Çukurova bölgesi koşullarında aşılı karpuz yetiştiriciliğinde farklı dozlarda azot ve potasyum gübrelemesinin verim, kalite ve makro-mikro besin elementleri alımı üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Çukurova Bölgesi bitki deseni içerisinde yaygın üretimi yapılan bitkilerin başında gelen karpuz bitkisinin Karain çeşidinde, artan oranlarda N ve K gübrelemesinin verim, kalite ve besin elementi alımı üzerine etkisinin belirlenmesidir.Çalışmada, farklı N uygulamalarının boğum sayısı dışında ölçülen bitkisel parametreler açısından istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür. Artan dozlarda K uygulamasının ise gövde çapı dışındaki diğer bitkisel parametreler üzerine istatistiksel olarak anlamlı (p<0.01; 0.05) farklar yarattığı belirlenmiştir.Meyvenin kalite parametreleri üzerine artan dozlarda K uygulamalarının tüm parametrelerde istatistiksel olarak önemli düzeyde farklar yaratmadığı buna karşılık artan dozlarda N uygulamalarının meyvenin kabuk kalınlığı dışında diğer tüm meyve parametreleri üzerinde önemli farklar oluşturduğu görülmüştür.Uygulamaların besin elementi konsantrasyonları üzerine etkisinin uygulama dozlarına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen verilere göre meyve kabuğundaki makro ve mikro besin elementi konsantrasyonlarının ortalama değerleri meyve etindeki konsantrasyonlarının ortalama değerlerinden daha yüksek olduğu bulunmuştur.Büyüme ortamında bitki besin elementi düzeyleri optimize edildikçe verim, kalite ve besin elementi alımının önemli ölçüde artabileceği sonucuna varılmıştır. The aim of this study is to determine the effect of increasing doses of N and K fertilization on a yield, quality and nutrient intake of watermelon plant (Karain) which is one of the most widely cultivated plants in Çukurova Region. In the study, it is found that different N applications were statistically significant in terms of plant parameters measured except the number of knuckles. It is determined that increasing doses of K caused statistically significant differences (p <0.01; 0.05) on other plant parameters other than trunk diameter. Accordingly, it is seen that no statistically significant differences in all parameters result causing by increasing doses of K on the quality parameters of the fruit, whereas increasing doses of N resulted in significant differences on all other fruit parameters except the thickness of the fruit.It is determined that the effect of the applications on nutrient concentrations varies depending on the application doses. According to the data obtained from the study, it is found that the mean values of macro and micro nutrient concentrations in the fruit peel were higher than the mean values of the fruit meat concentrations.As a result of this study; yield, quality and nutrient uptake can increase significantly as plant nutrient levels were optimized in growth environment.
Collections