Nevşehir ili Özkonak kasabasında bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencilerine verilen beslenme eğitiminin etkinliğinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma 02.03.2011-10.06.2011 tarihlerinde, Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Avanos ilçesindeki Cumhuriyet İlköğretim Okulunda 3-7. sınıflarda okuyan 77 öğrenciye verilen beslenme eğitiminin etkisini incelemek amacıyla yarı deneysel olarak yapıldı.Veriler, gözetim altında anket formu kullanılarak toplandı, öğrencilerin boy ve kiloları ölçülerek BKI hesaplandı. Eğitimde; sınıf içi konu anlatımları ve literatürden yararlanarak geliştirilen beslenme broşürü kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzdelik, ortalama ve ki-kare önemlilik testleri kullanıldı.Öğrencilerin %44.2'si erkek, %55.8'i kız öğrenci idi. Eğitim öncesi bilgi puanının 11.5, eğitim sonrası 13.3 olduğu ve bilgi puanları ile eğitimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p<0.05). Eğitim öncesi öğrencilerin yaklaşık yarısının öğün atladığı (%46.8) ve atlanan öğünün daha sık olarak (%29.9) kahvaltı öğünü olduğu, televizyon izlerken şekerleme, çikolata, gofret, cips, bisküvi ve asitli içecekleri tükettiği tespit edildi. Eğitim sonrası öğrencilerin ana öğünleri düzenli almaya başladığı (%85.7), daha düzenli kahvaltı yaptıkları, beslenme alışkanlıklarının olumlu yönde değiştiği, bilgi puanlarının artış gösterdiği ve bilgi puanlarındaki artışın cinsiyetle ilişkisinin olmadığı saptandı (p>0.05).Sonuç olarak çalışmada verilen beslenme eğitiminin etkin olduğu söylenilebilir. Okul sağlığı çalışmaları kapsamında okullarda öğrenci, öğretmen, idareci ve ailelere yönelik beslenme eğitimine önem verilmesi vurgulandı. The study was conducted quasi-experimentally between 2nd March and 26th October 2011 for the purpose of investigating the effect of nutrition training provided to 77 students studying at third, fourth, fifth, sixth and seventh grades in Cumhuriyet Primary School in the country of Avanos operating under the National Education Directorate of Nevşehir.The study data were collected by the questionnaire forms and BKI was counted by measuring height and weight of the students. In-class teaching and the nutrition brochure developed via the literature were used in training. In evaluating the data obtained, the score, percentage, and arithmetic mean, x2 (chi-square) significance tests were used.44.2 percent of the students were boys while 55.8 percent of those were girls. After the training it was 13.3 whereas information score was 11.5 prior to the training. As a conclusion information score were statistically consistent with the training. (p<0.05) It was stated that before the training, nearly half of the students skipped meals (%46.8), the breakfast were typically skipped compared to the other meals (%29.9), and the students ate candy, chocolate, wafer, chips, biscuits and consumed beverages containing acid while watching TV. The study indicated that after the training, the students took more regularly main meals including breakfast and lunch (%85.7), nutrition habits of them changed positively, BBP showed increase (p<0.05), but it was not dependant on sexuality (p>0,05).Consequentially, it could be stated that nutrition training was effective in study. It was underlined that nutrition training provided to the students, teachers, administrators, and families should be regarded within school health services.
Collections