Narince üzümlerinin şaraba işlenmesi sırasında maya florasının belirlenmesi ve izole edilen bazı mayaların starter kültür potansiyellerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
2014 ve 2015 yıllarını kapsayan bu çalışmada, Tokat ve Nevşehir Yöresi Narince şıralarının spontan fermantasyonu sırasında ortamda bulunan S. cerevisiae ve Saccharomyces spp. olmayan mayalar izole edilmiştir. İzole edilen mayalar PZR-RFLP analizleri ve mayaların 26S rRNA D1/D2 gen bölgelerinin DNA dizi analizi ile tanımlanmıştır. Tanımlanan bazı mayaların beyaz şarap üretimi için önemli bazı teknolojik özellikleri belirlenmiş ve Narince şarabının üretiminde kullanılabilecek potansiyel starter kültür mayaları belirlenmeye çalışılmıştır. Narince üzümlerinden ve üzüm şırasının spontan fermantasyonu sırasında ortamdan 124 adet Saccharomyces spp. olmayan maya ve 141 adet S. cerevisiae olmak üzere toplam 265 maya tanımlanmıştır. 10 maya cinsine ait 12 maya türü tanımlanmış, bunlar: H'spora uvarum, H'spora guilliermondii, S. cerevisiae, T. delbrueckii, W. anomalus, P. kluyveri, I. terricola, I. orientalis, P. occidentalis, L. thermotolerans, Metschnikowia spp. ve C. zemplinina' dır. Teknolojik özellikleri belirlenen izolatlar arasından 1281, 1088, 1044 kodlu S. cerevisiae izolatları ile 214 T. delbrueckii, 773 kodlu H'spora uvarum izolatları, yüksek etanol ve SO2 toleransı, 15°C'de yoğun gelişebilme, düşük veya orta derecede H2S oluşturmaları, yüksek fermantasyon hızı ve fermantasyon verimleri, düşük uçar asit oluşturmaları, gliserol ve aroma maddelerini dengeli bir biçimde üretmeleri nedeniyle Narince şarabı üretiminde kullanılabilecek potansiyel starter mayaları olarak seçilmişlerdir. This study was carried out in the year of 2014 and 2015 vintages. The dynamics of S. cerevisiae and non-Saccharomyces spp. population during the fermentation of Narince grape variety grown in Tokat and Nevşehir regions (Cappadocia) and also technological properties of the most pomising yeasts that could be used in the production of Narince wines as starter culture were investigated. Identification of yeasts was done by PCR-RFLP analysis of 5.8 ITS rRNA region and sequence information fort he D1/D2 domains of the 26S gene. method was used for molecular identification of isolated yeasts. During spontaneous fermentation of Narince must and from Narince grapes, a total of 265 yeasts were identified, 124 as non-Saccharomyces, 141 as S. cerevisiae. Twelve different species belonging to ten genera were found as: H'spora uvarum, H'spora guilliermondii, S. cerevisiae, T. delbrueckii, W. anomalus, P. kluyveri, I. terricola, I. orientalis, P. occidentalis, L. thermotolerans, Metschnikowia sp. and C. zemplinina, Consequently three S. cerevisiae, one T. delbrueckii and one L. thermotolerans yeasts were selected as a potential starter culture for Narince wine production with their ethanol and SO2 tolerans, strong growth at 15°C, low-medium H2S production, higher fermentation rate and fermentation power, low production of acetic acid and production of moderate level of aroma compounds.
Collections