Bazı sağlık alanında ve bazı sağlık dışı alanda eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, enerji harcama düzeyleri ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, enerji harcama düzeyleri ve etkileyen faktörleri değerlendirmek, bu etkilerin etkilenme derecesini en az düzeye indirmek amacıyla planlanmıştır. Tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evrenini Ekim-Kasım 2017 tarihlerinde Trabzon İlinde Özel Üniversitede sağlık alanı ve sağlık dışı alanında eğitim gören öğrencilerden (n=222 kişi) oluşmaktadır. Evrenin tümü araştırma kapsamına alınmış ve tamamına ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; sosyo-demoğrafik özellikler, eğitim ortamı kaynaklı beslenme alışkanlıkları, enerji harcama düzeylerini etkilediği düşünülen faktörler ile anketlere verilen cevaplar değerlendirilerek direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizi frekans, t testi, ANOVA ve korelasyon analizi kullanılarak uygulanmıştır.Araştırma kapsamına alınan üniversitede eğitim gören öğrencilerin %27.3 kadın, %70.7 erkek olup yaş ortalamaları 19.90±2.09 (Min:18, Max:35)'dur. Harcanan kalori arttıkça öğrencilerin bazal metabolizma hızı puan ortalamaları artmaktadır. Bu araştırmada öğrencilerin kalori olarak aldıkları enerji miktarı önerilenden düşük seviyede olduğu ancak besin öğeleri olarak aldıkları karbonhidrat, protein ve yağ oranlarının önerilen oranlarda olduğu saptanmıştır. This study is planned to identify the nutrition habits of students, the level of energy they burn, and the effecting factors, and to reduce those factors to the lowest level possible. The universe of this study, which is kind of descriptive, is formed from students (222 persons) studying in the field of heath and outside this field at private university in Trabzn during October and November 2017. The whole universe was reached out and included to the research. The socio-demografic characteristics features are collected based on monitoring the study based nutrition habits, the factors that may be effecting the level of energy burn, as well as by analyzing the answers given to the surveys. Analysis of data is carried our by using frequency, test, ANOVA and correlation analysis.The university students included in this research are 27.3 per cent females, 70.7 per cent males, and average age is 19.90±2.09 (minimum 18 and maximum 35). As the burn of calorie increasing the average score of the basal metabolic rates of the students are increasing.In this study, it has been determined that the amount of energy taken by the students as calorie is at lower ratio than what it is proposed; however, the ratio of carbohydrate, proteins and fat, which are taken as nutritional elements, are at the proposed level.
Collections