7,12-DMBA ile indüklenmiş meme kanseri modelinde kakule`nin koruyucu etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çeşitli organlarda gelişerek her yaştaki bireyleri etkileyen kanser, kardiyovasküler hastalıklardan sonra en sık rastlanan ölüm nedenidir. Birçok faktöre bağlı olarak gelişen kanserin etiyolojisinde reaktif oksijen türlerinin neden olduğu oksidatif stres önemli yer tutmaktadır. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Beslenme amaçlı bir fitoprodükt olan kakule (Elettaria cardamomum), çeşitli mutfaklarda düzenli olarak tatlandırıcı bir madde olarak kullanılan ve tıbbi özellikleri nedeniyle çok değerli olan popüler bir baharattır. Bu çalışmada, sıçanlarda 7,12-dimetilbenzantrasen (DMBA) ile indüklenen meme kanserine karşı kakulenin koruyucu rolü araştırıldı. Çalışmamızda; Wistar albino türü 40 günlük dişi ratlar kullanıldı. Kontrol grubu (n=8), 7,12-DMBA grubu (n=10) ve 7,12-DMBA+ Kakule grubu (n=10) olmak üzere ratlar üç gruba bölündü. Kontrol grubuna sadece zeytin yağı (0,8 mg/kg) i.p. olarak enjekte edildi, ikinci ve üçüncü gruptaki ratlara tek doz 1 mg/kg vücut ağırlığı dozda 7,12-DMBA i.p. olarak enjekte edildi. Üçüncü gruptaki ratlara 7,12-DMBA enjeksiyonundan sonra kakule tohumları toz halinde içme suyu içerisinde 0,8 mg/kg/gün dozunda 90 gün boyunca uygulandı. Çalışmanın sonunda tüm deney hayvanları sakrifiye edildi ve meme dokularında biyokimyasal olarak oksidatif stres parametrelerinin düzeyleri (katalaz, superoksit dismutaz ve malondialdehit) spektrofotometrik olarak ölçüldü. DMBA grubunda, kontrol ve DMBA+Kakule gruplarına kıyasla süperoksit dismutaz ve katalaz aktivitelerinin azaldığı (p<0.05), malondialdehit düzeylerinin arttığı (p<0.05) gözlendi. DMBA+kakule grupta, DMBA grubuna kıyasla malondialdehit düzeylerinde azalma (p<0.05), süperoksit dismutaz ve katalaz aktivitelerinde artış (p<0.05) elde edildi. Öte yandan, DMBA+kakule ve kontrol grubu arasında katalaz ve superoksit dismutaz aktiviteleri yönünden benzer olduğu (p>0,05) ancak, DMBA+kakule grubunda malondiadehit düzeyinin kontrol'den düşük (p<0,05) olduğu gözlendi. DMBA grubunda artmış malondialdehit düzeyleri ve azalmış antioksidan (katalaz, superoksit dismutaz) kapasitede yetersizlik DMBA'nın oksidatif bir hasara neden olduğu göstermektedir. Öte yandan DMBA+kakule grubunda azalmış malondialdehit düzeyleri ile artmış antioksidan enzim aktivitelerinin, kakulenin antioksidan özelliği nedeniyle DMBA'nın oluşturduğu oksidatif hasarı azalttığını işaret etmektedir. Bu sonuçlar, DMBA ile indüklenen meme kanserinde kakulenin antioksidan ve antitümörojenik aktiviteye sahip olduğu söylenebilir. Cancer is the most common cause of death after cardiovascular disease. Oxidative stress caused by reactive oxygen species takes an important place in the etiology of cancer which is caused by many factors. Breast cancer is the most common type of cancer in women. Cardamom (Elettaria cardamomum), a dietary phytoproduct, is a popular spice that is regularly used as a flavoring agent in various cuisines, and is much valued for its medicinal properties. In the present study, protective effect of cardamom was investigated against 7,12-dimethylbenzanthracene (DMBA)-induced breast cancer in rats.Forty days old female Wistar albino rats in this study were used. The control group (n = 8), 7,12-DMBA group (n = 10) and 7,12-DMBA + cardamom group (n = 10) were divided into three groups. Only olive oil (0.8 mg / kg) i.p. In the second and third rats, a single dose of 1 mg / kg body weight of 7,12-DMBA i.p. was injected. The rats in the third group received 7,12-DMBA injections at a dose of 0,8 mg / kg / day and were given gastric gavage for 90 days. At the end of the study, all experimental animals were sacrificed, and biochemical parameters of oxidative stress (catalase, superoxide dismutase and malondialdehyde) were measured spectrophotometrically. In DMBA group, superoxide dismutase and catalase activities decreased (p <0.05) and malondialdehyde levels increased (p <0.05) compared to control and DMBA + cardamom groups. Decrease in malondialdehyde levels (p <0.05), superoxide dismutase and catalase activities were obtained in DMBA + cardamom group compared to DMBA group (p <0.05). On the other hand, it was observed that DMBA + cardamom and control group were similar in terms of catalase and superoxide dismutase activities (p>0.05), however, malondiadehit level in DMBA + cardamom group was lower than control (p <0.05). Increased malondialdehyde levels and decreased antioxidant (catalase, superoxide dismutase) capacity in the DMBA group indicated that DMBA causes oxidative damage. On the other hand, decreased malondialdehyde levels and increased antioxidant enzyme activities in the DMBA + cardamom group showed that the antioxidant properties of the cardamom reduce the oxidative damage caused by DMBA. These results suggest that the cardamom has antioxidant and antitumorogenic activities in DMBA-induced breast cancer.
Collections