Malatya Asker Hastanesinde 2007 yılında görev yapan personelin sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Malatya Asker Hastanesinde görev yapan personelin sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya 2007 yılında görev yapan tüm personel dâhil edilmiştir (n=268). Araştırma verileri sosyo-demografik özellikler, genel sağlık durumu, beslenme davranışları ve besin tüketim sıklığını içeren bir anket formu ile toplanmıştır.Araştırmaya katılan bireylerin yaşları 20-52 arasında olup, yaş ortalaması 28.6 ± 8,0 yıldır. Ortalama Beden Kitle İndeksi değerleri 24.2 ± 3.2'dir. Yaş arttıkça Beden Kitle İndeksi de artmakta olup, erkeklerin BKI değerleri ortalaması, kadınlardan anlamlı derecede fazladır.Düzenli egzersiz yapma oranı 20-24 yaş grubunda %35.5 iken, 25-29 yaş grubunda %22.7, 30-34 yaş grubunda %5.4, 35-39 yaş grubunda %18.5, 40 yaş ve üzerinde ise %6.5'tir. Yaş gruplarına göre düzenli egzersiz yapanlar ve yapmayanlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Araştırmaya katılan 268 bireyin öğün atlama durumuna bakıldığında; 114'ünün (%42.6) öğün atlamadığı, 70'inin (%26.1) öğün atladığı ve 84'ünün (%31.3) bazen öğün atladığı görülmektedir.Araştırma sonucunda sağlıklı beslenme seçeneklerinden `yağ oranının düşük olması' ve `sebze-meyve ağırlıklı beslenme' önemlidir diye belirten kadınların oranı erkeklerden anlamlı derecede fazla bulunmuştur (p<0,005). Ayrıca eğitim seviyesi yükseldikçe sağlıklı beslenme seçeneklerinden `yağ oranının düşük olması', `vitamince zengin beslenme' ve `sebze-meyve ağırlıklı beslenme' önemlidir diye belirten bireylerin oranı artmaktadır.Sonuç olarak; yaklaşık yarısı sağlık alanında eğitim almış bireylerden oluşan bir topluluk üzerinde yürütülen çalışma göstermiştir ki, kişilerin doğru bilgi sahibi olmaları sağlıklı davranış göstermeleri için yeterli gelmemektedir. Bu nedenle, sağlıklı davranışı kazandırma yöntemleri konusunda yeni stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler:1-Sağlıklı Beslenme2-Beslenme Davranışları3-Yeme Tutumu4-Asker Hastanesi This survey has been carried out to evaluate the attitude and behaviours of Malatya Military Hospital staff towards 'Healthy Dieting'.All of the personnel on duty in 2007 are included in this research (n=268). The survey has been gathered through a questionnarie covering 'nutrition consuming frequency', 'nutritional behaviours', 'general health condition' and 'socio- demographic characteristics'.The age of participants in this research varies from 25 to 52 with an average of 28.6 ± 8.0 years. Average body mass index values are; 24.2 ± 3.2. As the age grows up, body mass index rises as well, and male body mass index is significantly higher than female.Whereas doing regular exercise ratio is 35.5% between the age group of 20-24, it is 22.7% between 25-29 age group, 5.4% between 30-34 age group, 18.5% between 35-39 age group, 6.5% for those who are 40 years and over. The difference between those who do regular exercise and those who do not according to the age groups, statistically has been found significant.In accordance with the situation of 268 individuals in terms of 'meal skipping' the following results have been obtained:114 of them (42.6%) do not skip meals. 70 (26.1%) skip meals, 84(31.3%) sometimes skip meals.As a result of the survey, the ratio of the female participants who declared that 'low_fat dieting', and 'vegetable-fruit based dieting' alternatives are important, is significantly higher than male participants (p<0.005). Furthermore, as the level of education rises, the ratio of the participants who declared that 'among the alternatives of healthy dieting: ''rich vitamin-based dieting'', ''low-fat level'' and ''vegetable-fruit based dieting'' are important' gets higher.Consequently; this case study which has been implemented through a number of individuals half of whose field of education background is based on 'health' has shown that, obtaining true knowledge will not be sufficient for individuals to perform healthy attitudes. For this reason, developing new strategies in terms of gaining 'healthy attitudes' methods are needed.Key words:1-Healthy Dieting2-Nutritional Behaviours3-Eating Attitude4-Military Hospital
Collections