Yöresel olarak yetiştirilen kayısı çeşitlerine ait meyvelerdeki yapısal değişmelerin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETYüksek Lisans TeziYÖRESEL OLARAK YETISTIRILEN KAYISI ÇESITLERINE AITMEYVELERDEKI YAPISAL DEGISMELERIN INCELENMESITuncay KANInönü ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dali79 + viii sayfa2005Danisman: Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat ASMABu çalismada kayisida küçük meyve döneminden olgunlasincaya kadar geçen sürederenk, suda çözünebilir kuru madde miktari (SÇKM) ve nem düzeylerinde meydana gelendegismeler incelendi. Kayisi kalitesine çesitli parametrelerin etkisi arastirildi. Ayrica yaskayisilarin kurutulmasi sirasinda meydana gelen kararmaya sebep olan parametreler tespitedildi. Kükürtleme ve sonrasindaki kayisinin bilesiminde meydana gelen degismeler tespitedildi. Ayrica bu çalisma kapsaminda Malatya'da yetistirilen kayisi çesitlerine ait vitamindegerleri büyüme dönemlerine bagli olarak saptandi.Yas meyvenin gelismesi sirasinda renk, asitlik, boyut, nem ve seker düzeyleribelirlenmis ve kayisi çesitlerine bagli olarak yorumlanmistir. Bu parametrelerin kurutmaesnasindaki degisimleri Malatya'da en çok uygulanan kurutma yöntemlerine görebelirlenmistir. Güneste kurutma ve kükürtleme etkileri incelenirken, kükürt miktarinin meyveüzerine etkileri yorumlandi. Yüksek basinçli sivi kromotografisi HPLC, Termal analizteknikleri Diferansiyel Teramali kalorimetre (DSC), Diferansiyel Termal Analiz (DTA),Termogravimetri (TGA) cihazlari, vitamin ve olgunlasma düzeylerinde meydana gelendegisimleri incelemek için kullanilmistir.ANAHTAR KELIMELER: Kayisi, kükürtleme, vitamin, HPLC, DSC, pomolojik özellikler,fenolojik özellikler. ABSTRACTMSc. ThesisAN INVESTIGATION OF STRUCTURAL CHANGES OF LOCALLY GROWNVARIETIES OF APRICOT FRUITSTuncay KANInonu UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartmant of Biology79 + viii pages2005Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bayram Murat ASMAIn this work the grown period of apricot from the beginning of the ripeness to themature level was investigated in terms of the brix content ( water soluble solid content), andthe change in moisture level. The results were rationalized with the quality of apricot and theparameters that would affect the quality were discussed. The effect of browning in apricotsduring the drying period was classified.The change in the ingredients during and after sulfurization was optimized. Thevitamin content of apricot harvested from different region of Malatya was measured andcorrelated with the ripeness period and in terms of sulfurization.In the concept of the thesis, thermal analytical techniques such as differential scanningcalorimeter (DSC), thermogravimetric analysis (TGA), differential thermal analysis (DTA)and liquid Chromotography (HPLC) were used to follow the changes in terms of sulfurization, sulfur content and the vitamin level respectively.And also during the ripeness period the color, acidity, size, and sugar level weredetermined and discussed in terms of apricot varieties. The classical methodology applied bycommon apricot growers was chosen in order to optimize the effect of sun drying, the effectof sulfur in the content of the fruit, and the change in the ingredient.Key Words: Apricot, sulfurization, vitamin, HPLC, DSC, pomological properties,phenological properties.
Collections