Doğankent ve Havutlu Sağlık Ocağı bölgelerinde 15 yaş ve yukarı yaş gruplarının zehirlenmelerde ilk yardım hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IX ÖZ Dogankent ve Havutlu köylerinde, 15 yaş ve üstü popülasyonda, zehirlenmeler hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları ölçmek için, tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen total 500 deneğe anket formu uygulandı. Anket formu ile toplanan veriler bilgisayarda değerlendirildi. Deneklerin 28 zehirlenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının `doğru`, 12 zehirlenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının ise `yanlış` olduğu saptandı. Deneklerin zehirlenmeler hakkındaki doğru bilgileri, doğru tutum ve davranışları ile eğitim düzeyleri arasında pozitif korelasyon vardı. San bir yılda görülen zehirlenmeler değerlendirildi. Araştırmamızda 3'ü ölümle sonuçlanan 'J«talite hızı 7.0S3.3), 36 zehirlenme (morbidite hızı.2) olgusu saptandı. Zehirlenme nedenleri sırası ile s îlaç zehirlenmeleri %47.2, besin zehirlenmeleri 7.41.7, diğer kimyasal maddelerle zehirlenmeler 7.11.1 idi. Zehirlenmeler 0-24 yaşa kadar erkeklerde, 25 yaştan sonra ise kadınlarda fazla idi. Aradaki fark önemsiz bulundu (P>0.05). Zehirlenmelerde ilk ve acil yardım X47.2 sağlık personeli ve 7.52.8 kendisi veya yakınları tarafından yapılmıştı. Aradaki fark önemsiz bulundu <P>0.05>. ABSTRACT This study has been conducted to measure the knowledge about -the poisonings, manner and behavior related to them in the 15 years and older population living in Dogankent and Havut lu. The sample was chosen randomly- The knowledge was collected and analysed. The persons had true knowledge, manner and behavior about 28 kinds of poisionings and had wromg knowledge, manner and behavior about 12 kinds of poisionings. There was positive relatives between the right knowledge and manners and behaviors with the education levels. Poisionings which were seen in last year were questioned» As a result of our research, 36 poisionings have been determined (morbidity rate 47.2%) 3 of 36 had had died (fatality rate 0.83.3%) In turn, the most frequent type of poisionings were drug poisionings (47.2 %), food poisionings (41.7 %), other chemicial substances (11.1 %). Poisionings of men between up to `24` ages, poisionings of women ofter 25 ages were more frequent. Difference between the two groups was found to be un important ( P > 0. 05 ). In poisionings, first and emergency aid had been done by health persons (47.2 %) and (52,8 V.) by himself or by his relatives. Difference was found to be unimportant (P>0.05).
Collections