Hicaz narı (Punica granatum L.) tanelerinin kızılötesi, mikrodalga ve konvektif kurutma yöntemleriyle kurutulması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Hicaz nar taneleri farklı kurutma yöntemleri kullanılarakkurutulmuştur. Kurutma yöntemleri arasında geleneksel kurutma yöntemini temsilen sıcakhava ile kurutma yöntemi seçilmiştir. Yeni gelişen kurutma teknolojileri içerisindenmikrodalga enerji ve kızılötesi ışınım enerjisi ile kurutma yöntemleri de seçilerek kurutmakarakteristikleri belirlenmiştir. Çalışma kapsamında 50 ve 90 °C' de sıcak hava vekızılötesi ışınım enerjisi ile kurutma denemeleri gerçekleştirilmiştir. Mikrodalga enerji ilekurutma denemelerinde ise 180, 360, 540 ve 720 W güç seçenekleri belirlenmiştir.Kurutulan ürünlerin renk parametreleri ölçülmüştür.Tek tabaka halinde kurutulan ürünlerin kuruma davranışlarını tahmin etmek için 9farklı matematiksel model kullanılmıştır. Çalışılan modellerin regresyon analiz sonuçları,sıcak hava, mikrodalga ve kızılötesi ışınım enerjisi ile elde edilen verilere Midilli veHenderson & Pabis modelinin en iyi uygunluk gösterdiğini belirtmiştir.Kurutma denemelerinde, 50 °C sıcak hava ve kızılötesi ışınımda kurutma işlemlerisırasıyla 6526 ve 3109 dakikada gerçekleşirken, 90 °C sıcaklıkta ise sırasıyla 571 ve 76dakikada gerçekleşmiştir. Mikrodalga kurutma denemeleri ise en yüksek ve en düşük güçseviyelerinde (720-180 W) sırasıyla 14 ve 56 dakikada gerçekleşmiştir.Kurutulmuş Hicaz nar tanelerinin ve taze nar tanelerinin renk parametreleriDuncan Çoklu Karşılaştırma Testi kullanılarak kıyaslanmıştır. 90 °C kızılötesi ışınımenerjisi ve 180 W mikrodalga güç seviyesinde kurutulan nar tanelerinin L*a*b* değerleritaze nar taneleriyle benzerlik göstermiştir. In this study, Hicaz pomegranate arils were dried by different drying methods.Among the drying methods, the hot air drying method has been chosen to represent thetraditional drying method. Microwave energy and infrared radiation energy were alsoselected from the newly developed drying technologies and drying characteristics weredetermined. In the scope of the study, drying experiments were carried out with hot airand infrared radiation energy at 50 and 90 °C. Experiments with microwave energydrying were made with 180, 360, 540 and 720 W power options. The color parametersof the dried products are measured.9 different mathematical models were used to estimate the drying behavior ofthin- layer dried products. Results of regression analysis of the studied modelsindicated that Midilli and Henderson & Pabis models exhibit the best fit to dataobtained for hot air, microwave and infrared radiation drying.In the drying experiments, drying at 50 °C hot air and infrared radiation wascarried out in 6526 and 3109 minutes, respectively, whereas drying at 90 °C wascarried out in 571 and 76 minutes, respectively. Microwave drying experiments werecarried out at the highest and lowest power levels (720-180 W) in 14 and 56 minutes,respectively.Color parameter values of dried and fresh Hicaz pomegranate arils werecompared using the Duncan Multiple Comparison Test. L*a*b* values of driedpomegranate arils at 90 °C infrared power and 180 W microwave output power weresimilar to fresh ones.
Collections