Sodyum selenitle oluşturulan deneysel katarakt modelinde resveratrolün etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
7. ÖZET SODYUM SELENİTLE OLUŞTURULAN DENEYSEL KATARAKT MODELİNDE RESVERATROLÜN ETKİSİ AMAÇ: Ratlarda sodyum selenitle oluşturulan deneysel katarakt modelinde resveratrolün kataraktı önleyici etkisinin olup olmadığını araştırmak. GEREÇ ve YÖNTEM: Kırksekiz adet Spraque-Dawley türü yavru rat alınarak 3 gruba ayrıldı. 1. Gruptaki 16 rata intraperitoneal şalin enjekte edildi (kontrol). 2. Gruptaki 16 rata doğumunun 10. günü 30nm/g sodyum selenit subkütan olarak enjekte edildi. 3. Gruptaki 16 rata doğumunun 10. günü 30nm/g sodyum selenit subkütan ve 40mg/kg resveratrol intraperitoneal enjekte edilip, resveratrol enjeksiyonuna 3 gün devam edildi. Ratlar enjeksiyondan itibaren 3 hafta süresince izlendi. Enjeksiyonun 21. gününde katarakt gelişimi biyomikroskopi ile değerlendirilip katarakt evrelemesi yapıldı ve fotoğrafları çekildi. Gözler enükle edilerek bütün lensler kapsülleriyle beraber arka yaklaşımla çıkarıldı. Lenslerde glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) ve total nitrit (TN) seviyeleri analiz edildi. Eritrosit GSH ve MDA seviyeleri kanda analiz edildi. İstatistiksel analizler One-Way Anova testi kullanılarak yapıldı. 63BULGULAR: Kontrol grubundaki bütün lensler saydamdı. 2. Gruptaki ratların tümünde Evre 3-6 arasında değişen katarakt gelişti. 3. Gruptaki ratların 9'unda Evre 2-3 arasında değişen katarakt gelişirken, 7'sinde lens saydamdı. Ortalama katarakt evreleri 2. Grup ve 3. Grupta sırasıyla 4,38±0,24, 1.31 ±0.31 olarak bulundu. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). 2. Grupta ortalama lens GSH seviyesi, 1. Grup ve 3. Grup'a göre anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). 2. Grupta ortalama lens MDA seviyesi, 1. Grup ve 3. Gruptan anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). 2. Grup ve 3. Grupta ortalama lens TN seviyeleri ise 1. Gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Eritrositlerde ortalama GSH seviyesi 2. Grup ve 3. Grupta, 1. Gruba göre anlamlı olarak düşük (p<0.05), ortalama MDA seviyeleri ise 2. Grup ve 3. Grupta, 1. Gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). SONUÇ: Resveratrol ratlarda katarakt oluşumunu önlemektedir. 3. Gruba göre 2. Grupta lens GSH seviyesinin daha düşük, lens MDA ve TN seviyelerinin daha yüksek olması, resveratrolün kataraktı koruyucu etkisini desteklemektedir bununla birlikte 3. Grupla karşılaştırıldığında 2. Grupta eritrosit GSH seviyesinin daha düşük, eritrosit MDA seviyesinin ise daha yüksek olması, bu ajanın antioksidan etkinliğini gösterir. Özellikle doğal resveratrol kaynaklarını içeren yiyeceklerin bol miktarda alınması, yaşa bağlı kataraktın önlenmesinde faydalı olabilir. Anahtar Kelimeler: Sodyum selenit, deneysel katarakt, antioksidan, resveratrol, katarakt. 64 8. SUMMARY THE EFFECT OF RESVERATROL IN EXPERIMENTAL CATARACT MODEL FORMED BY SODIUM SELENITE Purpose: To investigate whether resveratrol prevents sodium selenite induced experimental cataract model in rats. Materials and Methods: Forty-eight Spraque-Dawley rat pups were randomized into 3 groups. Intraperitoneal saline was injected in Group 1 (control, n=16). In Group 2 (n=16), sodium selenite (30nm/g body weight) was enjected subcutaneously on postpartum day 10. In Group 3 (n=16), intraperitoneal resveratrol (40mg/kg) and subcutaneous sodium selenite (30nm/g body weight) were injected on postpartum day 10. The resveratrol dose was continued intraperitoneally for 3 days after initial enjection. All groups were observed for 3 weeks after injection. At 21th day of injections, the development of cataract was assessed, and its density was graded by slitlamp biomicroscopy and photography. After enucleation of eyes, all lenses were removed with their capsules by posterior approach. Removed rat lenses were analyzed for glutathion (GSH), malondialdehyde (MDA) and total nitrit (TN). 65However, erythrocyte GSH and MDA were analyzed at blood. One-Way Anova test was used for statistycal analysis. Results: All control lenses (Group 1) were clear. In Group 2, all rats developed cataract between grade 3 and grade 6. In Group 3, only 9 of 16 rats developed cataract between grade 3 and grade 2; no cataract occured in the remaining 7 rats. Mean cataract grade in Group2 and Group 3 were 4,38±0,24 and 1.31±0.31, respectively; the difference was significant (p<0.05). The mean lens GSH level in Group 2 was significantly lower than that in Group 3 and Group 1 (p<0.05). The mean lens MDA level in Group 2 was significantly higher than that in Group 3 and Group 1 (p<0.05). The mean lens TN level in Group 2 and Group 3 were significiantly higher than that in Group 1 (p<0.05). The mean erythrocytes GSH level in Group 2 and Group 3 were significantly lower than Group 1 (p<0.05). The mean eryhtrocyt.es MDA level in Group 2 was significiantly higher than that in Group 3 and Group 1 (p<0.05). Conclusion: Resveratrol suppressed cataract formation in rats. The protective effect was supported by lower lens GSH, TN and higher lens MDA levels in Group 2 than Group 3. In addition, lower eryhtrocyt.es GSH, and higher erythrocytes MDA levels in Group 2 than Group 3, suggesting the antioxidant efficacy of this agent. Especially, plenty of natural resveratrol food sources intake may be benefical to prevent human senil cataract. Key Words: Sodium selenite, experimental cataract, antioxidant, resveratrol, cataract. 66
Collections