Azolla caroliniana da yüksek ışık ve açlık stresi etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada yüksek ışık şiddeti ve açlık stresinin Azolla caroliniana üzerindeki etkileri araştırıldı. Bitkiler serada azot içermeyen Hoagland besiyerinde yetiştirildi. Bitkilere ışık stresi (450 µmolm-2 s-1) 7 gün süresince uygulandı. Açlık stresi için bitki besiyerleri kademeli olarak seyreltildi ve iki ay sonra deney sonlandırıldı. Abiyotik stresin bitkiler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla bitki büyümesi, fotosentetik pigment içeriği, antosiyanin, total fenolik ve flavonoid miktarları ölçüldü.Yüksek ışık stresi bağıl büyüme oranını arttırsa da anlamlı bir fark (P>0,05) yaratmadı. Total klorofil ve karotenoid içeriği kontrol seviyesinde kalırken klorofil a/b oranını önemli derecede arttırdı. Işık stresi koşullarında antosiyanin içeriği kontrole oranla 8,2 kat, total fenolik ve flavonoid miktarı ise sırasıyla %38 ve %45 arttı. Açlık stresi total klorofil (P<0,01) ve karotenoid (P<0,05) miktarını arttırdı. Açlık stresi koşulları antosiyanin, total fenolik ve flavonoid üretimini teşvik etti. Sonuç olarak abiyotik stres koşullarına karşı A. caroliniana yapraklarındaki antosiyanin birikimi başta olmak üzere, karotenoid, total fenolik ve flavonoid miktarlarındaki artışın bitkinin yüksek ışık şiddetinin ve açlık stresinin zararlı etkilerinden korunmasını sağladığı söylenebilir. In this study, the effects of high light intensity and starvation stress in Azolla caroliniana were investigated. The plants were grown in nitrogen-free Hoagland medium under greenhouse. Light stress (450 µmolm-2 s-1) was applied to the plants for 7 days. For starvation stress, plant nutrient solutions were diluted gradually and the experiment was terminated after two months. Plant growth, photosynthetic pigment contents, anthocyanin, total phenolic and flavonoid amounts were measured in order to investigate the effects of abiotic stress on plants.Although high light stress increased the relative growth rate, did not differ significantly (P> 0.05). Total chlorophyll and carotenoid content remained at the control level, while chlorophyll a / b ratio increased significantly. According to control in light stress conditions, anthocyanin content increased 8.2 fold, the amount of total phenolic and flavonoid increased 38% and 45%, respectively. Starvation stress increased the amount of total chlorophyll (P <0.01) and carotenoid (P <0.05). Starvation stress conditions induced the production of anthocyanin, total phenolic and flavonoids. As a result, it can be said that the increase in carotenoid, total phenolic and flavonoid amounts, especially the anthocyanin accumulation in A. caroliniana leaves against to abiotic stress conditions, protects the plant from the harmful effects of high light intensity and starvation stress.
Collections