Sabit mekaniklerle tedavi edilen ortodonti hastalarına uygulanan `mastik` sakızının bazı mikroorganizmalara etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Sabit Mekaniklerle Tedavi Edilen Ortodonti Hastalarına Uygulanan 'Maştık' Sakızının Bazı Mikroorganizmalara Etkisinin Araştırılması Sabit ortodontik apareylerin ağızdaki hijyenik yapıyı olumsuz etkilediği bazı zararh bakterilerin kolonizasyon sayı ve sıklığını artırdığı bilinmektedir. Yapılan çok sayıdaki çalışmada bu tür aparey kullanan hastalarda laktobasil seviyesinin anlamlı olarak arttığı ortodontik tedavi görmeyen hastalara nazaran bu hastalarda görülen plaklardaki Streptococcus mutam prevalansının da yükseldiği gösterilmiştir. Bu bakterilerin çürük başlangıcındaki anahtar rolfi benzer çalışmalarla ispatlanmıştır. Ağız ve diş sağlığının korunmasında özellikle aperey kullanan hastalarda bantların diş ve dişeti ile temas ettiği geçiş bölgelerinde ve braketlerin çevresindeki akınlarda oral hijyeni sağlayacak ve zararlı bakteri sayısını en aza indirecek tedbirlerin geliştirilmesi ortodontinin eh önemli ilgi alanlarından birisidir. Son yıllarda sakızların ve özelliklede 'Mastik' sakızının oral bakteri kolonizasyonunu azaltarak oral hijyenin sağlanmasında iyi bir alternatif olabileceği ileri sürülmüştür. Bu çalışmada; sabit ortodontik aperey kullanan hastalardaki streptokok, laktobasil ve tükürük içerisinde bulunan total bakteri prevalansınının tespiti, 'plasebo' olarak kullanılan sakızın günlük kullanımında tükürük içerisindeki mikroorganizmaların kolonizasyonu üzerine olan etkinliğinin belirlenmesi ve çalışmada önerilen 'Mastik' sakızının, çiğneme işlemi sırasında mekanik temizlenme ile sağladığı bakteri kolonilerini azaltması yanında özgün olarak genel ve çürük yapıcı mikroorganizma grupları üzerindeki antibakteriyal etkisi ite sonucun diğer sakızlara oranla istatistik! öneminin tespiti amaçlanmıştır. Sonuç olarak streptokok ve laktobasil tüm hastaların oral florasında gösterilmiştir. İstatistik! olarak anlamlı olmamakla beraber cinsiyet grupları karşılaştırıldığında oral total bakteri ve streptokok türlerinin koloni sayısı kızlarda erkeklere oranla daha düşük görülürken (20 milyon cfu/ml -70 milyon cfu/ml, 1 milyon cfu/ml - 3 milyon cfu/ml), laktobasil sayısının kızlarda daha yüksek olduğu (30500 cfu/ml- 20100 cfu/ml) tespit edilmiştir. 'Mastik' sakızının erkeklerde ve kızlarda streptokok türlerinin kolonizasyonunu plesebo gruplarına göre anlamlı şekilde azalttığı (p<0.05), total bakteri sayısı ile laktobasillerin kolonizasyonunu ise farklı periyotlarda azaltmakla birlikte bunun istatistik i öneme sahip olmadığı tespit edilmiştir. 'Mastik' sakızının total bakteri sayısı üzerine inhibitor etkisinin kızlarda erkeklere oranla istitistiki olarak anlamlı derecede (p=0.021) azalmaya neden olduğu görülmüştür. Benzer farklılık laktobasiller için gösterilememiştir. İstatistiksel değerlendirmelerde tanımlayıcı analizlerden Anova ve Post Hoc testleri ve Duncan kullanılmıştır. Çalışma gruplarda ağızlan içerisindeki streptokok, laktobasil ve total bakteri miktarları oransal olarak günlük farklılıklar göstermiştir. Bu metodolojik bir hatadan çok günlük beslenme farklılıklarının bir yansıması olarak kabul edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Laktobasil, 'Mastik' Sakızı, Ortodontik tedavi, Streptokok türleri, Yüzeyel çürükler. ABSTRACT The Effect of Mastic Gam on Several Oral Microorganisms of Patients that Has Been Undergoing Orthodontic Treatment It is known that the fixed orthodontic appliances affect the oral hygiene jn a negative way by increasing the number and prevelance of colonization of patogenic bacteria. Furthermore, in a number of studies it is shown that lactobaciüi level and prevelence of Streptococcus mutans have increased statistically in patients treated with fixed appliances compared to untreated orthodontic patients. The key rote of these bacteria for the initiation of caries lesions were proved in similar studies, It is one of the most concerned field of orthodontics to develop the precautions to reduce the number of patogenic microorganisms and maintain the oral hygiene on orthodonticaUy treated patients with fixed appliances at sites which are difficult to access by oral hygiene such as at junctions of orthodontic bands and on bonded brackets. In the recent years several chewing gums especially 'Mastik' gum has been proposed to be an alternative way of maintaining oral hygiene by reducing the colonization of several oral patogenic bacteria. The aim of the present investigation was to study the prevalence of streptococcus species, lactobacilli and the total bacteria, the effect of ordinary gum 'ptesebo' that Is used on daily bases on the prevalence of microorganisms in saliva and to verify the antibacterial effect of 'Mastic* gum which we propose other than the mechanical clearance effect, on oral microorganisms by determination of colonization of caries inducing bacterial counts in saliva. As a result streptococci and lactobacilli were seen in every patient's oral microflora. When the sex is compared, oral total microflora and streptococci fottnd to be tower in females than in mates (70 milion cfu / ml- 20 milion cfu / ml, 3 milion cfu/ml - 1 milion cfu/ml) whilst this situation is the opposite for lactobacillus which means count of lactobacilli is higher in females compared to males (30500 cfu/ml- 20100 cfu/ml). It is found that 'Mastique' gum decreased the colonization of streptococcus species in both mates and females compared to plasebo group (p<0.05) however even though it decreased the colonization of total bacteria and lactobacilli in different time intervals this result found to carry no significance statistically. Comparing the two sexes it is found that difference of the Inhibitory effect of 'Mastique' gum on total oral bacteria is significant statistically (p=0.021). Same difference was not possibly showed for Lactobacilli. As for the statistical test, Anova and Post Hoc Tests from descriptive analyses and Duncan analysis were A significant intra subject variation was observed for the count of streptococcus, lactobacillus and total bacteria in saliva samples taken on different days. The Variations were accepted as dairy nutritional difference* Key words: Lactobacilli, Mastic gum, Orthodontic therapy, Streptococcus species, Surface carles. xi
Collections