Anadolu kaynaklı Melissa officinalis L. uçucu yağının bileşimi ve antimikrobiyal aktivitesi yönünden incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ANADOLU KAYNAKLI MELISSA OFFICINALIS UÇUCU YAĞININ BİLEŞİMİ VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ 7. ÖZET Melissa officinalis L. (Lamiaceae)' nin vatanı Anadolu ve Karadeniz Bölgesi de dahil olmak üzere Doğu Akdeniz'den İran'a kadar olan bölge olarak bilinir. Bitki çeşitli ülkelerde halk arasında, farmasötik endüstride, gıda ve parfüm endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. M. officinalis, sedatif, antispazmodik, antibakteriyal, antiviral, antioksidan, antimstaminik, antiparazitik, antifungal, analjezik, antitürnoral, immunstimulan, antitirotropik etkilere sahiptir. Yapılan çalışmalarda M. officinalis bitkisinin etkilerinden sorumlu bileşiklerinin uçucu yağı ve fenolik bileşikleri olduğu bildirilmektedir. M. officinalis uçucu yağ verimi literatüre göre % 0.05-0.4 arasındadır. Araştırmamızın konusunu oluşturan ve Malatya civarından toplanan M. officinalis uçucu yağı ile günümüze kadar bir çalışma yapılmamıştır. Bitkiden su distilasyonu ile % 0.26 verimle uçucu yağ elde edilmiştir. Bu uçucu yağın kırılma indeksi (20 °C) 1.3729, yoğunluğu (20 °C) ise 0.8944'tür. Uçucu yağ, GC ve GC-MS yöntemleriyle analiz edilmiştir. GC analizi HP-5 fused silica kolonunda (30 m x 0.320 mm, 0.25 um), GC-MS analizi ise TC-5 fused silica kolonunda (30 m x 0.320 mm, 0.25 um) gerçekleştirilmiştir. Uçucu yağda 39 bileşik saptanmış ve uçucu yağın ana bileşenleri geranial (% 26.40), neral (% 20.47), karyofilen oksit (% 15.51), p-karyofılen (% 3.99), sitronellal (% 2.78) ve neril asetat (% 2.76) olarak bulunmuştur. Uçucu yağın antimikrobiyal aktivitesini tayin etmek için disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemleri kullanılmış ve uçucu yağın etkisi, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans ve Candida tropicalis'a. karşı test edilmiştir. Uçucu yağ, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans ve Candida tropicalis bakteri ve mayalarına karşı çok etkili bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Melissa officinalis L., Uçucu yağ, Kimyasal bileşim, Antimikrobiyal aktivite. 70 CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF THE VOLATILE OIL OF MELISSA OFFICINALIS L. FROM ANATOLIA 8. SUMMARY Melissa officinalis L. is natively grown in the region from Iran to East Mediterranean which includes also Anatolia and Black Sea Region. The plant is commonly used as traditional remedy in different countries and it is also used in pharmaceuticals, food and perfume industries. M. officinalis possess many activities such as sedative, antispasmodic, antibacterial, antiviral, antioxidant, antihistaminic, antiparasitic, antifungal, analgesic, antitumor, immunostimulant, antithyrotropic activities. It is reported in the earlier studies that the compouds which are responsible for the activities of M officinalis are the volatile oil and phenolic substances. According to the literature data, the yield of the volatile oil is % 0.05-0.4. The volatile oil M. officinalis collected from Malatya has not been studied until now. It was obtained in a yield of 0.26 % by hydrodistillation. Refractive index (20 °C) of the volatile oil is 1.3929, its density (20 °C) is 1.8944. The volatile oil was analyzed by GC and GC-MS methods. In GC analysis, an HP-5 fused silica column (30 m x 0.320 mm, 0.25 um) and in GC-MS analysis, a TC-5 fused silica column (30 m x 0.320 mm, 0.25 um) were used. 39 compounds were determined on volatile oil and the major components of the volatile oil are geranial (26.40 %), neral (20.47 %), caryophyllene oxide (15.51 %), p-caryophyllene (3.99 %), citronellal (2.78 %) and neryl acetate (2.76 %). Disc diffusion and microdilution assays were used to determine the antimicrobial activity of the volatile oil of Melissa officinalis and it was tested on Staphylococcus aureus, Enter ococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans and Candida tropicalis. The volatile oil has strong activity against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans ve Candida tropicalis. Key Words: Lamiaceae, Melissa officinalis L., Volatile oil, Chemical composition, Antimicrobial activity 71
Collections