Gebe yarış atlarında yeme katılan balık yağı ve alfa tokoferolün taylardaki immunglobulin, serum yağ asidi konsantrasyonu ve bazı kan parametrelerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Gebeliklerinin son 65 günü safkan Arap (n=2) ve İngiliz (n=13) kısraklarının rasyonuna 40 ml/gün balık yağı ve 2500 IU/gün α-tokoferol-asetat desteğinin doğum sonrası kısrak ile taylarının hemogram ve bazı biyokimyasal değerlerine; ayrıca tayların serum yağ asidi kompozisyonlarına, IgA, IgM ve IgG seviyelerine etkileri araştırılmıştır. Kısraklar bazal rasyonla beslenen kontrol (n=5), balık yağı ve alfa-tokoferol katılan (BY+E) (n=4), balık yağı katılan (BY) (n=6) üç gruba ayrılmıştır. Deneme başlangıcında, kolostrum ve süt salgılandığında ana ve taylardan kan, kolostrum ile süt örneklenmiştir.Kısraklarda süt salgılanırken trombosit dağılım genişliği BY+E grubunda BY grubuna göre yüksek; süt salgılanırken lökosit seviyesi BY grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur.BY+E grubunun albumin serviyesi beşinci günde deneme başlangıcından yüksek ölçülmüştür. BY grubu lökosit seviyesi ve trombosit sayısı kontrol grubuna göre süt emiliminde yüksek bulunmuştur. Tay biyokimya ve IgM seviyelerinde ve süt ham proteininde diyetin yol açtığı fark görülememiştir. Total bilirubin seviyesi süte geçişte düşüş göstermiştir (p<0,002). Taylarda kolostrum emilirken IgA seviyesi BY+E ve BY grubunda kontrol grubundan, IgG seviyesi BY grubunda kontrol grubundan; süt emilirken IgA ve IgG seviyesi BY+E grubunda kontrol grubundan yüksek bulunmuştur (p≤0,05). BY grubu serum C20:5n-3 (Eikosapentaenoik Asit) seviyesi diğer gruplardan yüksektir. Kolostrum, süt, tay ve kısrak serum alfa-tokoferol seviyesi ise BY+E grubunda diğer gruplara göre yüksek ölçülmüş, üçüncü ve beşinci gün arasında hızlı bir azalma gözlenmiştir (p<0,05).Gebeliğin son iki ayında kısraklara balık yağı ve alfa-tokoferol desteğinin kısrak hemogram ve biyokimya değerleriyle, yenidoğan tayın bağışıklık sistemine katkıları olacağı düşünülmektedir. Balık yağının oksidasyonunu engellemek için alfa-tokoferol önerilmektedir. For the last 65 days of pregnancy 40 ml/day fish oil and 2500 IU/day α-tocopherol-acetate added to the ration of thoroughbred Arab (n=2) and English (n=13) mares. Its effects on hemogram, serum biochemistry, new born foals' serum fatty acid composition, IgA, IgM and IgG levels were determined. Groups were built up as not supplemented control (n=5), supplied with fish oil and alpha-tocopherol (n=4) (FO+AT), supplied with fish oil (n=6) (FO). At the beginning of the study, during the colostrum and milk secretion period, blood and milk samples were taken from the mares and foals.Comparing to the FO, platelet distribution width was higher during colostrum secretion in FO+AT. Albumin level was higher on fifth day than starting of the study. Leukocyte and platelet level were found to be higher than control on fifth day; lipase level was highest in FO+AT (p<0.05) during colostrum secretion. Not a signifecent change observed in milk crude protein and IgM levels. Total biluribine decreased in the fifth day.During colostrum intake in foals, average of platelets lower in BY group comparing to FO+AT group and during milk intake, leukocyte average were lower in control group comparing to FO group (p<0.05). There were no significant differences in the foal serum biochemistry, IgM levels and milk protein percentage between groups. During colostrum intake, IgA levels in FO+AT and FO groups higher than control and IgG levels in FO group; during milk intake, IgA and IgG levels in FO+AT group were higher comparing to the control group (p≤0.05). C20:5n-3 (Eicosapentaenoic Acid) level in serum of FO group were higher than the other groups. The levels of alpha-tocopherol in the mares, foals, milk and colostrum samples of FO+AT group were higher than all groups (p <0.05). The use of alpha-tocopherol and fish oil in the last two months of pregnancy is considered to support mare's hemogram and biochemistry levels and newborn's immun system conditions. Alpha-tocopherol is recommended to prevent the oxidation of fish oil.
Collections