Telafi edici büyümenin sütten kesilmiş kuzularda rasyon tercihi ve besi performansına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada büyümesi geriletilmiş kuzuların sonraki telafi edici büyüme döneminde gösterecekleri rasyon tercihleri, yemlenme davranışları, besi performansları üzerinde durulması amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini Çukurova et koyunu 3/8 Rambouillet , 3/8 Ile de France, 1/8 ivesi ve 1/8 sakız kanı taşıyan sütten kesilmiş 24 baş düşük ve yüksek canlı ağırlıklı olarak erkek kuzular 2 gruba ayrılmıştır. Canlı ağırlık bakımından farklı olan gruplar kendi içinde 2 gruba ayrılmış ve bu gruplardan biri kısıtlı (1 kg/gün %10 yonca içeren TMR), diğeri ise serbest TMR ile beslenmiştir. Kısıtlı beslenen kuzuların canlı ağırlık kazanmaları yavaşlatılmış ve aynı yaşta ancak farklı canlı ağırlık ve/veya kondisyonda olan gruplar oluşturulmuştur. Tercihli yemleme dönemi 7 hafta sürdürülmüş ve kuzulara arpa, buğday kepeği, PTK ve yonca samanı tercih olarak eş zamanlı ve serbest olarak sunulmuştur. Denemede kısıtlı ve serbest yemleme gruplarının kısıtlama yapılan dönemdeki (1-4 hafta) veriler incelendiğinde besleme düzeyi etkisi kendini kısıtlı dönemde canlı ağırlık kazancı bakımından farklılıkta göstermiş ve canlı ağırlık ve yemleme düzeyi arasındaki interaksiyon önemli bulunmuştur (P<0.05). Ancak serbest yemleme döneminde canlı ağırlık kazancı bakımından telafi edici bir büyüme gözlenmemiştir. Kısıtlı besleme döneminde kısıtlı beslenmiş canlı ağırlığı düşük olan kuzular serbest yemlemeye geçildiğinde diğer kuzulara göre daha düşük (P<0.05) yem tüketmişlerdir. Ayrıca yemden yararlanmada canlı ağırlık, besleme düzeyi ve bunların interaksiyonlarından etkilenmemiştir (P>0.05). Telafi döneminde bütün gruplarda arpa tercihinin %67.3 ile en yüksek olduğu, bunu %24.22 ile buğday kepeğinin, %4.01 ile pamuk tohumu küspesinin ve %4.47 ile yonca tercihinin izlediği görülmüştür. Grupların rasyon tercihleri incelendiğinde önceki besleme düzeyinin arpa ve kepek tercihini, canlı ağırlığın ise kepek ve pamuk tohumu küspesi tercihini ve interaksiyon etkisinin ise arpa, kepek ve küspe tercihlerini önemli düzeyde etkilediği görülmüştür (P<0.05). Kısıtlı beslenen kuzular normal beslenen kuzulara göre daha yüksek arpa (%64.45 e karşı %70), daha düşük kepek (%27 e karşı %21.5) tercih etmişlerdir. Yine canlı ağırlık grupları karşılaştırıldığında düşük canlı ağırlık grubundaki kuzuların daha az kepek (%18 e karşı %25) ve daha fazla pamuk tohumu küspesi (%5.6 e karşı %2.6) tercih ettikleri görülmektedir. Çalışmada telafi edici büyüme saptanmamış ancak kısıtlı beslenen kuzuların tercihli yemleme döneminde arpa tercihlerini artırmaları ve kepek tercihlerini azaltmaları yüksek enerji ve protein ihtiyacı ile ilişkili olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca tercihli yemlemenin zorlayıcı olmayan doğasının da telafi edici büyümenin gerçekleşmemesinde etkili olduğu düşünülebilir The present study was carried out to investigate the effects of feeding level and initial live weight on fattening performance and diet preferences of lambs. 24 Çukurova meat lambs (3/8 Rambouillet, 3/8 Ile de France, 1/8 Awassi and 1/8 Chios crossbred) were used in the study. Lambs were allocated light and heavy weight groups and they were fed in two groups as restricted and ad libitum during 4 week retardation period. After retardation period, all groups were allowed to cafeteria feeding with barley, cotton seed meal, and wheat bran and alfalfa hay simultaneously and freely for 7 weeks as realimentation period. Feeding level affected daily gain and restricted feeding decreased daily gain as expected (P<0.05). However there was no compensatory growth during realimentation period. Restricted and light lambs consumed less feed than others during realimentation periods (P<0.05). During realimentation period, barley was preferred predominantly (67.5%) by lambs and wheat bran, cotton seed meal and alfalfa hay preferences were 24.22%, 4.01% and 4.47% respectively. Previous feeding level affected diet preferences (P<0.05) during realimentation. Restricted fed lambs preferred more barley (64.45% vs. 70.0%) and less wheat bran (27.0 vs. 21.5%) than lambs fed ad libitum. Additionally lambs having light weight consumed less amount of bran (18.0% vs. 25.0%) and high amount of cotton seed meal (5.6% vs. 2.6%) (P<0.05) due to their high energy and protein need. In conclusion, there was no compensatory growth in lambs having growth retardation. This could be related to lamb weight and nature of choice feeding not to allow obligatory intake of feeds and/or nutrients
Collections