Amatör ve profesyonel spor yapan bireylerin beslenme bilgi düzeyi ve alışkanlıklarının spor branşlarına göre dağılımının incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın amacı; profesyonel ve amatör olarak spor yapan bireylerin yapmış oldukları spor branşlarına göre beslenme bilgilerinin eksik ve üstün yönlerinin belirlenerek, eksikliklerinin giderilmesi ve beslenme davranışlarına dönüşülmesi bundan sonraki yapılacak olan çalışmalara kaynak teşkil etmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya amatör ve profesyonel olarak spor yapan 206 amatör, 297 profesyonel toplam 503 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Veriler anket yöntemi kullanarak elde edilmiştir. Sorular üç bölümden oluşmuştur. İlk kısımda sporcuların yaşı, mesleği, spor branşı, boy, kilo, kaç yıldır spor yaptığı ve aktif olarak spora devam edip etmeme durumunun tespitine ilişkin genel bilgiler sorulmuştur. Beden kütle indeksi `vücut ağırlığı kg/boy uzunluğu m²` formülü ile hesaplanmıştır. İkinci bölümde beslenme davranışlarına ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin sorular sorulmuştur. Davranış ve alışkanlık soruları 27 adet sorudan oluşturularak üçlü likert ölçeği kullanılarak hazırlanmıştır. Her zaman=3, bazen=2, hiç=1 olarak puanlandırılmıştır. Davranış alışkanlık puan aralığı 27-81'dir. Üçüncü bölümde ise, 15 soruluk beslenme bilgi soruları üçlü likert ölçeğinde hazırlanmıştır. Her zaman=1, bazen=0, hiç=0 olarak değerlendirilmiştir. Ankette sorulan beslenme bilgi sorularına verilen doğru cevapların puan değerleri 0-15'dir. Soruların geçerlilik, güvenilirliği test edilmiştir. İstatistiksel analiz SPSS for windows paket programı kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin sonuçları frekans dağılımı, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Beslenme bilgi düzeyi ve beslenme davranış alışkanlığı yaş açısından anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Meslek açısından ise; beslenme davranış alışkanlığı açısından anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Amatör, beslenme, davranış, profesyonel. The purpose of this research; It is aimed to determine the missing and superior aspects of nutritional information according to the sports branches of the individuals who are engaged in professional and amatuer sports, to eliminate their deficiencies and to turn into nutritional behaviors and to serve as a resource for future studies.A total of 503 athletes, 206 amateurs and 297 professionals engaged in amateur and professional sports, participated in the study voluntarily. The data were obtained by using survey method. The questions consisted of three parts. In the first part, the general information about the age, occupation, branch of the athletes, height, weight, how many years he has been doing sports and whether or not to continue to play actively were asked.Body mass index was calculated with the formula 'body weight kg/length m²`. In the second part, questions were asked about nutrition behaviors and eating habits. The behavior and habit questions were prepared by using a triple likert scale consisting of 27 questions. It is scored as always =3, sometimes =2, none =1. Behavior habit score range is 27-81. In the third part, nutritional information questions with 15 questions were prepared in triple likert scale. It was always evaluated as =1, sometimes =0, none =0. The correct answers to the nutritional information questions asked in the questionnaire are 0-15 points. The validity and reliability of the questions were tested. Statistical analysis was performed using SPSS for windows package program. Frequency distribution, arithmetic mean and standard deviation values were used.Nutritional knowledge level and nutritional behavior habits were found to be significantly different in terms of age. In terms of profession; It was found that there is a significantly different in terms of feeding behavior.Key Words: Amateur, behavior, nutrition, professional.
Collections