DMBA ile oluşturulan rat karaciğer hasarında resveratrol ve pekmezin karaciğer enzimleri ve oksidatif stres parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Resveratrol, güçlü bir antioksidan olup, siyah üzüm, yer fıstığı, ananas vs gibi meyvelerde bulunan antioksidan bir maddedir. Çalışmamızda, 7,12-dimetilbenz[a]antrasen (DMBA) ile oluşturulan karaciğer hasarı üzerine pekmezin antioksidan etkisini incelemek ve bunu resveratrolle kıyaslamak amacıyla karaciğer enzimleri ve oksidatif stres parametreleri üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmada 18 haftalık, 42 adet dişi WistarAlbino ratlar kullanıldı. Ratlar, 6 gruba ayrıldı. 1. Kontrol Grubu, 2:3 oranında susam yağı+DMSO karışımdan günlük 10 mg/kg subkutan (sk); 2. DMBA Grubu, sadece 0. ve 7. gün subkutan 10 mg/kg DMBA; 3. DMBA+Pekmez Grubu, DMBA uygulaması ile birlikte % 20 pekmezli yem; 4. DMBA+Resveratrol Grubu, DMBA uygulaması ile birlikte günlük 10 mg/kg resveratrol subkutan; 5. Pekmez Grubu, sadece % 20 pekmez içeren yem; 6. Resveratrol Grubu, günlük 10 mg/kg resveratrol subkutan uygulandı. Ratlar10.günde karaciğer dokuları ve kanları alınarak sakrifiye edildi.Serumda; ALT, AST, GGT ve karaciğer dokusunda ise; 5'-Nükleotidaz, total antioksidan seviye (TAS) ve total oksidan seviye (TOS) biyokimyasal ölçümler için kullanıldı.DMBA+Resveratrol ve DMBA+Pekmez gruplarında ALT, AST ve GGT seviyelerinde yalnız DMBA verilen gruba göre anlamlı bir düşüş görüldü (p<0,05). Ancak bu düşüş DMBA+Pekmez grubunda DMBA+Resveratrol grubuna göre daha belirgindi. DMBA grubunda 5'-Nükleotidaz seviyesi artarken, DMBA+Resveratrol ve DMBA+Pekmez gruplarında bu artış baskılanmıştır (p<0,05). Resveratrol ve pekmezin karaciğer hücre harabiyeti üzerinde iyileştirici etkisi olduğu görüldü.DMBA ile oluşturulan karaciğer hasarında TAS seviyeleri kontrol grubuna göre düşük bulundu. DMBA+Resveratrol ve DMBA+Pekmez gruplarında TAS seviyeleri, DMBA verilen gruba göre anlamlı ölçüde artmış olduğu gözlemlendi (p<0,05). Çalışmamızda DMBA+Resveratrol ve DMBA+Pekmez gruplarında TOS seviyesinin, DMBA verilen gruba göre azaldığı görüldü (p<0,05). DMBA ile birlikte verilen Resveratrol ve Pekmez grupları arasında TOS seviyeleri bakımından anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak, pekmez ve resveratrolün karaciğerde oksidatif stres seviyesini düşürdüğü ve antioksidan sistemleri aktive ettiğini söyleyebiliriz. Resveratrol is a potent antioxidant and some fruits such as black grapes, peanut and ananas have great amount of resveratrol. Our experiments aim to investigate the antioxidant effects of grape mollesses on DMBA induced hepatic injury in terms of hepatic enzymes and oxidative stress parameters. We also want to compare the antioxidant effects of grape mollesses and resveratrol in hepatic injury. 42 female (18 weeks) Wistar Rats were used in this experiment. Rats were distrubuted to 6 groups as follow. 1. Sussame oil plus DMSO (2:3 portionally) were enjected 10 mg/kg subcutaneously (sc per day), in the control group; 2. 10 mg/kg DMBA enjected subcutane only on first and 7th days, in the DMBA group; 3. 20 % percent molassas feeding and DMBA injection, in the DMBA+Molasses Group; 4. DMBA injection subcutane only on the first and 7th days; 10 mg/kg resveratrol subcutane per day, in the DMBA+ Resveratrol group; 5. only 20 % percent molassas feeding, in the Molasses Gruop; 6. 10 mg/kg resveratrol was enjected subcutane per day, in the Resveratrol group. Rats were sacrified after the taking liver tissue and blood sample on the 10th day . ALT, AST and GGT levels were measured in serum samples and liver tissues used for measurement of total antioxidant capacity (TAS), total oxidant capacity (TOS) and 5'Nucleotidase levels.The comparision of ALT, AST and GGT levels, a significant decrease were detected in the DMBA+Resveratrol and DMBA+Molasses groups comparing to DMBA group. Beside, this decrease is more prominent in DMBA+Molasses group according to DMBA+Resveratrol group. However we found 5'Nucleotidase enzyme activity was suppressed this increasing in DMBA group DMBA+ Molasses and DMBA+Resveratrol groups. According to these results, we can claim that both resveratrol and grape mollasses have benificial effects on hepatic injury.In this study we observed that liver TAS levels was decreased in DMBA group compared with the control group. But DMBA+Resveratrol and DMBA+ Molasses groups have a significant increase in liver TAS compared with only DMBA injected group. We also observed a decrease in liver TOS levels in DMBA+Resveratrol and DMBA+ Molasses groups compared with DMBA injected group.As a conclusion, we concluded that Molasses and Resveratrol can supress for oxidative stress levels and activate the antioxidant system in DMBA induced liver injury.
Collections