Maraş otu osteoporoza neden olur mu ?
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı 2007 yılı içinde K.S.Ü. Tıp fakültesi Hastanesi polikliniklerine müracaat eden 86 erkek olgunun kemik mineral yoğunluğunun nasıl etkilendiğini araştırmak idi.Gruplar 44 kişi Maraş Otu ve 42 kişi kontrol olmak üzere 86 bireyden oluşmakta idi.Ölçümler HOLOGIC marka QDR 4500W(S/N 50244) model tarayıcı DEXA cihazı kullanılarak yapıldı. Ölçümler ön-arka yönde omurga (L1-L4) ve femur üst uçta gerçekleştirildi. Muayene yapıldı ve DEXA ile kemik dansitometrisi tetkiki uygulandı.Deneklerin boy, kilo, hastalık geçirip geçirmediği, meslekleri, anamnez formuna kayıt edildi. Ayrıca Maraş otu, süt, yoğurt, günlük yürüme mesafesi, yerleşim birimi, günlük sıvı tüketimi, çay, kahve gb. parametreler miktar süre adet olarak sorgulandı ve kayıt edildi.Maraş otu grubunun yaş ortalaması 34.4 ± 7.90 (23-52), kontrol grubunun yaş ortalaması ise 33.38 ± 7.48 (18-47) idi. Yaş ortalamaları açısından gruplar birbirine benzerdi( p=0.38). Yine Maraş otu grubunun VKİ değerleri ortalaması 26.41 ± 3.77 (19.5-36.6), kontrol grubunun VKİ değerleri ortalaması ise 25.9 ± 3.48 (19.03-32.11) dır. Her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p=0.37).Gruplar arasında osteoporoz gelişmesini etkileyebilecek faktörlerden olan süt, yoğurt ve bölgemize özgü yoğurttan üretilen tarhana tüketimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir gözlenmemiştir.Grupların lomber vertebralarda ve Femur proksimal bölgede Kemik mineral yoğunluğu (KMY) değerleri ve T skorları karşılaştırıldı, bu değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi.Maraş otu grubunda işçilerin oranı kontrol grubundan yüksek olması ve Maraş otu grubundan 2 km ve üzeri günlük yürüme yapan deneklerin oranının yüksek olması Maraş otu grubunun kontrol grubuna göre yoğun egzersiz yaptığını düşündürdü.Her iki grubun osteoporoz parametreleri açısından benzer bulunmalarında yukarıda sözü edilen egzersiz ve işçi mesleğe sahip olmanın etkisi olabileceği düşünülerek ilave istatiksel analiz yapıldı.İlk aşamada her iki guruptaki sadece işçiler alınarak BMD değerleri karşılaştırıldı ve benzer bulundu.İkinci aşamada her iki gurupta 2 km ve üzeri yürüyenlerin BMD parametreleri karşılaştırıldı.Yürüyüş mesafesinin BMD üzerine etkisi her iki gurupta benzer bulundu.Maraş otu ve Sigara kullananlar arasındaki nikotine maruz kalmaya rağmen nikotin majör osteoporoz faktörü olmadığını düşündürmektedir.Fiziksel aktivitesi yüksek, beslenme alışkanlığı iyi, sedanter yaşamdan uzak, diğer patolojilerin olmadığı olgularımızda osteoporoz göremedik.Bu olumlu faktörlerin olmadığı yaşlı olgularda mukoza yolu ile nikotin kullanımının biyokimyasal belirteçler ile araştırılması nikotinin gerçek osteoporotik etkisini ortaya çıkaracaktır. The aim of our study was to examine how BMD was affected by several factors in 86 male patients applying to Department of Orthopedic Surgery of K.S.Ü Medicine Faculty.Our groups contained 86 males, 44 of whom were using smokeless tobacco and 42 of whom were in control group.The measurements were taken with HOLOGIC QDR 4500 W (S/N 50244) DEXA scanner.The measurements were taken from AP lateral spine and femur proximal.Bone densitometry measurements were taken and height, weight, health backround and occupation of the samples were recorded to anamnez form.In addition to these, the use of smokeless tobacco(ST), daily walking distance, dwelling region, daily liquid consumption, tea and coffee consumption parameters were questioned and recorded.The mean of the age of ST group was 34, 4 7, 9(23-52), that of control group was 33, 38 7, 48(18-47) .In terms of mean of age the two groups were similar to each other(p=0, 38)The mean of BMI values in ST group was 26, 41 3, 77(19, 5-36, 6), that of control group was 25, 9 3, 48(19, 03-32, 11).There was no statistically significant difference between these groups(p=0, 37)There was no statistically significant difference in terms of consumption of milk, yoghurt and tarhana, which is produced from a special yoghurt unique to our region, neither in intergroups nor in intagroups.BMD values and T-scores of the groups in lumbar vertebral and femur proximal site were compared but no statistically significant difference was seen.That the ST use was higher among workers than among those in the control group and the percentage of samples walking 2 km. or more in ST group was higher than the control group made us think that ST using group?s samples did more exercise.That both groups have similar parameters of osteoporosis might be due to exercise habits of workers and because of this an additional statistically analysis was done.In first stage, from both groups, only the workers were chosen and their BMD values were compared and itwas seen that they had similar BMD values.Then, workers walking 2 km. or more a day were chosen and their BMD values were compared and it was observed that the effect of exercise(walking-range) was similar in each group.Although the individuals using ST or tobacco exposed to intense nicotine, we concluded that nicotine couldn?t be thought as a major risk factor for ostesporosis.In individuals who did regular exercise, had healhy diet, didn?t have sedentary life stylea and didn?t have other pathologies didn?t have osteoporosis symptoms.In old individuals who lacked these protective factors, the real osteoporotic effect of nicotine taken via mucus will only be determined by examining of nicotine use with biochemical indicators
Collections