Çeşitli bakliyat ürünlerinde bazı metallerin (Cu, Mn, Zn, Fe) spektroskopik tekniklerle analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ BAKLİYAT ÜRÜNLERİNDE BAZI METALLERİN ( Cu, Mn, Zn, Fe) SPEKTROSKOPİK TEKNİKLERLE ANALİZLERİ Selim Erdoğan İnönü üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı XV +114 sayfa 2002 Danışman : Prof. Dr. Satılmış Kaya Bu çalışmada Malatya iline bağlı çeşitli ilçelerden alınan kuru baklagillerden fasulye, nohut ve mercimek örneklerinde Fe, Mn, Zn ve Cu düzeylerinin tayini amaçlanmıştır. Günlük beslenmede önemli bir yer tutan ve organik matriks açısından oldukça zengin ve karmaşık olan kuru baklagillerde element kaybı olmaksızın çözünürleştirme yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Çalışmada geleneksel yaş yakma ve mikrodalga çözünürleştirme yöntemi kullanılarak örnekler çözünürleştirilmiş ve Fe, Mn, Zn ve Cu düzeyleri alevli AAS ile tayin edilmiştir. Her iki yöntem için elementlerin % geri kazanımları araştırılmış ve asit hacmi, sıcaklık, örnek miktarı, güç, zaman gibi parametreler optimize edilmeye çalışılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Demir, mangan, çinko, bakır, element analizi, kuru baklagiller, yaş yakma, mikrodalga-çözünürleştirme, alevli AAS, fasulye, mercimek, nohut ABSTRACT Ms. C. Thesis Inonu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry XV +114 pages 2002 Supervisor: Prof. Dr. Satılmış Kaya In this study, it was aimed to determine Fe, Mn, Zn and Cu levels in some dried legume such as been, lentil and chickpea which were collected from different towns of Malatya. It is important to apply a digestion method without causing an elemental losses in the content of dried legumes which have important part in our daily nutrition with their rich complex organic matrix. The samples were digested by using traditional wet ashing and microwave techniques, and Fe, Mn, Cu, Zn levels were determined by Flame Atomic Absorption Spectrocopy. Percent Recovery of elements was investigated for both methods and some parameters like, acid value, temperature, sample amount, power and digestion time were tryed to be optimized. KEY WORDS : Iron, Manganese, Zinc, Copper elemental analysis, dried legumes, wet ashing, microwave-digestion, flame atomic absorption spectroscopy, bean, lentil, chickpea
Collections