Avusturya`dan ithal edilen simental ve isviçre esmeri sığırların Manisa ili özel işletme koşullarındaki adaptasyon kabiliyetlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmanın amacı, Manisa ilinde yeni kurulan bir süt sığırı işletmesine Avusturya'dan ithal edilen İsviçre Esmeri ve Simental gebe düvelerin ilk verim yılı performanslarına göre adaptasyon düzeylerini belirlemektir. Araştırmada, ilk buzağılamasını yapan ineklerin döl verimi, süt verimi ve hastalık insidensleri ile işletmede doğan buzağıların büyüme, yaşama gücü ve hastalık insidensleri değerlendirmeye alınmıştır. Simental ineklerin ilk tohumlama yaşı, ilk buzağılama yaşı, ilk tohumlama aralığı ve gebelik süreleri İsviçre Esmeri ineklere göre daha kısa bulunmuştur. Simental ineklerin ikiz doğuma, İsviçre Esmerlerinin ise güç doğuma daha yatkın olduğu tespit edilmiştir. Tüm sürünün gerçek süt verimi 8778,33 lt, 305 gün süt verimi 7904,57 lt, laktasyon süresi 346,85 gün, kuruda kalma süresi 62,82 gün olarak belirlenmiştir. Buzağıların doğum ağırlığı, 65 gündeki sütten kesim ağırlığı, günlük canlı ağırlık artışı İsviçre Esmeri ve Simental ırkında sırasıyla 40,31 kg ve 41,76 kg, 77,16 kg ve 83,59 kg, 0,56 kg ve 0,64 kg olarak bulunmuştur. Buzağılarda sütten kesime kadar olan dönemdeki yaşama gücü oranları İsviçre Esmeri'nde %98,39, Simental'lerde %95,49 olarak belirlenmiştir. Buzağıların 0-180 günlük dönemlerinde en sık karşılaşılan sağlık sorunları sindirim ve solunum sistemi hastalıkları olurken, ineklerde buzağılamalardan sonra en sık karşılaşılan sağlık sorunları genital sistem hastalıkları, meme hastalıkları, ayak hastalıkları ve atipik genel durum bozuklukları olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak, Manisa'ya Avusturya'dan ithalat yolu ile getirilen İsviçre Esmeri ve Simental ırkı gebe düvelere ve bunlardan doğan buzağılara rasyonel sürü yönetim programları uygulanması durumunda verimler, sağlık ve yöreye adaptasyon bakımından yetiştiriciliğe uygun kültür ırkı seçenekleri oldukları söylenebilir. This study aimed at determining the adaptation levels of pregnant Brown Swiss and Simmental heifers, imported from Austria to a dairy cattle enterprise in Manisa, according to their first yield-year performance. It evaluated the progeny, milk yield and health incidence of cows that had their first calving, and the growth, survivor and health incidences of calves.The first insemination ages, first calving ages, first insemination interval and gestation period of Simmentals were shorter than Brown Swiss. It was found that Simmentals were prone to twin delivery, while Swiss Brown were prone to difficult labour. Real milk yield was 8778.33lt; milk yield for 305 days was 7904.57lt; lactation length was 346.85 days; dry period length was 62.82 days. For the calves, birth weights were 40.31 and 41.76 kilograms; weaning weights in 65 days were 77.16 and 83.59 kilograms; and daily live weight increases were 0.56 and 0.64 kilograms, for Brown Swiss and Simmental respectively. The survival rate of Brown Swiss calves until weaning was 98.39% and Simmental's was 95.49%. The most common diseases for calves in the 0-180-day period were digestion and respiratory system problems. The most common diseases in cows after calving were genital system diseases, udder problems, foot diseases and idiopathic condition disorders.In conclusion, if profitable herd management programs are implemented for pregnant Brown Swiss and Simmental heifers imported from Austria and the calves they produce, they can become suitable breeding options for two cultural cattle breeds in terms of yields, health and adaptation under Manisa conditions.
Collections