Peptik ülserli hastalarda D vitamini düzeyleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Peptik ülserler üst gastrointestinal sistemde görülen, muskularis mukoza boyunca uzanan, gastrointestinal mukozada defekt ile karekterizedir. PÜ etyolojisinde birçok faktör rol oynamaktadır. H.pylori enfeksiyonu ve NSAİİ tüketimi majör iki faktördür. Yapılan son çalışmalarda PÜ'de H. pylori prevalansı gelişmiş bölgelerde azalmasına rağmen, hem GÜ hem de DÜ'de yüksek oranlarda H.Pilori pozitifliği saptanmıştır.Vitamin D hem doğal hem kazanılmış immün cevapta önemli rol oynamaktadır. Aktif VD monositlerin mikobakterileri öldürme etkisini güçlen¬dirmektedir. Antimikrobial peptid katelisidin üretimi¬nin aktif VD tarafından arttırıldığı gösterilmiştir. Son zamanlarda VD eksikliğinin H. Pilori enfeksiyonu, kanser, otoimmün hastalıklar, hipertansiyon ile ilişkili olduğunu saptayan çalışmalar ve bu hormonun otokrin ve / veya parakrin mekanizmalarla da bazı dokularda görev yapabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda amaç VD düzeylerini PÜ'lü hastalarda ve sağlıklı kontrol grubunda değerlendirmektir.Çalışmaya Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroente-roloji Bölümü polikliniğine Şubat 2015-Mayıs 2015 tarihleri arasında dispeptik yakın-ma nedeniyle başvurup endoskopi yapılan 18-70 yaş arası 32 PÜ hastası ve 18-70 yaş arası 34 sağlıklı, toplam 66 olgu alınmıştır. Hastaların demografik verileri, deri tipi, günlük güneş maruziyeti, güneş koruyucu ürün kullanımı ve özgeçmişleri ile ilgili bilgiler anket yöntemi ile sorgulandı. Hastalardan etyolojiye yönelik ve eşlik edebilecek durumlar açısından kan tetkikleri ve iPTH bakıldı. Tüm olgularda kanda 25-OH D düzeyi bakıldı. Hasta ve kontrol grubunda iPTH ve VD düzeyleri karşılaştırıldı. Çalışmamızda hasta grubunda VD düzeyi ortalama 8,92±5,636 ng/ml, kontrol grupta ise 9,07±4,829 ng/ml olarak saptandı. Hasta grupta VD düzeyleri daha düşük saptandı ancak istatiksel olarak (p=0,910) anlamlı değildi. Çalışmamızda hasta grubunda serum iPTH düzeyi 75,11±42,946 pg/mL, kontrol grupta ise 72,73±35,381 pg/mL olarak saptandı. Hasta grubunda PTH düzeyleri VD eksikliğine sekonder yüksekti ancak istatiksel olarak an-lamlı değildi (p=0,806). Çalışmamızda, 25 (OH) D düzeyleri peptik ülserli hastalarda hafif düşük saptandı ancak istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. VDR gen polimorfizmi VDR direncine yol açarak VD'nin etkisini azaltabileceğinden VDR gen polimorfizmi ile birlikte yapılacak daha kapsamlı çalışmalar D vitamininin peptik ülserdeki rolünü daha iyi açıklayabilecektir. Anahtar Kelime: Peptik Ülser, Vitamin D, Helicobacter pyloriSayfa Adedi: 72Danışman: Prof. Dr. Bülent KANTARÇEKEN Peptic ulcers are seen in the upper gastrointestinal tract, characterized by defects in the gastrointestinal mucosa that extend through muscularis mucosa. Several factors play a role in the etiology of PU. H.Pylori and NSAIDs are two major causes of peptic ulcers. Although the prevalence of H. Pylory in peptic ulcer disease have decreased in developed regions in recent studies, H. pylori positivity was found at higher rates in both GU and DU. Vitamin D plays an important roles in both innate and adaptive immune response. Active VD potentiate the killing of mycobacteria by monocytes. Cathelicidin antimicrobial peptide production have been shown to be enhanced by active VD. Studies have recently been shown VD deficiency associated with H.pylori infection, cancer, autoimmune diseases and hypertension and also there are studies showing that hormone can act as an autocrine/paracrine factor with specific cellular functions. In this study, we aimed to assess the vitamin D levels in patients with PU and healthy control group. The study were included a total of 66 subjects which is composed of 32 diagnosed with PU and 34 healthy subjects between the ages of 18-70 who admitted to Kahramanmaraş Sütçü İmam University The Hospital of Medical School Department of Gastroenterology outpatient clinic because of dyspeptic symptoms and underwent endoscopy between February 2015 and May 2015. Demographic data, skin type, daily sun exposure, sunscreen products use and history questioned by a survey. Blood tests and iPTH levels evaluated for the etiology and conditions that may accompany. Blood levels of 25-OH D were measured in all cases.The iPTH and VD levels are compared in patients and healthy control group. In our study the average value of VD was found 8,92±5,636 ng/ml in patient group and 9,07±4,829 ng/ml in healthy control group. VD levels were found lower in the patient group, but it was not statistically (p = 0.910) significant. In our study the average value of iPTH was found 75,11±42,946 pg/mL in patient group and 72,73±35,381 pg/mL in healthy control group. iPTH levels were found secondary higher due to VD deficiency in the patient group, but it was not statistically (p=0,806) significant.In our study VD levels were found lower in patients with PU, but it was not statistically significant. Relation between VD and PU will be understood clearly with further studies on VDR gene polymorphisms which associated with VD resistant that could decrease VD activity.Keywords: Peptic Ulcer, Vitamin D, Helicobacter pyloriPage Number: 72Advisor: Prof. MD. Bülent KANTARÇEKEN
Collections