removal by test strainsat 107 CFU ml-1 in PBS when compared to activity at 108 CFU ml-1. Heating of the bacterial strainsimproved their ability to remove more OTA from PBS (9.60-25.17%) and white wine (15.24-26.11%). The toxin concentration had no effect on the removal of OTA by viable and heat-killedbacteria in white wine. While OTA bound strongly by Lb. acidophilus NCC 12, Lb. acidophilus NCC36 and Lb. rhamnosus in white wine, OTA was released in the range of 1.91-7.06% of bound OTA byother strains back into the white wine.Keywords: aflatoxin M1, ochratoxin A, Lactobacillus, Bifidobacterium, binding
Collections