Kahramanmaraş il merkezinde Bruselloz hastalığının seroprevalansı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bruselloz, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de yaygın olarak görülen, ciddi ekonomik kayıplara neden olan ve pek çok ülke için önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden zoonotik bir hastalıktır. Kahramanmaraş ilinde topluma dayalı bruselloz prevalansı hakkındaki bilgi eksikliğini gidermek amacıyla planlanan bu çalışmanın amacı merkezde yaşayan 15 yaş ve üzeri erişkinlerde bruselloz seroprevalansını saptamak ve bruselloz ile ilişkili bazı sosyodemografik faktörleri değerlendirmektir.Kahramanmaraş ili coğrafi yerleşimine göre 4 bölgeye ayrılarak her bölgeyi temsil eden bir sağlık ocağı seçildi ve örneklem büyüklüğü 4 bölge nüfuslarına orantılı olarak dağıtıldı. Çalışma, kent merkezinde yaşayan kişilerden basit rastgele örneklemeyle seçilen 15 yaş ve üzeri 1100 kişiyle gerçekleştirildi. Araştırmaya alınan kişilerin sosyodemografik özelliklerini, meslek gruplarını, hayvan besleme durumlarını, süt ve süt ürünleri tüketim biçimlerini ve bruselloz semptomlarını saptamak amacıyla bir anket uygulandı. Brusella antikorları ve titreleri araştırılan 1100 örneğin 11'inde (%1) brusella seropozitifliği saptandı. İstatistiksel olarak yaş, eğitim ve meslek grupları arasında elde edilen seropozitiflik oranları arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Hayvan besleme durumu, hayvanlarının türleri ve veteriner kontrolünde olup olmaması, hayvanlarla uğraşırken eldiven kullanılıp kullanılmaması ve hayvanlarının aşılı olma durumları ile sero pozitiflik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05). Süt kaynatma alışkanlığı seroprevalansı önemli ölçüde etkiliyordu (p<0.001). Dondurma tüketimi ile seroprevalans arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken (p>0.05), taze peynir tüketenlerde bruselloz görülme oranı daha yüksekti (p<0.001). Semptomlar ve seropozitiflik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu gözlendi (p<0.001).Sonuç olarak hayvancılıkla uğraşan, çiğ süt ve süt ürünleri tüketen, uzun süren ateş, terleme, eklem ağrısı gibi semptomları olan olgularda öncelikle bruselloz düşünülmeli ve bu hastalığın çok farklı klinik tablolarla ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında bruselloz tarama testi olarak Rose Bengal testi uygulanmasının yaygınlaştırılması, süt ve süt ürünlerini tüketmeden önce mutlaka pastörizasyon işlemine tabi tutulması, tarım ve veteriner teşkilatı ile işbirliği sağlanması ve saha çalışmalarına önem verilmesi önerilmektedir.Anahtar kelimeler: Bruselloz, seroprevalans, epidemiyoloji. Brucellosis is a zoonotic disease and important public health problem that causes serious economic loss and seen all over the world as well as in our country. This study was planned in order to fulfill the lack of information about population-based data on the prevalence of brucellosis in Kahramanmaraş city. The aim of this study was to determine the seroprevalence of brucellosis in adults over 15 years old living in center of the city and to estimate sociodemographic factors associated with brucellosis.Kahramanmaraş province center was divided into four districts according to geographic settlement. Primary Health Care Units were selected which represent each district. Sampling areas were divided into four districts according to their populations. The study was performed by sampling randomly selected 1100 adults who were over 15 years old living in the city center. Subjects were interviewed and a questionnaire was employed to determine sociodemographic characteristics such as; jobs, animal-related occupations, milk and dairy product consumptions and brucellosis-related complaints. Brucella antibodies and antibody titers were investigated in 1100 serum samples collected from individuals living in city center. Brucella seroprevalence were found in 11 (1%) of the 1100 subjects with Rose Bengal test and tube agglutination test methods. There was no statistically significant differences between antibody presence and the age, educational levels and occupation groups (p>0.05). There wasn?t any statistically significant differences between brucella seropositivity and having animals, the kind of animals, the availability of veterinary control, whether gloves were used while touching the animals and whether the animals were vaccinated or not (p>0.05). Consumption of boiled milk affected the seroprevalence significantly (p<0.001). While there was no relationship between consumption of ice cream and seropositivity (p>0.05), the prevalence was higher in those who consumed fresh cheese (p<0.001). Statistically significant differences between brucella seropositivity and symptoms was observed (p<0.001).In conclusion, brucellosis should be considered primarily in individuals dealing with cattle, sheep and goats, consuming raw milk and milk products and in cases suffering symptoms such as long lasting fever, sweating and joint pain; moreover it should not be forgoten that this disease may present with variable clinical symptoms. It is recommended to use Rose Bengal test as a surveillance test at primary health care units, pasteurization of milk and dairy products before consumption, providing collaboration between agricultural and veterinary organizations and taking heed of surveillance studies.Keywords: Brucellosis, seroprevalence, epidemiology.
Collections