Limon posasından kimyasal ve enzimatik yöntemle pektin eldesinin optimizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada kimyasal ve enzimatik yöntemle Kütdiken limonu posasından pektin ekstrakte edilmiştir. Kimyasal ekstraksiyon farklı sıcaklıklarda (75, 80 ve 85ºC) ve farklı extraksiyon sürelerinde (90, 120 ve 150 dk) HCl (2mL/1L, pH: 2,45) çözeltisi ile yapılmıştır. Enzimatik ekstraksiyonda ise öncelikle limon posaları H2SO4 (4,657 mL/1 L, pH: 1,8) çözeltisi ile ekstrakte edilmiş, sonrasında farklı sıcaklıklarda (25, 35, 45 ve 55ºC) ve farklı pH değerlerinde (1,5, 2,0, 2,5, 3,0 ve 3,5) Aspergillus niger pektinaz ile muamele edilmiştir. Kimyasal ekstraksiyonda optimum sıcaklık, optimum extraksiyon süresi ve maksimum pektin verimi sırasıyla 75ºC, 150 dk ve %23,2 olarak belirlenmiştir. Enzimatik extraksiyonda optimum sıcaklık, optimum pH ve maksimum pektin verimi ise sırasıyla 45 ºC; 2,0 ve %21,8 olarak belirlenmiştir. Kimyasal ekstraksiyon ile elde edilen pektinin galakturonik asit miktarı, esterleşme derecesi, nem miktarı ve kül miktarı sırasıyla %95,7, %78,8, %7,6 ve %3,4 olarak, enzimatik ekstraksiyon ile elde edilen pektinin galakturonik asit miktarı, esterleşme derecesi, nem miktarı ve kül miktarı sırasıyla %94,5; %71,8; %10,0 ve %7,68 olarak bulunmuştur. In this study, pectin was extracted by chemically and enzymatically from Kütdiken lemon. The chemical extraction was carried out with HCl (2mL/1L, pH: 2.45) at different temperature (75, 80 and 85ºC), and time (90, 120 and 150 min). In enzymatic extraction, firstly lemon peels were extracted with H2SO4 (pH: 1.8), and the extraction was continued at different temperature (25, 35, 45 and 55ºC) and pH (1.5, 2.0, 2.5, 3.0 and 3.5) with Aspergillus niger pectinase. In chemical extraction, optimum temperature, optimum extraction time and maximum pectin yield were determined as 75ºC, 150 min, and 23.2%, respectively. In enzymatic extraction, optimum temperature, optimum pH and maximum pectin yield were determined as 45 ºC, 2.0 and 21.75%, respectively. Galacturonic acid content, degree of esterification, moisture content and ash content of the chemically extracted pectin were found as 95.7%, 78.8%, 7.6% and 3.4%, respectively. The corresponding values were 94.5%, 71.8%, 10.0% and 7.68%, respectively for enzymatically extracted pectin.
Collections