Bazı Amygdalus L. türlerinin çeliklerinde (A. orientalis, A. trichamygdalus ve A. lycioides) asetilsalisilik asitin köklenme üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI AMYGDALUS L. TÜRLERİNİN ÇELİKLERİNDE (A. orientalis, A. trichamygdalus ve A. lycioides) ASETİLSALİSİLİK ASİT'İN KÖRLENME ÜZERİNE ETKİLERİ Gülçin BEKER İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 93+xii sayfa 2003 Danışman : Yrd. Doç. Dr. Emel YİĞİT Bu çalışmada A. trichamygdalus, A. orientalis ve A. lycioides türlerinin sürgün çeliklerinde kök formasyonu, klorofil a (Kla), klorofil b, karotenoid, total klorofil ve total karbobidrat arasındaki ilişki araştırılmıştır. Denemeler için çelikler Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında genç ağaçların iyi gelişmiş bir yıllık sürgünlerinden hazırlanmıştır. Araştırmalar iklim odasında yürütülmüştür. Ortam sıcaklığı gündüz 22±2 °C, gece 18±2 °C olacak şekilde ayarlanmıştır. Çelikler perlite dikilmiştir. Bu çalışmada Asetilsalisilik asitin (ASA) 50, 100, 150 ve 200 ppm konsantrasyonlarının, A. trichamygdalus, A. orientalis ve A. lycioides çeliklerine uygulanması ile yetiştirilen bitkiler üzerindeki bazı etkileri incelenmiştir. Bütün türlerde kallus oluşum oranlan belirlenmiştir. Bu çalışmada ayrıca IAA+ASA'nın 50 ve 100 ppm konsantrasyonlarının, A. trichamygdalus, A. orientalis ve A. lycioides çeliklerine uygulanması ile yetiştirilen bitkiler üzerindeki bazı etkileri incelenmiştir. Bütün türlerde kallus oluşum oranları, klorofil a (Kla), klorofil b (Klb), karotenoid, total klorofil ve total karbohidrat içerikleri belirlenmiştir.Yapılan araştırmalar sonunda en iyi kallus oluşum oranının hem 50 ppm ASA hem de 50 ppm IAA+ASA ile olduğu belirlenmiştir. Çeliklere 50 ppm IAA+ASA uygulandığında yaklaşık % 10 köklerime görülmüştür. Karbohidrat analizi Rossenberg'e göre yapılmıştır. Kallus oluşumu ile karbohidrat içeriği arasında herhangi bir korelasyon bulunamamıştır. Pigmentasyon analizi De Kok ve Graham methoduna göre belirlenmiştir. Kallus oluşumu ve pigmentasyon arasında da herhangi bir korelasyon bulunamamıştır. ANAHTAR KELİMELER: Amygdalus L., Kallus, Asetilsalisilik asit (ASA) IAA+ASA, Pigmentasyon, Karbohidrat ıı ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF ACETYLSALICYLIC ACID (ASA) ON ROOTING ON CUTTINGS OF SOME AMYGDALUS L. (A. orientalis, A. trichmaygdalus and A. lycioides) SPECIES Gülçin BEKER İnönü University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 93+ xii pages 2003 Supervisor: Yrd. Doç. Dr Emel Yİ?İT In this study the relationship among root formation, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid, total chlorophyll and total carbohydrate on shoot cuttings of A. trichamygdalus, A. orientalis and A. lycioides has been investigated. For the experiment, the cuttings were prepared in the months November, December, January and February. One year old shoots that were grown on the young trees were picked up for preparing cuttings. The researches were carried out in the plant growth chamber. The temperatures were adjusted for day and night period 22±2 °C and 18±2 °C respectively. The cuttings were planted in perlite. In this study also it was observed some effects of 50, 100, 150 and 200 ppm concentrations of acetylsalicylic acid (ASA) in the plants, A. trichamygdalus, A. orientalis and A. lycioides when applied to their their cuttings. In all species callus formation rates were determined. Also in this study it was observed some effects of 50 and 100 ppm concentrations of IAA+ASA in the plants, A. trichamygdalus, A. orientalis and A. lycioides when applied to their their cuttings. In all species callus formation rates, chlorophyll a (Cla), chlorophyll b (Clb), carotenoid, total chlorophyll and total carbohydrate were determined. mIn the results of study, it was determined that there was the best callus formation rate in both 50 ppm ASA and 50 ppm IAA+ASA concentrations. When applied to 50 ppm ASA+IAA on cuttings, it was seen about % 10 rooting. Carbohydrate analysis was done according to Rossenberg. There was no correlation found out between callus formation and carbohydrate. Pigmentation analysis was determined according to the methods of De Kok and Graham. Also there was no correlation found out between callus formation and endogenous pigmentation KEYWORDS: AmygdalusL., Callus, Acetylsalicylic Acid (ASA), ASA+IAA, Pigmentation, Carbohydrate IV
Collections