Tarım turizmi (Tatuta) projesi kapsamında faaliyet gösteren ekolojik çiftliklerde bir araştırma: İzmir ili örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yıllarca deniz, kum ve güneş üçlüsüyle anılmış olan turizm sektöründe gerçekleşen büyüme ve kitle turizmi çevrede tahribata neden olmuştur. Bu durum beraberinde eko-turizm, tarım turizmi gibi doğayla ilgili turizm türlerine olan taleplerin artmasını sağlamıştır. Turistler artık konforlu seyahat etme ve konaklamanın yanı sıra gittikleri yöreye ait kültürel değerleri öğrenmek, doğal bölgelerin biyolojik çeşitliliği, bitki ve hayvan çeşitliliği, özel ekosistemleri ve doğal hayata yönelik farklı bilgi edinme istekleri doğrultusunda seyahat etmeye başlamışlarıdır. Tarım turizmi, çiftlik turizmi ve kırsal turizm gibi turizm türleri bu tarz talepler sonucu ortaya çıkmış olup kent hayatının tüm olumsuzluklarından uzaklaşarak, tatillerini daha sakin ve doğayla iç içe geçirmek isteyen turistlerin taleplerine yanıt vermektedir.Bu doğrultuda stresli şehir hayatından uzaklaşmak ve doğa ile iç içe olmak isteyen, doğal tarım ve hayvansal üretimin nasıl yapıldığını öğrenmek, organik yiyecekler tüketmek, farklı deneyimler edinmek, doğa ile ilgili faaliyetlere katılarak eğlenceli zaman geçirmek gibi farklı ihtiyaçları karşılayan tarım turizmi son yıllarda dünyada ve Türkiye'de dikkat çekmeye başlamıştır. Türkiye genelinde bu bağlamda ekolojik çiftlikler kurulmuştur. Türkiye'de kurulu bulunan Buğday Derneği ise bu ekolojik çiftliklerde başlattığı TaTuTa (Tarım-Turizm-Takas) projesi doğrulusunda çiftlik sahipleri ile ekolojik turizm ya da tarım turizmi faaliyetlerinde bulunmak isteyen ziyaretçileri buluşturmaktadır. Ekolojik çiftliklerin ticari amaç gütmeyerek kuruldukları görülmektedir. TaTuTa projesine üye olan çiftliklerin yer aldığı bölgenin turizme uygun iklim, doğal kaynak ve bozulmamış bir çevreye sahip olduğu aynı zamanda bu çiftliklerin tamamında ekolojik tarım yöntemlerinin uygulandığı ve organik tarım yapıldığı gözlemlenmiştir. Çiftliklere ulaşım zor sağlandığından dolayı alt yapı çalışmaları yapılmalı ve yönlendirici levhalar konulmalıdır.Bu çalışmada, tarım turizmi ayrıntılı bir şekilde ele alınmakta, TaTuTa projesi konusunda bilgiler verilerek İzmir il sınırları içerisinde yer alan ve TaTuTa projesi dahilinde hizmet veren beş ekolojik çiftlikten (Urla'da bulunan Sevgi Ana çiftliği, Adnan Erdoğan Çiftliği, Foça'da Fadime Kaplan Zülfikargil Çiftliği, Menemen'de İmece Evi ve Bayındır'da Marmariç Ekolojik Yerleşim Çiftliği) TaTuTa projesi uygulamalarına ilişkin durum ortaya konmaya çalışılmıştır. Mass tourism and growth in the tourism sector, which has been described for many years by the sea, sand and sun, has devastated the environment. This, in turn, has led o an increase in demand for various types of tourism related to nature, such as sustainable tourism and ecotourism. Tourists are now starting to travel in the direction of comfortable travel and accommodation as well as the cultural values of the localities, the diversity of the natural regions, diversity of plants and animals, special ecosystems and natural life. These types of tourism have been the types of tourism that responded to the demands of people who wanted to move away from all the negativities of city life and o spend their vacations more calmly and in nature.In this direction agricultural tourism which meets different needs has begun to attract attention of people in Turkey and all around the world who want to get away from the stressful city life and want to be intertwined with nature, learn how the natural agricultural and animal production to do, want to consume organic foods, to learn from different experiences, to have fun and spend time participating in activities that related to the nature of agricultural tourism in recent years. In Turkey, it was established ecological farms in this context. Wheat Association established in Turkey toward with the project called TaTuTa (agri-tourism-swap) brings together farm owners with visitors who want to engage in agricultural and ecological tourism. It seems that ecological farms are established for commercial purposes. It was observed that the area where the farms belonging to the TaTuTa project had the climate suitable for tourism, the natural resources and the unspoiled area, as well as the ecological agriculture methods and organic agriculture were carried out completely in these farm. Since transportation to farms is difficult, infrastructure works should be done and guide plates should be placed. In this study, agricultural tourism is handled in detail and information about the TaTuTa project is given and information from five ecologic farms located in İzmir provinces within the TaTuTa project (Andan Erdoğan, Sevgi Ana Farm in Urla, Fadime Kaplan Zülfikargil Farm in Foça, Village House in Menemen and Marmariç Ecological Settlement Farm in Bayındır) As a result of the face to face interviews, the TaTuTa project implemented on the farm reached the goal and the degree of satisfaction from the project.
Collections