Aspir (Carthamus tinctorius) ve kudret narı (Momordica charantia L.) ekstraktlarının balık etindeki bozulma etmeni ve patojen bakteriler üzerindeki antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada aspir (Carthamus tinctorius) ve kudret narı (Momordica charantia L.) ekstraktlarının balık etindeki bozulma etmeni (Acinetobacter lwoffii, Pseudomonas oryzihabitans, Enterobacter cloacae, Shigella spp., Morganella psychrotolerans, Photobacterium phosphoreum) ve patojen bakterilerin (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Salmonella Paratyphi A) gelişimi ve balık infüzyon (hamsi ve uskumru) sıvısında biyojen amin üretimindeki etkileri incelenmiştir. Aspir ve kudret narı ekstraklarının antimikrobiyal aktiviteleri minimum inhibisyon konsantrasyonu (MIK) ve minimum bakterisit konsantrasyonu (MBK) ile belirlenmiştir. Aspir ekstraktına karşı en hassas bakteri 6.25 mg/ml MIK değeri ile Enterococcus faecalis olurken, kudret narı en çok Enterobacter cloacae, Shigella spp. ve Enterococcus faecalis gelişimi üzerinde (12.5 mg/ml) etkili olmuştur. Gruplar arasında biyojen amin üretimi bakımından önemli farklılıklar gözlenmiştir (p<0.05). Hamsi infüzyon dekarboksilaz sıvısında en fazla histamin üretim aktivitesine sahip bakteriler Acinetobacter lwoffii (254.05 mg/L) ve Photobacterium phosphoreum (234.39 mg/L) olmuştur. Uskumru infüzyon dekarboksilaz sıvısında Enterococcus faecalis (2806.39 mg/L) en yüksek tiramin üreten bakteri olmuştur. Aspir ve kudret narı ekstraklarının biyojen amin üretimi üzerindeki etkisi besi yeri, bakteri türü ve spesifik biyojen amine göre değişkenlik göstermesine karşın, bu ekstraktların hamsi ve uskumru dekarboksilaz infüzyon sıvılarında bakteriler tarafından biyojen amin üretimini genellikle düşürdüğü gözlenmiştir. Aspir ve kudret narı ekstraktı varlığında Photobacterium phosphoreum tarafından histamin üretimi önemli düzeyde azalmıştır (P<0.05). Çalışma sonucunda aspir ve kudret narı ekstraktlarının gıdalarda antimikrobiyal olarak kullanım potansiyeline sahip olduğu görülmüştür. In the current study, the effect of safflower (Carthamus tinctorius) and bitter melon (Momordica charantia L.) extracts on growth of fish spoilage (Acinetobacter lwoffii, Pseudomonas oryzihabitans, Enterobacter cloacae, Shigella spp., Morganella psychrotolerans, Photobacterium phosphoreum) and food-borne pathogens (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Salmonella Paratyphi A), and their biogenic amine production in fish infusion (anchovy and mackerel) decarboxylase broth were investigated. The antimicrobial activity of safflower and bitter melon was determined by minimum inhibition concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). Enterococcus faecalis was the most susceptible bacteria against safflower extract with MIC value of 6.25 mg/ml, whilst bitter melon was the most effective against Enterobacter cloacae, Shigella spp. and Enterococcus faecalis (12.5 mg/ml). Significant differences were observed among groups in terms of ammonia and biogenic amine production (p<0.05). Acinetobacter lwoffii (254.05 mg/L) and Photobacterium phosphoreum (234.39 mg/L) was main bacteria produced the highest level of histamine in anchovy infusion decarboxylase broth. The highest tyramine production (2806.39 mg/L) in mackerel infusion decarboxylase broth was found for Enterococcus faecalis. The extracts generally reduced ammonia and biogenic amine production by bacteria in anchovy and mackerel broth, although the effect of the extracts on biogenic amine production varied depending on fish infusion broth, spesific bacteria and biogenic amine. Histamine production by Photobacterium phosphoreum was significantly inhibited in the presence of extracts (P<0.05). The study results showed that safflower and bitter melon extracts could be useful as antimicrobial in foods
Collections