Malatya`da yetişen kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvesi ekstraktlarının antioksidan kapasitesi ve oksidatif DNA hasarı üzerine etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, farklı kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvesi ekstraktlarının (etanol, metanol,) antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır. Bu ekstraktların oksidatif DNA hasarı üzerine koruyucu etkilerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu çalışmada antioksidan kapasite ABTS (2,2-azinobis-3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit) ve DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikal süpürme aktivitesi , indirgeme gücü, deoksiriboz yöntemi ve ß-karoten beyazlatma yöntemi ile belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarları Folin- Ciocalteus metodu ile belirlenmiş ve Trolox (6-Hidroksil-2,5,7,8-Tetrametil Kroman-2-Karboksilik asit) ve ?-tokoferol standart antioksidanlarla karşılaştırılmıştır. Metanol ve etanol ekstraktları yapılan antioksidan kapasite yöntemlerinde yüksek radikal süpürme aktivitesi göstermiştirtir. Kayısı meyvelerinin etanol ve metanol ekstraktlarında 0.5-2.5 mg/ml içeren örneklerin pBluescript M13+ plazmid DNA üzerine OH. radikali tarafından oluşturulan DNA çift zincirinin kesilmesine karşı önemli bir koruyucu aktivite gösterdiği ortaya kondu. Toplam fenolik madde Kabaaşı ve Şekerpare kayısı meyvesi metanol, etanol ekstraklarında sırasıyla 13,78; 22,20. ve 14.50; 10,66 mili eşdeğergram(meg) gallik asit/100 g yaş kayısı olarak bulunmuştur. In present study, ethanol, methanol, extracts of Apricot (Prunus armeniaca L.) fruits grown in Malatya were investigated. These extracts were studied for antioxidant capacity and examined for its DNA damage protecting activity. The antioxidant capacity of these extracts were evaluated using different antioxidant tests, including reducing power, free radical scavenging, DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) and ABTS radical scavenging, Deoxyribose assay and ß-Carotene bleaching assay. The content of total phenolic compounds in the methanol and ethanol, extracts of Apricot (Prunus armeniaca L.) fruits were determined using Folin-Ciocalteus reagent and compared with standart antioxidants Trolox and ?-tocopherol. Metanol and ethanol extracts of kabaaşı and şekerpare apricot fruits showed a concentration-dependent free radical scavenging capacity and protective effect on DNA cleavage. Ethanol and methanol extracts of apricot fruits. at 0,5-2,5 mg/mL exhibited significant protecting activity against DNA strand scission by OH? on pBluescript M13+ plazmid DNA (11,16 - 27,94%). Total phenolic compounds in the metanol and ethanol extracts of kabaaşı and şekerpare apricot fruits were determined as gallic acid equivalent (meq/100 g apricot fruits) 13.78 ; 22.20 and 14.5; 10.66 respectively.
Collections