Slow food and food tourism: Foça Earth Market case study
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Destinasyonların turistler açısından en çekici tarafları özgün kültürel elementleridir ve yemek de yerel özgün kimliğin çok önemli bir parçasıdır. Bu sebeple, yemek turizmi destinasyonların en önemli etmenlerinden biridir ve turistler de ziyaret ettikleri destinasyonların mutfak kültüründen özgün tatları denemek için her zaman hevesli olmuşlardır. Bu tez çalışmasında da, yemek turizmi ve yemek turisti kavramları detaylıca açıklanmış ve bu kavramların, destinasyon özelinde sahip oldukları önem somut sebeplerle vurgulanmıştır.Öte yandan yakın zamanda gerçekleşen endüstri devrimi, bugünün iç içe geçmiş tipik küresel pazarlarını yaratmıştır. Aynı zamanda bu hızlı değişim, insanlara benzer zevkleri, hobileri ve lezzetleri içeren bir yaşam biçimini empoze etmiştir. Bu standardizasyon ve tekillik ulusların mutfak kültürlerini de etkilemiş ve tek tip, görece lezzetsiz ve `hızlı` yemeğin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bunun sonucu olarak, farklı yerlerin mutfak kültürleri kaybolmaya başlamıstır. Bu, küreselleşen ve aynılaşan dünyanın bır yansımasıdır ve toplumların yemek kültürleri üzerinde büyük bir etki yaratmış, hatta bu kültürleri kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya getirmiştir. Bu sorun, destinasyonların kimliklerinin çok büyük bir parçası olmalarından ötürü toplumların özgün mutfak kültürlerini korumak için bütüncül bir yaklaşımı gerektirmiştir.Slow Food bu gelişmelere bir cevap olarak 1980'lerde doğmuş ve ülkeler üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. İtalya'da başlayan Slow Food, bugün dünya çapında tanınan, marka değeri taşıyan bir kuruluş ve harekettir. Katı regülasyonları olan kuruluşun amacı sağlıklı yiyecek üretiminin yanı sıra, kültürel yemek mirasını da korumaktır. Bu hareketin iyi, adil ve temiz yemek gibi temel prensipleri ve derneğin kısa tarihi bu tez çalışmasında detaylıca anlatılmıştır.Aktif bir Slow Food noktası olmak ve Slow Food'un kurallarıyla prensiplerini uygulamak, destinasyonlar açısından hatırı sayılır bir çekicilik de oluşturmaktadır. Bunun sebebi ise Slow Food'un dünyaca tanınan bir kuruluş olması ve kültürel deneyimler ve etik turizm hareketliliği sağlamasıyla yerel kültürü korumasının yanı sıra sürdürülebilir yerel üretime sağladığı destek sayesinde yeşil turistler, yemek turistleri ve hatta normal turistler için bir çekim noktası olmuşturmasıdır. Bu tez çalışması, Slow Food'un bir destinasyonun yemek kültürü ve yiyecek üretimi üzerindeki etkileri kadar, o bölgede yemek turizmi anlamında yarattığı turistik çekime de değinmektedir.Bu amaçla tezde, Slow Food'un somut uygulamalarından olan Yeryüzü Pazarları, Foça Yeryüzü Pazarı örnek çalışması üzerinden irdelenmektedir. Foça, Türkiye'de İzmir yakınlarında bulunan bir sahil ilçesidir ve önemli bir turistik destinasyondur. Bu sebeple, Foça'da bulunan Yeryüzü Pazarı, Slow Food prensiplerinin bir destinasyona olan etkisini araştırmak için mükemmel bir örnektir. Tezin amacı Yeryüzü Pazarlarının, nasıl bir çekimi etkisi yarattığını ve aynı zamanda turistik aktiviteler, sürdürülebilirlik ve ekonomik fayda arasında bir denge kurarak hem yerel üreticileri hem de yerel değerleri nasıl koruduğunu göstermektir. Yeryüzü Pazarı hakkındaki araştırma pazar yerinde yapılandırılmış mülakatlar, yarı-yapılandırılmış mülakatlar ve gözlemler şeklinde gerçekleşmiştir. Toplanan veriler, daha sonra nitel araştırma yöntemlerinin yardımıyla değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar detaylıca açıklanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Foça Yeryüzü Pazarı'nda, Slow Food regülasyonlarına uyulmaktadır ve bunun sonucu olarak pazar, yerel kimliğin ve yerel ürünlerin korunmasını desteklemektedir. Aynı zamanda, Slow Food bilinen bir marka olduğu için, destinasyona imajına katkı sağlamaktadır ve yemek turizmi bağlamında destinasyon çekiciliği için önemli bir rol oynamaktadır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre, Slow Food uygulamaları destinasyonların turistik gelişimine katkı sağlamaktadır fakat aynı zamanda sürdürülebilir bir üretim sağlayıp yerel ekonomiyi koruyarak, paydaşlar ve destinasyon arasında bir denge yaratmaktadır.Anahtar Kelimeler:Yavaş Yemek, Yemek Turizmi, Yeryüzü Pazarı, Foça Yeryüzü Pazarı, Yerel Destinations are most attractive for the tourists with their unique cultural elements and food is a substantial amount of the unique local identity. Therefore, food tourism has always been a very important aspect of the destination and tourists have always been eager to try unique tastes of the culinary culture in the destination they are visiting. In this thesis study, the concepts of food tourism and food tourists are explained in detail and their importance in the context of destinations is mentioned with concrete reasons.On the other hand, the industrial revolution, which took place recently, created today's highly integrated and typical global markets. This rapid change also forced people around the world to have a typical life style with common interests, hobbies and tastes. This standardization and singularity affected nations' culinary culture and created monotype, relatively tasteless and `fast` food. As a result, the culinary cultures of different places started to dissolve. This was a reflection of the globalized and similarized world and it made an impact on the food cultures of communities, even exposing them to the danger of perishing. This problem necessitated a comprehensive movement to protect the unique food cultures of nations, as they are a significant part of the destinations' identities.Slow Food movement was born in the 1980's as an answer to this progress and became a major influence for countries. Starting in Italy, Slow Food is a highly recognized, almost brand-like, organization and movement around the world today. It has strict regulations and the main aim of this organization is to protect the cultural food heritage besides ensuring a healthy agricultural production. The basic principles of this movement, such as good, clean and fair food, and the brief history of the organization are explained thoroughly in this thesis study.Being an active Slow Food point and carrying out the regulations and principles of Slow Food create a certain attraction for destinations. The main reason behind this is that Slow Food is a worldwide-recognized organization and it creates an attraction point for green tourists, food tourists and ordinary tourists with its support to sustainable local production besides offering cultural experiences, providing ethical tourism mobility and protecting the local identity. This study also discusses the effects of Slow Food on the destination's food culture and food production as well as the touristic attraction it creates in the context of food tourism.For this purpose, Earth Markets, which are solid applications of Slow Food, are investigated in this thesis and through the case study of Foça Earth Market. Foça is a seaside town in Turkey near Izmir and it is a major touristic destination. Therefore, the Earth Market in Foça is a perfect example for investigating the effects of Slow Food principles on a destination. The thesis' objective is to show how the application of Earth Markets create an attraction and at the same time protects both the local producers and the local values of the destination in order to obtain a balanced result for the touristic activities, sustainability and economic benefits. The research about Foça Earth Market was conducted face-to-face in the market area as structured interviews, semi-structured interviews and on-site observations. The collected data were then evaluated by the help of qualitative research techniques and the results were explained thoroughly. According to the research results, Slow Food's regulations are followed in Foça Earth Market and therefore, it helps to protect the local identity and products. Also, since Slow Food is a well known brand it adds to the image of the destination and it is observed that it has an important role for destination attractiveness in the context of food tourism. It is found in the research results that the Slow Food applications contribute to touristic development of destinations but at the same time provide a sustainable production and protect the local economy creating a balance for the stakeholders and the destination.Keywords: Slow Food, Food Tourism, Earth Market, Foça Earth Market,Local
Collections