Süt sığırcılığında kooperatifler aracılığıyla desteklemenin ekonomik ve sosyal etkileri: Adana ili örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, kooperatifler tarafından uygulanan süt sığırcılığı projesinin kooperatife üye işletmeler ve kooperatifler açısından genel bir değerlendirmesinin yapılması, projenin uygulanmasında yaşanan sorunların belirlenmesi ve bunlara yönelik öneriler geliştirilmesidir.Çalışmada elde edilen veriler Faktör Analizi, Veri Zarflama Analizi ve ANOVA testine tabi tutularak değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, dağıtılan hayvan sayısının yetersiz ve verim düzeyinin düşük olması, yem maliyetlerinin yüksek olması, üreticilerin maliyetlerinin altında sütü satması ve kooperatiflerin yeterince etkin çalışamaması nedeniyle projeden ekonomik anlamda istenilen başarı elde edilememiştir. Diğer taraftan bu proje ile aile işgücünün etkin kullanılması, kırsal alanda yeni iş alanlarının yaratılması, köyden kente göçün önlenmesi ve üreticilerin kooperatifler aracılığıyla örgütlenmeye yönlendirilmesi konusunda sosyal boyutta kazanımlar olmuştur. Ayrıca proje ile işletmelerde ahırların yenilenmesi ve yem bitkileri üretiminin artması gibi gelişmelerde olmuştur.Projenin daha etkin hale getirilmesi için dağıtılan hayvan sayısının artırılması, verilecek olan hayvanın iyi kalitede ve yüksek verimli olmasına dikkat edilmesi, üreticilere hayvansal üretimin en önemli girdisi olan yem ihtiyaçlarını karşılamak için destekte bulunulması, üreticilerin kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapabilmesini sağlamak için eğitim verilmesi, pazarlama koşullarının iyileştirilmesi ve kooperatiflerin finansal açıdan güçlendirilmesi önerilebilir. The aim of the study was to assess dairy farming project carried out by cooperatives in both in terms of producers and cooperatives, to determine problems and to bring suggestions.Data obtained in the study was evaluated using Factor Analysis, Data Envelopment Analysis and ANOVA Test.According to the findings of the study, desired economical results could not be obtained in the end of the project as the number of distributed animals and their efficiency levels were not adequate, farmer were selling milk at prices under the cost of production and the cooperative did not operate effectively. On the other hand, there were certain benefits in social sense such as the effective use of labor force, creation of new work fields in rural areas, prevention of rural-urban migration and the encouraging producers to become organized. In addition, there were also some developments achieved in the project like the renewal of barns of farms and the increase in the production of fodder plants.To make the project more effective, the number of distributed animals should be increased, animals should be highly efficient and of good quality, certain support should be given to meet fodder demands which is an important production input, producers should be trained for a high quality and more hygienic production, marketing conditions should be improved and cooperative should be financially supported.
Collections