Prepartum dönemde rasyonda kullanılan omega-3 yağ asit kaynağının buzağılarda sütten kesime kadar performans ve metabolik profil üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma prepartum dönemde rasyonda kullanılan omega-3 yağ kaynaklarının (keten tohumu yağı veya balık yağı) buzağıların sütten kesime kadar canlı ağırlık ve kan metabolik profili üzerine etkisini belirlemek için yürütülmüştür. Gebeliğin son 21 günündeki 25 baş Siyah Alaca inek canlı ağırlık ve laktasyon sayısı dikkate alınarak 2 gruba (keten tohumu yağı ya da balık yağı grubu) ayrılmıştır. Gruplar, %8.5 (havada kuru) omega-3 yağ kaynağı bulunan karma yemleri içeren toplam karışım rasyonlarla (TMR) doğuma kadar beslenmiştir. Doğan buzağılar kolostral dönemde analarıyla barındırıldıktan sonra standart besleme (4 l/gün tam yağlı süt, buzağı başlangıç yemi ve yonca kuru otu) sistemine tabi tutulmuştur. Buzağıların canlı ağırlıkları haftalık olarak alınmıştır. Haftalık olarak alınan bireysel kan örneklerinde ALT, AST, GGT, ALP, glukoz, toplam kolesterol, toplam protein ve trigliserit konsantrasyonları saptanmıştır. Çalışma sonucunda omega-3 yağ kaynaklarının doğum ağırlığı, sütten kesim (8. hafta) canlı ağırlığı ile canlı ağırlık değişimi üzerine etkileri benzer bulunmuştur. Maternal beslemede kullanılan keten tohumu yağı buzağıların kan ALT ve ALP konsantrasyonlarını düşürmüştür. Doğum sütten kesim arası canlı ağırlık değişimi omega-3 yağ kaynağı ve cinsiyet interaksiyonundan etkilenmiştir. Kan toplam protein konsantrasyonu keten tohumu yağı alan analardan doğan erkek buzağılarda dişi buzağılardan, balık yağı alan analardan doğan dişi buzağılar ise erkek buzağılardan daha düşük değerlere sahip olmuştur. Prepartum dönemde rasyonda kullanılan omega-3 yağ asit kaynakları performans üzerinde önemli bir etkiye sahip olmamakla birlikte keten tohumu yağı karaciğer enzimleri, özellikle de ALT ve ALP konsantrasyonlarını düşürmüştür. The study was conducted to determine the effect of omega-3 fat sources (flaxseed oil or fish oil) used in the ration during prepartum period on body weight and blood metabolic profile of pre-weaning calves. Twenty-five Holstein cows on the last 21 days of pregnancy were divided into two groups (flaxseed oil or fish oil group) according to live weight and lactation number. The groups were fed with total mixed diets (TMR) containing concentrate feeds included 8.5% (as fed basis) omega-3 fat sources. After colostral period, all calves were subjected to standard feeding (4 l/day whole milk, calf starter concentrate and alfalfa hay) system. Calves live weights were taken weekly. ALT, AST, GGT, ALP, glucose, total cholesterol, total protein and triglyceride concentrations were determined in individual blood samples taken weekly. At the end of the study, the effects of omega-3 fat sources on birth weight and weaning (8th week) weight were similar. Live weight change between birth and weaning was affected by omega-3 fat source and sex interaction. Linseed oil used in maternal diet decreased blood ALT and ALP concentrations of calves. The total protein concentration of blood was lower in female calves born from mothers receiving flaxseed oil than female calves, whereas female calves born from mothers receiving fish oil had lower values than male calves. Although the omega-3 fatty acid sources used in the TMR during prepartum period do not have a substantial effect on performance, flaxseed oil reduces the liver enzymes, especially ALT and ALP concentrations of blood.
Collections