Kritik hastada nutrisyon
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
AMAÇ: Kritik çocuk hastalarda erken beslenmenin mortalite, mekanik ventilasyon, yoğun bakımda kalış süresi, hastane infeksiyonu üzerine etkileri ve enteral beslenmeye bağlı komplikasyonların sıklığının araştırılması amaçlanmıştır.HASTALAR VE YÖNTEM: Bu ileriye dönük çalışma için Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine 1 Temmuz 2009 ile 1 Nisan 2011 tarihleri arasında yatırılan 100 çocuk hasta değerlendirildi. Hastalar 4 gruba ayrıldı. Grup 1'de ilk 24 saat içinde, grup 2'de ilk 48 saat içinde, grup 3'de ilk 72 saat içinde enteral beslenme ile kalori hedefine ulaşılan hastalar, grup 4'te ilk 72 saat içinde total parenteral nutrisyon başlanan hastalar yer aldı. Hastaların yoğun bakıma yatışlarında beslenme durumları, mekanik ventilasyon ve yoğun bakımda kalış süreleri, yoğun bakımda yattıkları süre içinde gelişen hastane infeksiyonları kaydedildi. Yan etki olarak gelişebilecek gastroparezi, abdominal distansiyon, diyare ve aspirasyon varlığı izlendi.BULGULAR: Grup 1'de 23, grup 2'de 28, grup 3'te 29 ve grup 4'te 20 hasta değerlendirildi. Yoğun bakıma yatışta malnutrisyon oranı %36 idi. Grup 1'deki hastaların yaş ortalaması diğer gruplardan daha düşük bulundu. Grup 4'ün PRISM skoru grup 1 ve 3'e göre daha yüksekti. Gruplar arasında cinsiyet, PELOD skoru, yoğun bakıma girişte malnutrisyon varlığı, mekanik ventilasyon gereksinimi, santral venöz kateter, arteryal kateter ve idrar sondası varlığı açısından fark saptanmadı. Grup 1'den 4'e doğru enteral beslenmeye başlanma zamanının daha geç, hedef kaloriye ulaşma süresinin daha uzun olduğu görüldü. Gruplar arasında hastane enfeksiyonu, mekanik ventilasyon ve hastanede yatış süresi açısından fark saptanmadı. Mortalite en az grup 1'de (%8.7), en fazla grup 4'te (%30) tespit edildi, fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı. Vazokatif inotropik skor en düşük grup 1'de, en yüksek grup 4'te bulundu. Enteral beslenmeye bağlı yan etki en az grup 1'de, en çok grup 4'te görüldü.SONUÇLAR: Bu çalışmada yoğun bakıma giren kritik çocuk hastalarda malnutrisyon riskinin yüksek olduğu, erken enteral nutrisyona başlanan hastalarda mortalitenin parenteral nutrisyon alanlara göre daha az olduğu, enteral nutrisyona başlanma zamanı kısaldıkça hedef kaloriye ulaşmanın daha hızlı olduğu, yüksek doz vazoaktif ilaç kullanımının gastrointestinal komplikasyonları arttırdığı gösterilmiştir. Kritik çocuk hastalarda erken enteral nutrisyonun etkilerini değerlendirmek için yapılacak geniş randomize çalışmalara gereksinim vardır. OBJECTIVE: The present study aimed to assess the impact of early enteral nutrition on the mortality rate, length of stay in the hospital, number of days on the ventilator, nosocomial infections and complications associated with enteral feeding.PATIENTS AND METHOD: This prospective study was initiated in July 2009 and April 2011 on 100 ill children in the paediatric intensive care unit. Four groups identified as calorie goal achieved in first 24 hours, in 48 hours, in 72 hours and received parenteral nutrition in first 72 hours. Nutrition status at admission, days on mechanic ventilator, length of stay in pediatric intensive care unit and acquired nosocomial infections were recorded. Gastroparesis, abdominal distension, diarrhoea and aspiration were attended as complication.RESULTS: There were 23 patients in group 1, 28 in group 2, 29 in group 3 and 20 in group 4. Thirty six percent of patients were existing malnutrition at admission. The average age of group 1 was younger than the others. In group 4, PRISM score was heigher than group 1 and 3. Both groups were similar with respect to sex, PELOD score, existing malnutrition at admission, requirement of mechanic ventilation, existing central venous catheter, arterial catheter and urine catheter. There were no differences between groups in days of mechanic ventilator, length of stay in pediatric intensive care unit and nosocomial infections significantly. The goal achieved time was later by delay on the inition time of enteral nutrition in group by group from 1 to 4. Mortality rate was at least in group 1 (8.7%) and the most in group 4 (30%), but the difference was not significant statistically. Vasoactive inotropic score was minimum in group 1 and maximum in group 4. Complications associated with enteral feding were at least in group 1 and the most in group 4.CONCLUSIONS: The results of this study support that risk for malnutrition at admission is high, mortality rate was higher at patients received parenteral nutrition than ill children fed with enteral nutrition (but the clinical significance is unclear), the goal achieved time is shortened by early onset of enteral nutrition, gastrointestinal complications are higher in children take high dose vasoactive agents. Randomized trials of nutritional support in critically ill children are needed to evaluate the impact of early enteral nutrition.
Collections