Cinnamon (Tarçın)`un kolesterol profili ve endotel fonksiyonları üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kardiyovasküler hastalıklar endüstrileşmiş ülkelerde morbidite ve mortalitenin başta gelen nedeni olup tüm dünyada epidemik hal almıştır. Genetik yatkınlık ateroskleroz için bir risk faktörü olsa da çoğu önlenebilir patoloji ateroskleroz gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Dislipidemi koroner arter hastalığı patogenezinde yer alan major önlenebilen risk faktörüdür. Endotel disfonksiyonu aterosklerozun temel basamağını oluşturur.Dislipidemi ve ilişkili koroner arter hastalığının şiddet ve insidansında diyet önemli rol oynar. Bu nedenle günlük diyette tüketebileceğimiz besin maddelerinin lipid düşürücü ve ateroskleroza karşı koruyucu etkileri önem kazanmaktadır. Çalışmamızın amacı; halk arasında yaygın tüketime sahip olan Cinnamomum zeylanicum (Seylan Tarçını)'un sağlıklı bireylerde lipid düşürücü etkisini, endotel fonksiyonları ve total antioksidan kapasite üzerine etkisini araştırmaktır.Çalışmamız çift kör, randomize, plasebo kontrollü olarak dizayn edilmiştir. Çalışmamıza 20-35 yaş arası, sigara kullanmayan, sağlıklı 26 kadın, 34 erkek olmak üzere toplam 60 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 60 bireyden 40'ı çalışma grubunu, 20'si kontrol grubunu oluşturmak üzere 2 Grup oluşturulmuştur. Gönüllüler çalışmaya dahil edildikten sonra, tüm gönüllülerin boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Bu ölçümlerden hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplanmıştır. Çalışma grubuna günde 3 kez 750mg'lık tarçın (2.25gr/gün) kaşe formunda, kontrol grubuna ise aynı dozda buğday unu yine kaşe formunda plasebo olarak oral yolla verilmiştir. Uygulama 30 gün sürdürülmüş ve 0. ve 30. günlerde toplanan kan örneklerinden lipid profili total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, trigliserit ile, endotel fonksiyonları VCAM-1, ICAM-1 ile, oksidan ve antioksidan kapasite TAS, TOS ve OSİ parametreleri ile değerlendirilmiştir.Çalışmamızın sonucunda tarçının total kolesterol, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserit, toplam antioksidan kapasite, toplam oksidan seviye, oksidatif stres indeksinin ve endotel fonksiyon parametreleri olan VCAM-1 ile İCAM-1 seviyeleri üzerine plasebo ile karşılaştırıldığında olumlu etkisi saptanmamıştır.Anahtar kelimeler: Tarçın, Antioksidan Kapasite, Endotel Disfonsiyonu, Dislipidemi. Cardiovascular disease is a main reason for mortality and morbidity in the industrialized countries and becomes epidemic in a worldwide. Although genetics tendency is a risk factor for atherosclerosis most of pathology which can be prevented has an important role of atherosclerosis development. Dislipidemia is a major risk factor which can be prevented for pathogenesis of coronary artery disease. Endothelial dysfunction forms main step of atherosclerosis.Diet plays an important role for incidence and severity of dislipidemia and coronary artery disease related with. For this reason, decreasing effect in lipid levels and protector effect against to atherosclerosis of daily nourishment materials becomes important. We aimed to investigate the effects of Cinnamomum zeylanicum which has widespread consumption among the people against lipid parameters, total antioxidant status and endothelial dysfunction in healthy individuals.Our study was designed as double blind, randomized and placebo controlled. Total 60 healthy volunteers who were 20-35 ages and non-smoker were involved in this study: 26 female and 35 male. The volunteers were divided to 2 groups: experimental group (n: 40) and control group (n: 20). Following to the involving volunteers in the study, height and weight measurements of all volunteers was performed. Body mass index (BMI) was calculated from these measures. 750mg cinnamon (2.25gr/day) cachets was given per orally to the experimental group three times in a day and as the same way and the same doses wheat flour was given to the control group as placebo. Experiment was continued during 30 days and blood samples were collected from all volunteers at the beginning and the end of the study. From collected blood samples, total cholesterol, HDL, LDL, VLDL and triglyceride as lipid profile; VCAM-1 and ICAM-1 as endothelial functions; TAS, TOS and OSI parameters as oxidant and anti-oxidant capacity were evaluated.At the result of this study, it was not determined that positive effect of cinnamon on the levels of total cholesterol, LDL-cholesterol, VLDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride, total anti-oxidant capacity, total oxidant capacity, oxidative stress index and VCAM-1, ICAM-1 as compared with the placebo.Keywords: Cinnamon, Antioxidant Status, Endothelial Dysfunction, Dislipidemia.
Collections