Gap bölgesi Karacadağ yöresinde çeltik tarımının hasat harman mekanizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2010 yılında Diyarbakır ili, Karacadağ Bölgesi'nde bulunan Çınar İlçesine bağlı Höyükdibi (Melkiş) köyünde bir çiftçiye ait çeltik üretim alanlarında bölünmüş bölünen parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Biçerdöver hem doğrudan hem de durağan olarak çalıştırılırmış ve çalışma parametrelerine bağlı olarak ürün kayıpları belirlenmiştir. Çalışmanın temel amacı Karacadağ yöresinde biçerdöverle yapılan çeltik hasat-harmanında kullanılan tahıl biçerdöverin neden olduğu dane kayıpları, nedenleri ve azaltma yollarını ortaya koymaktır. Doğrudan tarlada çalışan biçerdöver denemeleri çiftçi tarlasında üç farklı dönemde ve %22.10, 24.81 ve 28.81 ürün nem içeriğinde, üç farklı ilerleme hızında (1.6 km/h, 3.2 km/h ve 4.8 km/h), dört farklı batör devrinde (600, 700, 800 ve 900 d/d) yürütülmüştür. Durağan olarak çalışan biçerdöver denemeleri üç farklı nem (%19.12, %21.45 ve % 21.81) ve dört (600, 700, 800 ve 900 d/d) farklı batör devrinde yürütülmüştür.Doğrudan tarlada hasat yapan biçerdöverde elde edilen sonuçlara göre ürün nem içeriği ve batör dönü hızının artması toplam hasat kayıplarını azaltırken, ilerleme hızının artışı ise toplam hasat kayıplarını artırmıştır. Buna karşın toplam hasat kayıpları üzerine biçerdöver ilerleme hızının etkisi diğer bir deyişle besleme miktarının etkisi ise artırıcı yönde olmuştur. Devir sayısının artışına bağlı olarak toplam hasat kayıplarında önemli oranda düşüş meydana gelmiştir. Toplam hasat kayıpları için tüm deneme kombinasyonları etkisi ayrı ayrı değerlendirildiğinde en düşük hasat kaybı değeri %28.85 nem, 4.8 m/s ilerleme hızında ve 900 d/d'lık batör dönü hızında %4.00 olarak, en yüksek değer ise %24.81 ürün nem içeriğinde 3.2 km/h biçerdöver ilerleme hızında ve 600 d/d'lık batör devrinde %16.97 olarak gerçekleşmiştir. Combine tests were conducted in commercial rice fields that was carried out three replication according to the method of split divided experimental design, in Cınar town, near Karacadag region in Diyarbakır. This combine was used both directly and stationary. The objectives of this study was to determine grain loses, causes and reduced grain losses methods depend on selected independent parameters in filed conditions. In this study, moisture content, forward speed, drum speed were selected independent parameters. Three moisture level (%22.10, %24.81 and %28.81), three different combine forward speeds (1.6 km/h, 3.2 km/h and 4.8 km/h) and four levels of drum speed (600, 700, 800 and 900 d/d) were selected for self-propelled combine harvester. Three moisture level (%19.12, %21.45 and %21.81) and four levels of drum speed (600, 700, 800 and 900 min-1) were selected for stationary combine harvester.The analysis of variance the main effects of moisture content, forward speeds and drum speed significantly affected grain losses. Test results indicated that total grain losses decreases with increase moisture content and drum speed. Also, forward speed has been increased the total grain losses. When the effect of all testing combination was evaluated together, the lowest total grain loses was found at 28.85 % moisture content, 4.8 km/h forward speed and 900 min-1 drum speed as 4.0 % while the highest total grain loses was found at 24.81% moisture content, 3.2 km/h forward speed and 600 min-1 drum speed as 16.97%
Collections