Akuaponik teknolojisinde su kalitesinin beyaz mersin (Acipenser transmontanus) balığı kullanarak fesleğen ve marul varyetelerinin büyümesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Su kalitesi parametreleri, akuaponik sistemde yetiştirilen balık ve bitkilerin optimum büyüme sağlayabilmesi için en önemli etkenleri içermektedir. Bu sebeple akuaponik sistemlerde yetiştirilen balık ve bitkiye en uygun su sıcaklığı, pH, EC ve makro-mikro besin elementleri miktarlarının sağlanması önem arz etmektedir. Azot döngüsü büyümeyi etkileyen bir diğer kritik faktördür. Azot bakterilerinin yeterli miktarda üreyebilmesi, azot döngüsünün dengede olmasını sağlar. Bu çalışma Kanada'nın British Columbia Eyaleti'nde bulunan Nanaimo şehrindeki, Vancouver Island University'e ait serada yürütülmüştür. Çalışmada akuaponik sistemlerin 3 ayağını oluşturan balık, bitki, ve azot bakterilerinin büyüme ve gelişmesine etki eden en önemli iki faktör olarak görülen, su sıcaklığı ve pH değerlerinin büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. İki farklı grup üzerinde yapılan, iki farklı deneme ile toplanan büyüme verileri istatistiki olarak değerlendirilmiştir. İlk olarak: A grubunda ortalama 5,6±0,5 değerindeki pH ve B grubunda 5,1±0,6 değerindeki pH'nın etkileri araştırılmıştır. Birinci deneme grubunda balıklarda canlı ağırlık artışlarına bakıldığında ise A grubu birinci tankta deneme sonunda elde edilen canlı ağırlık artışı 180±70,4 gr; B grubu Tank 4'te ise 162,4±40 gr olarak bulunmuş ve her iki tanktaki canlı ağırlık artışlarında istatistiksel olarak fark bulunmuştur. Balıklar toplam ağırlığın %5'i oranında beslenmiştir. İstatiksel olarak bakıldığında, düşük pH değerindeki Acipenser transmontanus türü balıkların daha az büyüme gösterdiği tespit edilmiştir. pH farklılığının fesleğen türlerinin büyümesi üzerinde istatistiksel olarak bir farklılık yaratmadığı gözlenmiştir ancak Lactuca sativa büyümesinde düşük pH değerine sahip grupta istatiksel olarak daha fazla büyüme gözlemlenmiştir. İkinci denemede: A grubuna ait Tank 1 ve Tank 2'de su sıcaklığı sırasıyla 19±0,9 °C ve 18,9±0,7 °C, B grubuna ait Tank 3 ve Tank 4'te ise sırasıyla 20,9±1,1 °C ve 21,2±1,3 °C olarak ölçülmüştür. Bu denemede balıklardaki ağırlık artışları sırası ile A grubu Tank 1 99±19 gr, Tank 2 381±12 gr; B grubunda ise Tank 3 245±26 gr ve Tank 4 285±12 gr olarak belirlenmiştir. Balıklar toplam ağırlığın %5'i oranında beslenmiştir. İstatiksel olarak bakıldığında su sıcaklığının A. transmontanus büyümesi üzerine olumlu veya olumsuz bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bitki türlerine bakıldığında fesleğen türlerinin gelişmesinde istatistiksel bir farklılık gözlenmezken; marul varyeteleri (Lactuca sativa 'redsail' ve Lactuca sativa 'buttercrunch') için 19±0,9 °C su sıcaklığında büyütülen grubun istatistiksel olarak daha fazla geliştiği gözlemlenmiştir. To be effective at raising fish and plant in the aquaponics system, water quality parameters are the most important factor. Therefore, temperature, pH, Ec, level and the amount of macro-micro nutrients in the water are the key points, in terms of optimum fish and plants growth. Another critical factor is keeping the nitrogen cycle in balance. This experiment was conducted in the Greenhouse of Vancouver Island University, Nanaimo, British Columbia State of Canada. In this study impact the tree legs of aquaponics systems: fish, plant and Nitrogen bacteria were examined. The data were collected from two different groups, during two different experiments conduction. First, 5,6±0,5 average pH value in group A water and 5,1±0,6 average pH value in group B water impacts are examined. The result for the first experiment live weight gain were 180±70,4 gr for the group A, 162,4±40 gr for the group B. Fish were fed 5% of their total weight. Statically, Acipenser transmontanus species grown in low pH water has grown less. Statically different pH value has no impact on basil species growth in fact, whereas Lactuca sativa has grown less in group A which has a lower pH value. During the second experiment, the temperature of the water used in the system were 19±0,9 °C degree for group A and 18,9±0,7 °C degree for group B. The result for the second experiment live weight gain were in group A Tank 1: 99±19 gr, Tank 2: 381±12 gr; in group B Tank 3: 245±26 gr, Tank 4: 285±12 gr. Fish were fed 5% of their total weight. Statically different temperature value has no impact on Acipencer transmontanus species fish growth also no impact on basil species growth. However, lettuce varieties (Lactuca sativa 'redsail' and Lactuca sativa 'buttercrunch') has grown less in group B which has the 21,3±1,28 °C averege temperature.
Collections