Show simple item record

dc.contributor.advisorKırıcı, Saliha
dc.contributor.authorAşci, Mahmut
dc.date.accessioned2020-12-07T12:17:13Z
dc.date.available2020-12-07T12:17:13Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/144957
dc.description.abstractBu çalışma, Çukurova koşullarında kekiğin (Satureja hortensis L.) çiçeklenme döneminde tarımsal karakterler ve uçucu yağ oranındaki değişimlerin araştırılması amacıyla Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanında 2006-2007 ve 2007-2008 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada sekiz hasat boyunca bitki boyu, ortalama dal sayısı, yeşil herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, kuru sap verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi incelenmiştir. Uçucu yağ bileşenleri GC-MS cihazında belirlenmiştir.Araştırma sonucunda; bitki boyu değerleri 1.yıl ve 2.yıl genel ortalamaları 28.1- 31.0 cm, ortalama dal sayısı 1.yıl ve 2.yıl genel ortalamaları 22.5-22.9 adet/bitki, yeşil herba verimi 1.yıl ve 2.yıl genel ortalamaları 790.5-1085.0 kg/da, kuru herba verimi 1.yıl ve 2.yıl genel ortalamaları 345.4- 455.7 kg/da, kuru yaprak verimi 1. yıl ve 2.yıl genel ortalamaları 76.3- 101.2 kg/da, uçucu yağ oranı 1. yıl ve 2.yıl genel ortalamaları % 3.15- % 2.30, uçucu yağ verimi 1. yıl ve 2.yıl genel ortalamaları 7.23 I/da- 6.36 I/da değerleri bulunmuştur. Uçucu yağ oranı dikkate alındığında en uygun hasat zamanının çiçeklenme başlangıcı olduğu saptanmıştır. Uçucu yağın temel bileşenleri karvakrol, ?-terpinen ve p-simen olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate determination of variability of essential oil and agricultural characterization of Satureja hortensis L. ın the flowering stage, at experiment area of Field Crops Department, Çukurova University, Agriculture Faculty, during 2006- 2007 and 2008-2008 under Çukurova ecological conditions. In the plant height, number of branch, fresh herbage yield, dry herbage yield, dry leaves yield, essential oil content of dry leaves, and composition of essential oil by GC-MS were determined during eight cutting.In the research, plant height, number of branch, fresh and dry herbage yield in the experiment years varied 28.1- 31.0 cm, 22.5-22.9 per plant, 790.5-1085.0 kg/da and 345.4-455.7 kg/da, respectively. Dry leaeves yields were 261.6 and 338.1 kg/da in the first and second year. Mean of essential oil content was varied between 3.15 % and 2.30 %. The main constituents of essential oil were determined as carvacrol, ?-terpinene and p-cimene in the each cutting and both years. The most suitable cutting time in terms of content of essential oil was beginning of flowering stage.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇukurova koşullarında Satureja hortensis L.`nin çiçeklenme döneminde tarımsal karakterler ve uçucu yağ oranındaki değişimlerin araştırılması
dc.title.alternativeDetermination of variability of essential oil and agricultural characterization of Satureja hortensis L. in the flowering stage in the Çukurova condition
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSatureja hortensis
dc.identifier.yokid352717
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid244230
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess