Hiyaluronidaz enzim inhibitörleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bitkiler tarih boyunca; yiyecek, giyecek, baharat, parfüm ve ilaç olarak kullanılmıştır. Son yıllarda büyük ilgi gören bitkilerle tedavi yöntemi, yurdumuzda da yaygın bir şekilde kullanılmaya ve incelenmeye başlanmıştır. Bitkilerin bilinçli ve dikkatli kullanılması çok önemlidir. Bu bitkilerin sağlıklı ve verimli şekilde kullanılması için etkilerinin ve etki etme yollarının araştırılması gereklidir.Ülkemizde, enzimler tıpta, sanayide ve diğer birçok alanda kullanılmaktadır. Çalışmamızda son yıllarda sağlık ve kozmetik alanında önemli bir yer edinen hiyaluronidaz enzim aktivitesi üzerine çeşitli bitkilerden hazırlanan sulu ekstrelerin ve bazı kimyasal maddelerin inhibitör etkileri araştırıldı. Çalışmamızda kullandığımız sulu bitki ekstrelerinin ve kimyasal maddelerin tümünde hiyaluronidaz enzim etkisi saptandı. Elde edilen sonuçlardan bitki ve kimyasal maddelerin hiyaluronidaz üzerindeki % inhibisyon değerlerinin konsantrasyon artışı ile arttığı saptandı.Yüksek oranda hiyauronidaz inhibitör etkisi gösteren bitki ekstrelerinin ve kimyasal maddelerin, hiyaluronidaz inhibitörü olarak sağlık alanında ilaç tedavisine ilave olarak kullanımının uygun olabileceği sonucuna varıldı. Throughout history, plants have been used as food, clothes, spice, perfume and medicine. In recent years, treatment methods with plants, which are very popular, have began to be used and researched widely in our country. Their effects and ways of effecting have to be researched scientifically in order to use efficiently these plants for a healthy life.Enzymes are used in medicine, industry and in many areas in our country. In this study, the inhibitory effects of chemical compounds and cosmetic prepared from different plants were investigated on the activity of hyaluronidase which has an important value in health area. It was determined that all the plant extracts and chemical substances used in our study showed hyaluronidase inhibitory effect. The results showed that inhibition % values of plant extracts and chemical compounds on hyaluronidase were increased with increasing concentration.It can be suggested that several plant spices and chemical compounds which are potential sources of hyaluronidase inhibitors may be appropriate to be used as an additional support to drug treatments in the field of health.
Collections