Show simple item record

dc.contributor.advisorTekin, Kemal
dc.contributor.authorBostanci, Özden
dc.date.accessioned2020-12-07T10:57:48Z
dc.date.available2020-12-07T10:57:48Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/135637
dc.description.abstractGünümüz iş ortamının başta gelen sorunlarından biri olarak görülen tükenmişlik konusuna ilgi son yıllarda giderek artmaktadır. İnsana yönelik hizmetin ön planda olduğu sağlık kurumlarında çalışan bireylerde tükenmişliğe ait bulguların her geçen gün daha fazla tartışıldığı görülmektedir. Araştırmanın amacı, kamu hastanelerinde çalışan diyetisyenlerde tükenmişlik düzeylerini belirlemek, bazı demografik ve mesleki değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Araştırma kapsamına Ankara merkez kamu hastanelerinde çalışan 150 diyetisyen alınmıştır. Sosyo-demografik ve mesleki özellikleri saptamaya yönelik kişisel bilgi formu; tükenmişlik alt boyutları ( duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı) düzeyleri için Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 istatistik paket programı kullanılmıştır. Veriler t testi, Kruskall Wallis, Mann- Whitney U, ANOVA, Tukey testleri ile analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda cinsiyet, gelir durumu gibi değişkenlerle tükenmişlik arasında anlamlı sonuçlar bulunmazken; yaş, medeni durum, eğitim, çocuk sahibi olma, mesleği isteyerek yapma, çalışma yılı, idare tarafından takdir edilme, diğer çalışanlardan saygı görme değişkenleri ile tükenmişlik arasındaki belirli boyutlarda anlamlı farklılıklar saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Tükenmişlik, Diyetisyen, Maslach Tükenmişlik Ölçeği
dc.description.abstractIn recent years, the interest in burnout, which is one of the major problems of today's business environment, has been increasing. This issue is discussed more rigorously in each passing day, especially in health institutions where human services is the main concept.The purpose of the study is to determine the burnout level of dietitians working in public hospitals and to examine the effect of demographic and professional factors to this level. 150 dietitians working in the public hospitals in the city center of Ankara are included in the survey. In order to indentify socio-demographic and professional characteristics, personal information form was prepared and; Maslach Burnout Inventory was used for burnout sub-dimensions (emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment). SPSS 11.5 statistical software program was used for the evaluation of data. This data has been analyzed with t test, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, ANOVA and Tukey tests.As a result, some parameters such as gender and income have not a significant correlation with the burnout level. However, some other parameters such as age, marital status, education, having children, love of profession, working year, appreciation by the administration and respect from other employees have some meaningful relationships with the burnout level.Keywords: Burnout, Dietitian, Maslach Burnout Inventoryen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHastanelertr_TR
dc.subjectHospitalsen_US
dc.subjectSağlık Kurumları Yönetimitr_TR
dc.subjectHealth Care Managementen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleKamu hastanelerinde çalışan diyetisyenlerde tükenmişlik düzeyinin ölçülmesi üzerine bir araştırma; Ankara ili örneği
dc.title.alternativeA study on the measurement of burnout levels in dietitians working at public hospi̇tals; An example of Ankara
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBurnout
dc.subject.ytmHealth personnel
dc.subject.ytmHospitals
dc.subject.ytmBurnout level
dc.subject.ytmScales
dc.subject.ytmState hospitals
dc.subject.ytmNutritionists
dc.identifier.yokid10051210
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityTÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid364977
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineİşletme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess